Creatief schrijven

In 16 weken van Writer's Block naar Blurb

Creatief schrijven

In 16 weken van Writer's Block
naar Blurb

Dé online schrijfcursus om jouw schrijfspieren wakker te schudden
en dan eindelijk dat boek te schrijven! 😉

Dé online schrijfcursus om jouw schrijfspieren wakker te schudden en dan eindelijk dat boek te schrijven! 😉

Geloof dat je het kunt en je bent al halverwege
Geloof dat je het kunt en je bent al halverwege

Stel je eens voor...

Je loopt langs je boekenkast en tussen al je favoriete schrijvers staat een boek dat de aandacht trekt.
Het is jouw eigen werk!
Wat een gevoel van trots en voldoening zal dat geven.
Dus waarom is het er nog niet van gekomen een manuscript daadwerkelijk af te schrijven? Om niet alleen aan jouw verhaal te beginnen, maar het ook nog eens te voltooien?
Waarschijnlijk maakt het verlangen naar een eigen boek je niet alleen enthousiast maar ook bang.
Misschien beangstigt het je om serieus voor een verhaal te gaan zitten.
…maak jij je zorgen wat anderen ervan zullen denken.
…ben jij bang dat je schrijfkwaliteiten niet goed genoeg zijn.
…lijkt het je onhaalbaar om ooit een verhaal te voltooien.
…of vind je dat je zo’n investering in jezelf niet verdient.
Maar…
Het is heel natuurlijk om onzeker te zijn over je eigen schrijversleven. Het is alleen wel een probleem als die angst overheerst wanneer je aan schrijven denkt.
Gelukkig beschikken de meeste schrijvers ook nog over een andere dominante emotie.
Want:
Misschien heb jij er diep vanbinnen eigenlijk wel heel veel zin in.
…ben jij nieuwsgierig hoe jij jezelf en jouw schrijfspier kunt ontwikkelen.
…kijk jij uit naar het plezier en de voldoening die het je kan geven.
Ervaar jij een gezonde mix van deze gevoelens?
Durf er dan voor te gaan!
Dan beloof ik je dat ik er voor je zal zijn. Om al je successen en tegenslagen met je te delen.
Samen gaan we ervoor zorgen dat jij een stok achter de deur, de motivatie en bovenal het plezier vindt om met jouw magische manuscript te starten én het uiteindelijk ook af te maken.

Wat gaan we doen?

Vind je plezier in schrijven terug

Je leert…

✔  Alles over personages, plots, spanning, perspectief, stijl, tempo en meer
✔  Dat (weer) beginnen met schrijven makkelijker is dan je denkt​
✔  Hoe heerlijk het is als het woord “writer’s block” uit jouw woordenboek verdwijnt​

Het roer om in 16 weken

Ik help je met…

✔  8 modules met praktische schrijf- en doe-opdrachten om op gang te komen
✔  25 werkboeken waarmee je verhaal stap voor stap vorm zal krijgen​
✔  Persoonlijke feedback en tips bij de opdrachten die je inlevert

Opbouw van de modules

MODULE 1: JE EIGEN LEVEN ALS INSPIRATIEBRON

We starten deze schrijfcursus met het inzicht dat je leven minder saai is dan je misschien denkt. Door je zintuigen in te zetten, kom je erachter dat inspiratie eigenlijk overal te vinden is.

MODULE 2: JE PROTAGONIST VINDEN: BOND. JAMES BOND

Wat mij betreft een van de leukste onderdelen van schrijven: je belangrijkste personages kiezen en leren kennen. Wat drijft hen, wat voor persoonlijkheid hebben ze, hoe zien ze eruit, hoe heten ze?

MODULE 3: PLOT GEZOCHT! BETER GOED GEJAT DAN SLECHT BEDACHT?

Je plot is de ruggengraat van je verhaal. Hoewel eigenlijk alle verhaallijnen ooit al eens door iemand geschreven zijn, is jouw stem en jouw kijk op deze gebeurtenissen uniek. Laat je dus niet ontmoedigen maar ga aan de slag!

MODULE 4: IN ANDERMANS SCHOENEN. EEN NIEUW PERSPECTIEF

Hoe zouden de avonturen van James Bond eruit hebben gezien vanuit het perspectief van de Bond Girls? Jip en Janneke vanuit Takkie? Oftewel: we nemen perspectief en setting onder de loep.

MODULE 5: EUREKA! JE IDEE KIEZEN EN UITWERKEN

Het grote moment is daar: uit al die mogelijke verhaalopties moet je de beste ideeën kiezen om mee verder te gaan. Hoe pak je zoiets aan en waar moet je vooral op letten?

MODULE 6: IN GEUREN EN KLEUREN VERMOORD. OVER STIJL EN SPANNING

Stijl is meer dan het gebruik van metaforen of de lengte van je zinnen. Stijl bepaalt jouw stem en de sfeer die een verhaal uitademt.

MODULE 7: SILENCE OF THE LAMBS. JE KRITISCHE STEM OVERWINNEN

Een van de hardnekkigste obstakels die jou en je verhaal in de weg staat, is dat kritische stemmetje in je hoofd dat zegt dat je schrijfkwaliteiten niet goed genoeg zijn. Daar gaan we deze module iets aan doen!

MODULE 8: DE WHOOSH-WEKEN

Na 7 modules met tips, tricks en schrijfoefeningen is het tijd om er echt voor te gaan. Aan het eind van deze schrijfcursus is van een writer’s block zeker geen sprake meer!

Is deze schrijfcursus iets voor mij?

Het antwoord is JA! als je je herkent in een van de volgende scenario’s:

✔  Je bent nog niet begonnen, maar je hebt altijd al een boek willen schrijven.

✔  Schrijven was vroeger een hobby van je, maar je bent er de afgelopen maanden/jaren niet aan toegekomen, dus je hebt weer even een zetje in de goede richting nodig.

✔  Je houdt van schrijven, maar je hebt nog geen idee waarover je verhaal zou moeten gaan.

✔  Je wilt alles leren over het creëren van levensechte personages, boeiende hoofd-, sub-, steun- en spiegelplots, het kiezen van het juiste perspectief en nog veel meer!

Schrijf je vandaag nog in

Ben jij er klaar voor om jouw wens om
'ooit nog eens' een boek te schrijven serieus te nemen?

€499*
Eenmalig, incl. 21% btw

* Ik wil graag in 5 termijnen van €119 betalen.

Wat cursisten zeggen

“Als kind schreef ik verhalen voor mijn zus. We deelden een slaapkamer en ik las haar de avonturen van Kapoenpoen (een lieveheersbeestje) voor. Mijn zus sliep of leed in stilte? Ondanks dat bleef mijn plezier in schrijven bestaan. Ik had alleen geen flauw idee hoe ik een verhaal van a tot z op papier moest krijgen. Diverse pogingen strandden na vijf troosteloze pagina’s met nietszeggende woorden.
Dankzij de cursus van Nina is mijn verhaal er dan toch echt gekomen. Van a tot z; 384 pagina’s! Mijn eerste echte manuscript. Ik moet natuurlijk nog erg veel leren maar het is zo tof dat dit is gelukt! De cursus is praktisch, grappig en vooral erg leuk om te doen. Het maakt dat je snel leert en door de modules heen vliegt.
Voor één van de opdrachten zat ik op een bankje in de speeltuin. Terwijl mijn kids nietsvermoedend voor de dertigste keer van de glijbaan roetsjten, maakte ik driftig, zo onopvallend mogelijk, aantekeningen. De man met de witte baard, tegenover mij op een bankje, zat perfect in mijn vizier. Niemand had het door, maar op dat moment werd Dwight geboren, een personage uit mijn manuscript.
Nina’s aanmoedigingen, feedback, filmpjes en tips helpen om beter te worden, plezier te houden in het schrijven en vol te houden. Kortom: wat mij betreft is de cursus een echte aanrader.”
Rosanne van den Heuvel

Rosanne van den Heuvel

“Het meest waardevol aan deze cursus vond ik de tips om beter te gaan schrijven en er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Dan snap je ook beter wat er bedoeld wordt en hoe het ‘andere schrijven’ aanvoelt. Ik leer het meeste via ervaring en dat past hier goed bij.
Voor mijn gevoel heb ik het meest geleerd van de modules over de verhaallijnen en hoe die uit te zetten, maar ook over de zinsbouw. Het leukst vond ik elke keer weer nieuwe opdrachten krijgen en de opbouw, omdat je echt ergens naartoe werkt. En je lieve kat in de filmpjes. 😉
Kortom: duidelijke uitleg, goede tips, fijne opdrachten die je daadwerkelijk verder helpen én daarbij heel veel extra bronnen om zelf uit te pluizen. Je hebt me echt enorm op weg geholpen. Heel erg bedankt!”
Joke Lanting met haar debuut 'In een ander licht'

Joke Lanting – inmiddels auteur bij Hamley Books

“Je neemt de cursist echt bij de hand, waardoor je echt het idee hebt dat er een docent is die je overal doorheen begeleidt.
Als ik [een paar jaar geleden] zo’n cursus als die van jou had gedaan, was ik nooit daarna aan nóg een opleiding begonnen, want dit voelt al heel volledig.
Ik denk dat de cursist, als deze opleiding is afgerond, net zoveel of misschien wel meer weet over alle technieken, personages, setting etc. dan ik [na mijn schrijfopleidingen].
Door een eerdere, andere cursus weet ik dus heel goed wat niet fijn werkt en wat wel, en die van jou zou ik echt aanraden.”
Liz_Ouwens-Wie_zwijgt

Liz Ouwens – inmiddels auteur bij De Crime Compagnie

“Vaak begin ik ergens enthousiast aan, maar versloft het halverwege en kijk ik er niet meer naar om. Deze cursus heb ik vanaf het begin leuk en nuttig gevonden omdat ik hem ook goed kon gebruiken voor het verhaal dat in mijn hoofd zit.
Alles komt aan bod. Steeds wanneer ik dacht: ooh, maar hoe moet ik dat dan omschrijven, kwam dat in een van de modules voor.
Het waardevolst vond ik de verschillende manieren om over een plot/scène na te denken. Ben ook erg blij met de nieuwe openingsscène die ik nu geschreven heb.
Ik ben me meer bewust geworden van de manier/stijl waarin ik nu schrijf. Ik vond het een topcursus en heb ‘m met veel plezier gevolgd!”
Cynthia van de Velde met haar debuut 'Dokters, diva's en driftbuien'

Cynthia van de Velde – inmiddels auteur bij MH Books

“Deze cursus heeft me meer dan ooit doen beseffen dat schrijven een deel van mezelf is en mijn grote passie is. Ik mag niet stoppen met schrijven.
De cursus is echt stap voor stap opgebouwd. Het begint bij de basis en langzaamaan kom je steeds dichter bij het eindresultaat. Deze opbouw heeft me enorm geholpen om te geraken waar ik nu ben.
Ik heb door de opdrachten bij de lessen van de modules veel beter zicht op waar ik naartoe wil met het verhaal dat in mijn hoofd zit.
De interactie via Facebook Messenger en de introductievideo’s zijn zeker een meerwaarde en maken het veel meer dan gewoon een online schrijfcursus. Je hebt hierdoor het gevoel dat je er niet alleen voor staat en dat helpt zeker op de momenten dat het even wat moeilijker gaat.”

Eva Dupont

Bonussen

BONUS 1: toegang tot de besloten Facebookgroep BackWords – Writer’s Block – Alleen Cursisten

Schrijven hoeft geen eenzame activiteit te zijn en vastlopen al helemaal niet.

Deel je frustraties, overwinningen en tips met mede-verhalenvertellers in de besloten Facebookgroep voor cursisten.

Als je het aandurft mag je hier bovendien jouw schrijfopdrachten posten, zodat je concrete tips en tops in ontvangst kunt nemen.

Vragen m.b.t. het lesmateriaal, zoals de werkboeken of theorie, zijn in deze groep natuurlijk ook van harte welkom.

BONUS 2: aanmoedigingen via Facebook Messenger-chatbot

Ontvang extra tips, aanmoedigingen en motiverende quotes via mijn chatbot.

De berichten sluiten aan op de module waarmee jij bezig bent.

Het geeft je een extra zetje om op gang te blijven doordat je er af en toe aan herinnerd wordt om met schrijven bezig te zijn.

BONUS 3: mindfulness-meditatie voor schrijvers

Inspiratie voor je verhalen komt vanzelf als je je zintuigen openzet voor de buitenwereld. Deze bonus bevat 3 mindfulness-meditaties:

– 10 minuten (ochtend)meditatie om je zintuigen wakker te schudden en je bewuster te worden van je omgeving

– 10 minuten mindfulness-meditatie om jouw nieuwe bewustzijn in te zetten tijdens het fantaseren over verhaallijnen

– 10 minuten mindfulness-meditatie om jouw nieuwe bewustzijn in te zetten tijdens het fantaseren over personages

BONUS 4: vertonen versus vertellen

‘Hij smeet zijn kopje aan diggelen; hij was boos.’

Laten we ons verdiepen in het beroemde principe show, don’t tell, oftewel: vertonen versus vertellen.

Wat is precies het verschil tussen vertonen en vertellen, en hoe kun je hiermee experimenteren tijdens het schrijven?

Met de oefeningen die je tijdens deze bonus maakt, zul je ontdekken welke manier van schrijven je zelf het prettigst vindt.

BONUS 5: 52 weken challenge

De challenge die je helpt om te beginnen met schrijven én het een jaar vol te houden!

– 52 weken lang elke week een e-mail met een opwarmertje en een uitdagende oefening om je schrijfspieren op de proef te stellen

– De onderwerpen van de challenge variëren per week, maar ze hebben allemaal te maken met een belangrijk onderdeel van verhalen schrijven

Start al tijdens de cursus of bewaar hem voor na je 16 weken.

BONUS 1: toegang tot de besloten Facebookgroep BackWords – Writer’s Block – Alleen Cursisten

Schrijven hoeft geen eenzame activiteit te zijn en vastlopen al helemaal niet.

Deel je frustraties, overwinningen en tips met mede-verhalenvertellers in de besloten Facebookgroep voor cursisten.

Als je het aandurft mag je hier bovendien jouw schrijfopdrachten posten, zodat je concrete tips en tops in ontvangst kunt nemen.

Vragen m.b.t. het lesmateriaal, zoals de werkboeken of theorie, zijn in deze groep natuurlijk ook van harte welkom.

BONUS 2: aanmoedigingen via Facebook Messenger-chatbot

Ontvang extra tips, aanmoedigingen en motiverende quotes via mijn chatbot.

De berichten sluiten aan op de module waarmee jij bezig bent.

Het geeft je een extra zetje om op gang te blijven doordat je er af en toe aan herinnerd wordt om met schrijven bezig te zijn.

BONUS 3: mindfulness-meditatie voor schrijvers

Inspiratie voor je verhalen komt vanzelf als je je zintuigen openzet voor de buitenwereld. Deze bonus bevat 3 mindfulness-meditaties:

– 10 minuten (ochtend)meditatie om je zintuigen wakker te schudden en je bewuster te worden van je omgeving

– 10 minuten mindfulness-meditatie om jouw nieuwe bewustzijn in te zetten tijdens het fantaseren over verhaallijnen

– 10 minuten mindfulness-meditatie om jouw nieuwe bewustzijn in te zetten tijdens het fantaseren over personages

BONUS 4: vertonen versus vertellen

‘Hij smeet zijn kopje aan diggelen; hij was boos.’

Laten we ons verdiepen in het beroemde principe show, don’t tell, oftewel: vertonen versus vertellen.

Wat is precies het verschil tussen vertonen en vertellen, en hoe kun je hiermee experimenteren tijdens het schrijven?

Met de oefeningen die je tijdens deze bonus maakt, zul je ontdekken welke manier van schrijven je zelf het prettigst vindt.

BONUS 5: 52 weken challenge

De challenge die je helpt om te beginnen met schrijven én het een jaar vol te houden!

– 52 weken lang elke week een e-mail met een opwarmertje en een uitdagende oefening om je schrijfspieren op de proef te stellen

– De onderwerpen van de challenge variëren per week, maar ze hebben allemaal te maken met een belangrijk onderdeel van verhalen schrijven

Start al tijdens de cursus of bewaar hem voor na je 16 weken.

One day or day one.
You decide.

Veelgestelde vragen

Direct! Zodra je je hebt aangemeld, ontvang je via e-mail de inloggegevens voor het cursusplatform.

Je krijgt dan direct toegang tot alle bonussen en module 1, zodat je als je wilt meteen aan de slag kunt.

Nee. Zodra je je aanmeldt, krijg je direct toegang tot alle bonussen en module 1. Vervolgens komt daar iedere 2 weken toegang tot een extra module bij.

Op die manier kun je je 2 weken lang echt focussen op één schrijfonderwerp.

Nee. De lessen zijn opgebouwd zodat de volgorde van de theorie en opdrachten logisch is. Daarom kun je pas de volgende les bekijken zodra je de huidige les als voltooid hebt gemarkeerd.

Zeker. Alle PDF-werkboeken zijn te downloaden vanaf het cursusplatform zodat je deze eventueel ook kunt uitprinten en je er offline mee aan de slag kunt. Bijv. thuis of onderweg in de trein/bus naar je werk of studie.

Je vindt de werkboeken onderaan iedere les.

Ja, deze website is responsive, dus je kunt hem openen met je desktop, tablet of smartphone. Het lezen van de theorie is wellicht wel prettiger op een groter scherm dan op een klein telefoonschermpje.

Levenslang. Zolang deze website online blijft, kun je de video’s van deze cursus blijven bekijken, de werkboeken blijven downloaden en de theorie blijven raadplegen. Ook tussentijdse updates van de content zullen direct voor jou beschikbaar zijn.

De schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ is perfect voor jou als:

  1. Je nog niet begonnen bent met jouw verhaal, of je nog in de opstartfase zit, maar je altijd al een boek hebt willen schrijven.
  2. Schrijven vroeger een hobby van je was, maar je er de afgelopen maanden/jaren niet aan toegekomen bent en je dus weer even een zetje in de goede richting nodig hebt.
  3. Je van schrijven houdt, maar je nog geen idee hebt waarover je (volgende) verhaal zou moeten gaan.
  4. Je alles wilt leren over het creëren van levensechte personages, boeiende hoofd-, sub-, steun- en spiegelplots, het kiezen van het juiste perspectief en nog veel meer!

De cursus is geschikt voor iedereen die de Nederlandse taal beheerst. Je hoeft geen vooropleiding op het gebied van schrijven gedaan te hebben, maar er wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

Als je de ideale snelheid aanhoudt, werk je alle content in 16 weken door (1 module per 2 weken). Iedere module bevat een korte introductievideo, theorie en 3 werkboeken met doe-opdrachten waaraan je zoveel of zo weinig tijd kunt besteden als je zelf wilt.

Hoe uitgebreid je met deze opdrachten aan de slag gaat, is volledig aan jou. Er wordt uitgegaan van zo’n twee uur per week, maar je kunt altijd een stapje teruggaan als je op een later tijdstip nog iets uitgebreider wilt werken aan een specifieke opdracht.

Op de tussenliggende dagen ontvang je inspirerende en motiverende berichtjes via mijn Facebook Messenger-bot (mits je hier toestemming voor hebt gegeven) en via e-mail.

Uiteraard kun je altijd langer over het lesmateriaal doen als je even geen tijd hebt.

Hou je vast, want de online schrijfcursus is onderverdeeld in 8 modules, waarin o.a. de volgende onderwerpen aan bod komen: geloofwaardige personages creëren, hoofd-/sub-/spiegel-/steunplots ontwikkelen, een schrijfroutine vinden, character-driven versus plot-driven aan de slag gaan, leren schrijven met behulp van zintuigassociatie en show, don’t tell / vertonen versus vertellen, dialogen schrijven zonder info dumps, maar met subtekst, de 3-akte-structuur, Dramatica-structuur en Snowflake-methode verkennen, net als de Reis van de Held en de bijbehorende archetypen, experimenten met tempo (scènes en dialogen versnellen en vertragen), aan de slag met de openingsscène, slotscène en alles ertussenin (van conflicten tot climax / ontknoping), meters maken met freewriting, leren herschrijven / kill your darlings, settings kiezen, je eigen schrijfstijl en verteltoon leren kennen, het juiste vertelperspectief vinden, een blurb / flaptekst en synopsis schrijven en nog veel meer. 😉

Het resultaat van deze cursus hangt volledig af van de hoeveelheid tijd en energie die je zelf bereid bent erin te steken. Oftewel: hoe gemotiveerd je bent om je schrijfflow terug te krijgen.

Als je de opdrachten serieus neemt en je iedere week tijd vrijmaakt om eraan te werken, zul je merken dat de prachtige ideeën die zich in je verschuilen maar wat graag naar buiten willen komen.

Het meest haal je uit de cursus als je het ook aandurft om jouw schrijfopdrachten te delen binnen de besloten Facebookgroep voor cursisten en/of je opdrachten durft te uploaden via het cursusplatform, zodat ik en jouw medecursisten je tips en tops kunnen geven.

Natuurlijk kan ik niet garanderen dat je writer’s block na deze cursus nooit meer terugkomt, maar ik geef je wel handvatten om jezelf zo goed mogelijk op gang te houden. Ook ikzelf heb wel eens schrijfdipjes. Hoelang die duren, hangt er meestal vanaf hoe snel ik eraan denk om aan de slag te gaan met mijn eigen tips. 😉

Vind je het te eng om je opdrachten met medecursisten in de Facebookgroep te delen? Dan kun je er aan het eind van elke module ook voor kiezen om een van de opdrachten van de afgelopen werkboeken te uploaden.

In dat geval ben ik de enige die je schrijfwerk te zien krijgt. Goed nieuws: ik bijt niet. 😉 Wel geef ik graag tips bij hetgeen je hebt ingeleverd.

Iedere module bevat o.a. 3 werkboeken met doe-opdrachten waarmee je idealiter vanaf het moment dat je met de cursus start 2 weken lang aan de slag gaat. (Uiteraard zal dit niet altijd zo uitkomen.)

Indien je hier toestemming voor geeft, ontvang je gedurende die 2 weken inspirerende en motiverende berichtjes via mijn Facebook Messenger-bot. Deze sluiten aan op de module waarmee jij bezig bent. 

Zo haal je niet alleen méér uit deze cursus, je krijgt ook nog een extra zetje om op gang te blijven doordat je er af en toe aan herinnerd wordt om met schrijven bezig te zijn.

Het leuke is dat je de berichten van de bot ook regelmatig zelf kunt beïnvloeden door een keuze te maken tussen verschillende antwoordopties.

Vind je het toch niks? Dan kun je je op elk moment weer afmelden door het woord “stop” als antwoord te sturen.

    

Hoi, ik ben Nina, de oprichter van BackWords!

Nina Verheij met debuut 'Fatale keuzes'

Ik ben een Hillegomse Haarlemse uit het geboortejaar 1984. Ik heb een zwak voor poffertjes en mijn kat Emmy. Na mijn studie Nederlands aan de Universiteit Leiden heb ik ruim 8,5 jaar in de online marketing gewerkt, waar het trainen en ondersteunen van mijn collega’s een grote rol speelde. Ik voelde me vaak een soort lopende vraagbaak. 😉

BackWords is een hersenspinsel dat is ontstaan naar aanleiding van mijn eigen ervaringen als vastgelopen verhalenverteller. Door alle afleidingen van mijn dagelijks leven (werk, het huishouden, relaties, Netflix) heb ik jarenlang niet geschreven.

Toch bleef het knagen, want schrijven was als kind al mijn favoriete hobby. Ook lag er al die tijd al een onafgemaakt verhaal op me te wachten.

Gelukkig is het dankzij een reis naar Australië, een schrijfopleiding aan de Schrijversacademie en mijn deelname aan NaNoWriMo in 2017 gelukt om mijn plezier in schrijven terug te vinden. In 2018 resulteerde dit – zo’n 10 jaar na de eerste letter – in een afgeschreven eerste versie van mijn manuscript.

Inmiddels heb ik de handen ineengeslagen met Uitgeverij Hamley Books en zijn mijn psychologische thrillers Fatale keuzes (oktober 2019), Geheugenspel (november 2020) en Blinde wraak (november 2021), de YA-roman Naar het licht (november 2022) en de kerstnovelle Merry Crisis (december 2023) verschenen.

Geheugenspel bereikte de longlists van de Hebban Thrillerprijs 2021 en de MAX Zilveren Vleermuis 2021. De vertaalrechten voor Fatale keuzes zijn verkocht aan Frankrijk.

Die positieve ervaring van het terugvinden van mijn schrijfplezier wil ik graag met zoveel mogelijk writer’s blockers delen, zodat ook zij weer zullen zien hoeveel voldoening schrijven eigenlijk kan geven.

'Fatale keuzes', 'Geheugenspel', 'Blinde wraak' en 'Naar het licht'

Scroll naar boven