Over BackWords ®

Over BackWords ®

Online schrijfhulp voor vastgelopen verhalenvertellers

Wie is het gezicht achter BackWords?

Nina Verheij met haar boeken
Mijn boekenkindjes 'Fatale keuzes', 'Geheugenspel',
'Blinde wraak' en 'Naar het licht'
Hoi, ik ben Nina, de oprichter van BackWords!
Ik ben een Hillegomse Haarlemse uit het geboortejaar 1984. Ik heb een zwak voor poffertjes en mijn kat Emmy.
Na mijn studie Nederlands aan de Universiteit Leiden heb ik ruim 8,5 jaar in de online marketing gewerkt, waar het trainen en ondersteunen van mijn Nederlandse, Duitse en Engelse collega’s een grote rol speelde. Ik voelde me vaak een soort lopende vraagbaak. 😉
Toen het bedrijf waarvoor ik werkte er in Nederland mee stopte, besloot ik om voor mezelf te beginnen. Nu kan ik mijn dagen indelen zoals ik zelf wil, wat vooral erg handig is als ik een schrijfdeadline heb.
In oktober 2019 kwam een van mijn grootste dromen uit: mijn psychologische whodunit ‘Fatale keuzes’ verscheen bij Uitgeverij Hamley Books.
In november 2020 kwam het vervolg ‘Geheugenspel’ uit. Dit boek bereikte de longlists van de Hebban Thrillerprijs 2021 en de MAX Zilveren Vleermuis voor beste thriller van het jaar. In november 2021 sloot ik deze trilogie over de jonge rechercheur Emily Gagliardi af met het boek ‘Blinde wraak’.
In november 2022 verscheen mijn eerste YA ‘Naar het licht’, een roman over rouwverwerking.
Naast auteur en eigenaar van BackWords ben ik freelance online marketeer. Ook doe ik redactie- en correctiewerk voor uitgeverijen en heb ik een aantal jaar de sociale media voor Hamley Books beheerd.

Als ik niet werk of schrijf, breng ik graag tijd door met mijn familie of ik ga series bingen, Simsen, lezen, squashen, legpuzzelen, Logikwis-puzzels oplossen of een lekkere wandeling maken.

Meer weten? Deze blog wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden: Even voorstellen – Nina beantwoordt jouw random vragen.

Nina Verheij met haar boeken
Mijn boekenkindjes 'Fatale keuzes', 'Geheugenspel',
'Blinde wraak' en 'Naar het licht'

Waar komt het idee voor BackWords vandaan?

BackWords is een hersenspinsel dat ontstaan is naar aanleiding van mijn eigen ervaringen als vastgelopen verhalenverteller. Door alle afleidingen van mijn dagelijks leven (werk, het huishouden, relaties, Netflix) heb ik jarenlang niet geschreven.
Toch bleef het knagen, want schrijven was als kind al mijn favoriete hobby. Ook lag er al die tijd al een onafgemaakt verhaal op me te wachten.
Gelukkig is het dankzij een reis naar Australië, een schrijfopleiding aan de Schrijversacademie en mijn deelname aan NaNoWriMo in 2017 gelukt om mijn plezier in schrijven terug te vinden. In 2018 resulteerde dit – zo’n 10 jaar na de eerste letter – in een afgeschreven eerste versie van mijn manuscript.

Die positieve ervaring van het terugvinden van mijn schrijfplezier wil ik graag met zoveel mogelijk writer’s blockers delen, zodat ook zij weer zullen zien hoeveel voldoening schrijven eigenlijk kan geven.

Gratis e-book

Waarom de naam BackWords?

De naam BackWords heeft de volgende achterliggende betekenissen:

 1. Met de oprichting van BackWords keer ik terug naar mijn roots: mijn liefde voor de Nederlandse taal en verhalen schrijven.

 2. ‘Backword’ betekent in het Engels ‘a contention, retort, or reply’. De cursus van BackWords helpt jou een antwoord geven op zowel die kriebel om te willen schrijven als dat kritische stemmetje of je wel goed genoeg bent.

 3. ‘Backword’ staat bovendien voor de commentaarsectie aan het eind van een boek. Ik hoop jou zover te krijgen dat er daadwerkelijk een eind aan jouw boek komt om commentaar voor te schrijven. 😉
etymology-backword

Mijn missie en visie voor BackWords

Missie:
Het is de missie van BackWords om vastgelopen verhalenvertellers door middel van online schrijfcursussen hun plezier in fictieschrijven terug te laten vinden.

Uitdagende en inspirerende schrijfoefeningen helpen hen een eerste stap te zetten op weg naar hun (debuut)roman. Tegelijkertijd zorgen de opdrachten en mijn begeleiding voor de stok achter de deur die veel schrijvers missen.

Visie:

De visie van BackWords is het creëren van een wereld waarin verhalenvertellers tot bloei kunnen komen doordat schrijfcursussen die hen op gang helpen, toegankelijk zijn.

fraser-island

Mijn bucketlist

Op mijn “40 voordat ik 40 ben”-bucketlist staan de meest uiteenlopende dromen. Een kleine sneak peek:

Creatief:
 • Een boek publiceren (uiteraard 😊) – de tussenstand: mijn detectives ‘Fatale keuzes’ (okt 2019), ‘Geheugenspel’ (nov 2020) en ‘Blinde wraak’ (nov 2021) zijn inmiddels verschenen!
 • Een songtekst schrijven.
 • Een maand lang iedere dag een foto maken – de tussenstand: doe ik wel al van mijn kat Emmy natuurlijk maar dat vind ik niet helemaal meetellen. 😉
 • Een boomhut bouwen.
Overig:
 • Een boekenkast met een ladder kopen.
 • Gebarentaal leren – de tussenstand: ik kan mijn voornaam spellen.
 • Alle continenten bezoeken – de tussenstand: Europa, Oceanië, Afrika en Noord-Amerika afgevinkt.
 • Psychologie studeren – de tussenstand: wel al een korte online cursus gedaan (gratis via Open2Study).
Bucketlist
Een sneakpeek van mijn leven
Al afgevinkt:

Gelukkig heb ik de afgelopen jaren niet stilgezeten, dus ik heb o.a. de volgende wensen al werkelijkheid zien worden:

 • In oktober 2019 verscheen mijn psychologische whodunit ‘Fatale keuzes’. Het tweede en derde deel ‘Geheugenspel’ en ‘Blinde wraak’ volgden in november 2020 en november 2021.
 • Voor mezelf beginnen.
 • Een kat nemen (Emmy 😍🐾)
 • Een brief aan mezelf schrijven, dichtplakken en die een jaar later pas weer lezen – al meerdere keren gedaan; erg leuk!
 • Nog eens naar Australië – na 2009 in 2016 opnieuw geweest; dit keer ook naar de westkust.
 • Onder de sterren slapen – in Australië dus, bij Uluru in de buurt.
 • Leren mediteren.
the-shop-that-must-not-be-named

De naam BackWords ® en het BackWords-logo zijn geregistreerde merken.

De naam BackWords ® en het BackWords-logo
zijn geregistreerde merken.

Scroll naar boven