Even voorstellen 😊

Nina beantwoordt jouw random vragen

Nina beantwoordt jouw
random vragen

Hoi, ik ben Nina van BackWords

Voorstelronde 1: ontstaan BackWords, woonplaatsen, tv-series, sport, schrijfplek
Voorstelronde 2: schrijfroutine, inspiratie onhandige momenten, werk, reizen, apps
Voorstelronde 3: schrijfmethode, celebrity crushes, vrijetijdsbesteding, actrices, roken/drinken
Voorstelronde 4: schrijfgenre, drankje, leesplek, acteurs, jongensnaam
Voorstelronde 5: Hamley Books, boeken, gewoonten, ijssmaak, quote
Voorstelronde 6: schrijfproces, nieuwe ervaring, dagdeel, karaktereigenschap, beroep als kind
Voorstelronde 7: schrijfmoment, vergelijking seizoen, bijbaantjes, niet meer werken, favoriete films
Voorstelronde 8: inspiratie, dier, vakantieland, dromen op schrijfgebied, wetenswaardigheid familie
Voorstelronde 9: eigen boeken vasthouden, liedjes, serie schrijven, nachtkastje, auteurs

Hoi, ik ben Nina, het gezicht achter BackWords. In het kort ben ik een Hillegomse Haarlemse uit het bouwjaar 1984. Ik woon samen met mijn kat Emmy (uit het bouwjaar 2018) en ik heb een zwak voor poffertjes.
Op deze site en mijn social media-accounts deel ik schrijftips, aanzetjes om inspiratie bij je op te wekken, blogs en nog veel meer. Daarmee hoop ik jouw fantasie te prikkelen en je zo door je schrijfdipjes heen te trekken.
Emmy ❤
Naast deze site bestaat BackWords o.a. uit een Facebookgroep voor gelijkgestemden, een Instagram-account, een gratis 7-daagse schrijfchallenge (met inmiddels al meer dan 2.700 deelnemers), een online schrijfcursus en sinds kort ook een 52 weken challenge.
Behalve eigenaar van BackWords ben ik freelance online marketeer en copywriter. Ook ben ik auteur bij de Vlaamse uitgeverij Hamley Books en help ik hen met hun social media.
Mijn psychologische thrillerdebuut / whodunit ‘Fatale keuzes’ verscheen in oktober 2019. Het vervolg ‘Geheugenspel’ kwam uit in november 2020. Inmiddels ben ik begonnen met schrijven aan het derde (waarschijnlijk laatste) deel over de jonge rechercheur Emily en heb ik de eerste 50.000 woorden op papier staan voor een Young Adult.
'Fatale keuzes' & 'Geheugenspel'
'Fatale keuzes' (2019) en 'Geheugenspel' (2020)
Deze blog zal ik regelmatig aanvullen met random vragen en antwoorden over mezelf. Wil je dus meer weten, laat dan gerust een vraag achter in de comments van een van mijn social media-kanalen of stuur een mailtje.

Wie weet beantwoord ik jouw vraag wel tijdens de volgende voorstelronde.

Voorstelronde 1:

1 - Hoe is BackWords ontstaan?

Het idee voor BackWords ontstond eind 2017 toen ik hoorde dat het Amerikaanse bedrijf waarvoor ik werkte er in Nederland mee ging stoppen.

Aangezien ik mijn eigen writer’s block een jaar eerder eindelijk had overwonnen tijdens een rondreis door Australië, leek het me leuk om mijn nieuw opgedane plezier in schrijven te delen met andere vastgelopen verhalenvertellers.

Het stoppen van mijn werkgever zorgde opeens voor het ideale moment om voor mezelf te beginnen. Omdat ik daarna nog wel een aantal maanden heb geholpen met de afronding van dat online marketing-bedrijf, vond BackWords uiteindelijk officieel het levenslicht in januari 2019.

Rottnest Island, Australië

2 - In welke plaatsen heb je gewoond?

Ik ben geboren in Amsterdam. Toen ik 6 weken oud was, verhuisden mijn ouders, zus en ik naar Hillegom. In dit dorp in de bollenstreek heb ik alles bij elkaar zo’n 25 jaar gewoond, met tijdens mijn studie Nederlandse taal en cultuur een uitstapje van 1 jaar naar Leiden.

Sinds 2011 woon ik met veel plezier in Haarlem.

Haarlemmerhout
Haarlemmerhout

3 - Wat zijn je favoriete tv-series?

Series die ik elk jaar wel een keer van voren af aan herbekijk, zijn Buffy the Vampire Slayer en Grey’s Anatomy. Verder ben ik groot fan van de Scandinavische crime series The Bridge en The Killing.

'Buffy the Vampire Slayer', 'Grey's Anatomy', 'The Bridge' en 'The Killing'

4 - Doe je aan sport?

Ik speel al ruim 20 jaar squash bij de gezellige club Squash Hillegom. Na 10 jaar competitie gespeeld te hebben (op laag niveau), speel ik sinds een aantal jaar alleen nog voor mijn plezier.

Verder begin ik mijn dagen doordeweeks een groot deel van het jaar (als het niet te warm is met de zon ’s ochtends op het raam) met zo’n 3.000 “stappen” op mijn hometrainer-fiets (ongeveer 45 minuten).

5 - Wat is je favoriete plek om te schrijven?

The black hole, dat is de bijnaam van mijn (donkergrijze) chaise longue. Als ik in dit hoekje van de bank zit, kom ik bijna niet meer overeind. 😉 Voor ‘s avonds en in het weekend is dit mijn favoriete schrijfplek (met een kan thee en een dekentje als het koud is).

Doordeweeks overdag zit ik braaf aan een bureau. Ook tijdens het herschrijven zit ik wel eens aan mijn bureau, omdat ik op mijn grote scherm, met meerdere pagina’s naast elkaar, beter zicht heb op alle woorden die ik te vaak gebruik.

The black hole, mijn favoriete schrijfplek (en mijn schrijfmaatje Emmy)

Voorstelronde 2:

1 - Heb je tijdens het schrijven een bepaalde routine om in de juiste schrijfflow te komen? (Vraag van Eva Dupont)

Ik dacht voorheen dat ik niet echt een schrijfroutine had, maar stiekem heb ik die toch wel een beetje. Dat zit hem meer in kleine dingen zoals dat ik eerst een pot thee zet voordat ik ga beginnen en dat ik me in de herfst/winter met een dekentje over me heen op de bank installeer.

Vervolgens pak ik mijn Exceloverzicht met scènes en mijn Worddocument erbij om te kijken waar ik ook alweer gebleven was. Zelfs als het voelt alsof ik me totaal niet op het schrijven kan concentreren, probeer ik in elk geval een paar zinnen te typen. Bijvoorbeeld 250 woorden erbij. En vaak kom ik dan in de buurt van een ander mooi rond(achtig) getal (bijv. 34.000 of 23.500), dus dan probeer ik dat weer te bereiken.

Als dat allemaal echt niet lukt, staak ik het daadwerkelijke schrijven, maar maak ik soms zo gedetailleerd mogelijk aantekeningen over hoe ik een scène wil gaan uitwerken. Of ik ga brainstormen over details waarover ik nog twijfel.

Wat bij mij soms ook kan helpen om in een schrijfflow te komen, is ochtendpagina’s schrijven (alleen schrijf ik ze meestal op een ander tijdstip). Dat is een vorm van freewriting waarbij je pas mag stoppen met schrijven wanneer je met de hand 3 A4’tjes / 12 A6’jes hebt volgeschreven. Het fijne daarvan is dat het overal over mag gaan (dus niet per se je verhaal) en dat de zinnen niet perfect hoeven te zijn.

Twee momenten waarop ik gemerkt heb dat dit bij mij kan helpen, zijn het begin van het schrijfproces (wanneer ik nog aan het bedenken ben hoe alle verhaallijnen zich exact gaan ontwikkelen) en wanneer ik vastgelopen ben.

Bij ‘Fatale keuzes’ twijfelde ik in eerste instantie bijvoorbeeld of ik de toenmalige openingsscène verder naar achteren zou verplaatsen. Ik ben toen tijdens mijn ochtendpagina’s gaan brainstormen over alternatieve openingsscènes. Zo kwam ik uit op het idee voor de scène die uiteindelijk hoofdstuk 2 werd.

2 - Hoe ga jij ermee om wanneer je plots inspiratie hebt voor je verhaal maar niet de mogelijkheid om dit onmiddellijk op te schrijven? (Vraag van Eva Dupont)

Inspiratie kan inderdaad op de vreemdste momenten komen. Het idee voor de Young Adult waar ik na mijn whodunits aan wil beginnen, ontstond bijvoorbeeld onder de douche. Niet echt handig. 😉

Zodra ik eronder vandaan kwam, ben ik dus eerst als een gek alles gaan opschrijven wat er in me op was gekomen, zodat ik het niet zou vergeten. Mijn ontbijt en werk moesten maar even wachten.

Als ik niet in de gelegenheid ben om die ideeën direct uitgebreider op te schrijven en uit te werken, dan schrijf ik in elk geval wat steekwoorden op in een notitieboekje of in mijn telefoon als mijn notitieboekje niet in de buurt is. Anders zou ik echt bang zijn om het weer te vergeten.

3 - Is BackWords je hoofdinkomen? (Vraag van Pen Stewart)

Als ik van BackWords kon leven, zou ik een heel blij mens zijn. (In combinatie met het auteurschap natuurlijk. 😉) Het is zo leuk als cursisten weer helemaal opbloeien en hun plezier in schrijven terugvinden.

Op dit moment is mijn hoofdinkomen mijn werk als freelance online marketeer. Ik beheer Google Ads-campagnes (voornamelijk Search en Shopping) voor MKB’ers / webshops. Dit doe ik voor het webbureau ditisABC in Hillegom.

Gelukkig heb ik daar veel flexibiliteit in. Ik werk vanuit huis en ik bepaal zelf wanneer ik hier uren in steek. Als ik bijvoorbeeld een account heb waar ik 12 uur per maand aan mag besteden, dan verdeel ik dat zo zodat ik er ongeveer 3x per week een uur in steek.

Wat ik grappig vind aan online marketing is dat ik er veel van leer over uiteenlopende onderwerpen. Van badkamers tot bradmachines (waar ik dus nog nooit van had gehoord voordat ik daar een campagne over ging beheren).

Verder werk ik als freelance (SEO-)copywriter en ben ik auteur bij Uitgeverij Hamley Books. Hen help ik ook met hun social media.

ReachLocal (2012), waar ik kennismaakte met Google Ads

4 - Welke reis (of reizen) zou je graag nog willen maken? (Vraag van Isabelle Paz Soldan)

Australië staat echt met kop en schouders bovenaan mijn lijstje met favoriete vakantielanden. Die mooie, afwisselende landschappen daar – van witte stranden met azuurblauwe zee tot bergen en bossen met megabomen – ik krijg spontaan heimwee als ik eraan denk. Daarom ben ik ook erg benieuwd naar Nieuw-Zeeland.

Veel reizigers combineren die twee landen natuurlijk, maar Australië is zo groot dat ik tijdens mijn twee keer 2,5 maand in 2009 en 2016 al keuzes moest maken waar ik wel en niet heen zou gaan. Als ik dan Nieuw-Zeeland ook nog in mijn schema had moeten proppen, was dat vooral heel veel haasten geworden. Volgens mij is Nieuw-Zeeland het wel waard om daar mijn volle aandacht op te richten en zo’n bezoekje niet even tussendoor te doen.

Verder staat ook Canada nog hoog op mijn lijstje. De natuur daar is denk ik ook schitterend. Ik vrees alleen dat je daar het beste met een camper doorheen kunt reizen en laat ik nou net geen rijbewijs hebben.

Japan lijkt me ook wel bijzonder, maar ook een beetje eng omdat ik gewoon geen enkel straatnaambordje of woord op een menukaart zou kunnen herkennen.

australie
❤ Australië, 2009 en 2016

5 - Welke 5 apps op je telefoon gebruik je het meest?

Bovenaan in mijn appgebruik staan stiekem de onoriginele usual suspects: WhatsApp, Instagram en Facebook. Zeker als je elkaar wat minder in het echt kan zien, is het toch fijn om in contact te blijven.

Misschien minder bekend is de app Calm. Elke avond val ik in slaap terwijl ik luister naar een meditatie van 20 minuten of een Sleep Story. Strikt gezien is het vast de bedoeling dat je wakker blijft tijdens zo’n meditatie, maar ik vind het een heerlijke manier om te ontspannen en zo naar dromenland te glijden. 😉

Een andere app die ik dagelijks gebruik en altijd open heb staan op zowel mijn telefoon als mijn laptop is Google Keep. Hierin hou ik van alles bij. Ik ben een echt lijstjes-mens. Zodra iets belangrijks op zo’n lijstje staat, hoef ik niet meer bang te zijn dat ik het vergeet en zal ik er dus ook niet zo snel over stressen.

Waar ik Google Keep o.a. ook voor gebruik, is als ik even snel een link of stukje tekst wil kopiëren van mijn laptop naar mijn telefoon of andersom (of van mijn werktelefoon naar mijn privételefoon). Dan plak ik het in Keep en open ik het zo op het andere apparaat.

Google Keep & Calm
Google Keep & Calm

Voorstelronde 3:

1 - Schrijf je het liefst met pen en papier, op een laptop, tablet of mobiele telefoon?

Dat hangt ervan af in welke fase van het schrijfproces ik zit. Het brainstormen over verhaallijnen doe ik het liefst met pen en papier, soms eerst op een A4’tje met trefwoorden en daarna sowieso in een notitieboekje.

Het begin schrijf ik ook nog graag met een pen, omdat dat iets laagdrempeliger aanvoelt. Ik weet het, dat zit tussen mijn oren. 😉 Tijdens deze fase vind ik ochtendpagina’s een prettige manier om te brainstormen en een start te maken met het verhaal. Daarmee dwing ik mezelf om gewoon maar te schrijven en verschillende opties te onderzoeken zonder dat het perfect hoeft te zijn.

Daarna, als het echt serieus wordt, schakel ik over op mijn laptop. Komen er tussendoor zaken aan het licht waarvan ik nog niet exact heb uitgewerkt wat ik ermee wil, dan ga ik daar weer in mijn notitieboekje mee aan de slag. Ik tast dan graag verschillende mogelijkheden af door mezelf ‘stel dat… wat dan?’-vragen te stellen, of wie, wat, waar, wanneer, waarom. Zo komen er soms ook opeens nieuwe personages of extra verhaalzijlijntjes mijn gedachten ingesprongen.

Aan de slag achter mijn laptop

2 - Wie zijn/waren je celebrity crushes?

Op de middelbare school had ik mijn slaapkamer volhangen met posters van Leonardo DiCaprio, David Boreanaz en Sarah Michelle Gellar (van Buffy the Vampire Slayer / Angel). Dat was nadat de muren op de basisschool eerst bedekt waren geweest met de Spice Girls.

De Spice Girls hebben overigens ook nog een tijdje op mijn ramen gestaan, met vingerverf erop geschilderd. Mensen die langs ons huis liepen, keken toen vaak naar boven.

Buffy, Angel, de Spice Girls op het raam en Leonardo DiCaprio

3 - Wat doe je als je niet werkt?

Als ik niet werk, hou ik ervan om languit op de bank te liggen en series te bingen. Lekker bijkomen van de dag of de week. Ook probeer ik in het weekend vaak tijd vrij te maken om te schrijven, omdat dat doordeweeks niet altijd lukt.

Verder hou ik van lezen, hoewel ik het mezelf niet vaak gun om dat overdag te doen. Meestal gebeurt dat pas als ik lekker op tijd naar bed ga en dan nog even lees. Als ik na 22.00 uur in bed lig, is de kans echter groot dat ik slechts een paar pagina’s kan lezen voordat mijn ogen al te zwaar worden.

Iets actievers is dat ik zo’n 1x per 1 à 2 weken op de squashbaan sta. Dat doe ik al meer dan twintig jaar bij Squash Hillegom. Ik heb ook 10 jaar competitie gespeeld (op laag niveau 😉), maar daar ben ik een paar jaar geleden mee gestopt. O.a. omdat ik heel slecht tegen laat naar bed gaan kan en ik me de rest van het weekend een zombie voelde als ik op vrijdagavond competitie had gespeeld. Dat vond ik iets te zonde worden.

Wat ik ook erg leuk vind, maar wat er te weinig van komt, is legpuzzelen (meestal zo’n 1 à 2x per jaar) en in puzzelboekjes kliederen. Meer specifiek: Logikwis-puzzels oplossen, waarbij je aanwijzingen krijgt zoals: ‘Piet heeft een hond’, ‘Klaas woont in een blauw huis’, ‘Miep woont 2 huizen bij Piet vandaan’, ‘Truus houdt van katten’. En dat je dan moet achterhalen wie in welk huis woont met welk huisdier. 😉

Recent heb ik The Sims herontdekt. Ik speelde het vroeger heel veel, maar als ik eenmaal begin, ben ik zo uren verder. Daarom probeer ik het nu iets meer met mate te spelen, ha ha.

Emmy houdt ook van puzzelen
Emmy houdt ook van puzzelen

4 - Wie zijn je favoriete actrices?

Ik heb sowieso een zwak voor Julia Roberts, Kate Winslet en Sandra Bullock (en romantische komedies). Ook Sarah Michelle Gellar heeft nog steeds een speciaal plekje in mijn hart vanwege Buffy the Vampire Slayer. O en Renee Zellweger natuurlijk.

Julia Roberts, Kate Winslet, Sandra Bullock, Sarah Michelle Gellar en Renee Zellweger
Julia Roberts, Kate Winslet, Sandra Bullock, Sarah Michelle Gellar en Renee Zellweger

5 - Rook en/of drink je?

Nee. Ik heb nog nooit gerookt, ik vond dat altijd al smerig ruiken. Ik vond het ook altijd zo vies dat je kleding meteen naar rook stonk als je bij iemand op bezoek was geweest die binnen rookte (wat nog normaler was toen ik een kind was).

Alcohol heb ik als begin twintiger wel sporadisch geprobeerd, maar ik vond niks echt lekker. Na één glas Jillz of Wieckse Rosé was ik er wel weer klaar mee. Ik vind die alcoholnasmaak die je altijd proeft echt niks. Op een gegeven moment bedacht ik me: waarom zou ik dit eigenlijk lekker moeten leren vinden als het überhaupt niet gezond is? Nu drink ik dus al jarenlang niet meer. Geef mij maar gewoon een kop groene thee. 😊

Wat dat gevoel van ‘waarom zou ik dit moeten drinken’ versterkte, was mijn relatie met een (overigens erg lieve) alcoholist. Ik zag van dichtbij hoe het je leven en relaties kan verpesten, dus dat heeft me nog meer anti-alcohol gemaakt dan ik al was. In mijn verhalen zul je daarom niet snel positieve opmerkingen tegenkomen m.b.t. drank.

Voorstelronde 4:

1 - Welk genre schrijf je het liefst?

Ik zit eigenlijk nog in de ontdekkingsfase als het om genres gaat. Mijn eerste drie boeken zijn detectives / whodunits / psychologische thrillers (‘Fatale keuzes’, ‘Geheugenspel’ en boek 3 – de titel wordt binnenkort onthuld), over de jonge rechercheur Emily Gagliardi.

Detectives spreken me aan omdat ik ervan hou om de lezer samen met de hoofdpersoon op pad te sturen om de waarheid te achterhalen. Ook werk ik graag verhaallijnen uit met daarin echte en valse aanwijzingen.

Daarnaast ben ik aan het kijken of het genre Young Adult me bevalt door een verhaal te schrijven over de 17-jarige Jo, een meisje dat worstelt met schuld- en wraakgevoelens. Samen met de 10-jarige Fien trekt ze door de Karpaten in Oekraïne. Jo heeft een deadline, maar daar kan ik nog niet te veel over verklappen zonder van alles te spoileren.

Ook heb ik een beginnend idee voor een jeugdboek, maar dat vonkje probeer ik nog een beetje te onderdrukken, aangezien er nog genoeg werk aan de winkel is met boek 3 over Emily en die YA, ha ha.

2 - Wat is jouw favoriete drankje?

Groene thee. Ik drink de hele dag door thee. De thermoskan van 0,9 liter die altijd naast me staat, moet ik meerdere keren per dag vullen. 😉 Zwarte thee drink ik het liefst op z’n Engels, met een scheutje melk, alleen heb ik dat niet altijd in huis.

Tot mijn favoriete losse theeën behoren Green Sencha Lemon en Sencha Cactus Vijg. Qua theezakjes heb ik een tijdje geleden Pickwick Green Tea Mango & Jasmine ontdekt (alleen zit die helaas in een doosje met 3 andere smaken, die ook niet slecht zijn maar net iets minder lekker dan de Mango & Jasmine).

3 - Wat is je favoriete plek om te lezen?

In bed of op mijn chaise longue (‘the black hole’). Meestal probeer ik op tijd naar bed te gaan, zodat ik nog even kan lezen zonder meteen in slaap te vallen, maar in de praktijk betekent dit regelmatig dat ik na een paar pagina’s mijn boek alweer dichtsla, omdat mijn ogen te zwaar worden.

4 - Wie zijn je favoriete acteurs?

Oooh, ik ben stiekem fan van romantische komedies en dan kom je toch automatisch uit bij Hugh Grant. Notting Hill, About a Boy, Bridget Jones’s Diary, Two Weeks Notice, heerlijk!

Op de middelbare school hing mijn slaapkamer vol met posters van Leonardo DiCaprio, aangezien de film Titanic toen helemaal hot was.

Hugh Grant en Leonardo DiCaprio

5 - Hoe zou je hebben geheten als je een jongetje was geweest?

Michiel, omdat ik ben geboren op de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam. Als ik nog eens een mannelijk pseudoniem zoek, is de kans groot dat ik daar de naam Michiel voor gebruik. 😊

Voorstelronde 5:

1 - Hoe ben je bij Hamley Books terechtgekomen?

Eerlijk gezegd zat ik nog midden in het herschrijfproces van ‘Fatale keuzes’ (toen nog ‘De andere kant’) toen Hamley Books op mijn pad kwam. Ik kende hun auteur Esther Boek via de Thrillers-specialisatie van de Schrijversacademie. Op een gegeven moment zei zij dat haar uitgever nog een manuscript zocht om in datzelfde najaar uit te geven.

Eigenlijk was ik nog helemaal niet zover om mijn verhaal aan de buitenwereld te tonen, maar zo’n kans laat je natuurlijk niet zomaar aan je voorbijgaan. Je hoort altijd van die horrorverhalen over maandenlang wachten op een afwijzing.

Daarom ben ik na Esthers boodschap als een gek verdergegaan met het herschrijven van de eerste helft van mijn verhaal. Dat heb ik uiteindelijk enkele weken later opgestuurd naar Hamley Books. Uitgever Sandra bedankte me en zei dat ik over een paar weken feedback zou krijgen.

Ik zag dus al helemaal voor me dat ik wekenlang in spanning zou zitten. Alleen was ze stiekem toch diezelfde dag al begonnen met lezen en kreeg ik ‘s avonds al een berichtje dat ze geïnteresseerd was in mijn manuscript. Supertof natuurlijk, zoiets verwacht je niet. Hoeveel uitgevers geven debutanten tegenwoordig nog een kans? Soms heb ik het idee dat je bijna eerst al beroemd moet zijn op een ander vlak om een boek te mogen uitgeven.

Die interesse in mijn manuscript betekende alleen wel dat ik snel door moest gaan om ook de tweede helft te herschrijven, maar inmiddels had ik een heel goede reden om tijd vrij te maken, dus dat hielp. 😊

Contract Hamley Books tekenen
In juli 2019 ondertekende ik mijn contract voor 'Fatale keuzes' bij Hamley Books

2 - Wat zijn je favoriete boeken?

Ik heb niet één specifiek favoriet boek. Wel ben ik groot liefhebber van de Harry Potter-reeks, omdat elke keer als ik een leesdipje had, Harry Potter me mijn plezier in lezen weer teruggaf. Ook de Cormoran Strike-reeks, die J.K. Rowling schrijft onder de naam Robert Galbraith, vind ik heerlijk. Ik hou van het detective-duo Cormoran en Robin.

Qua boeken van vroeger is ‘Ronja de Roversdochter’ een van mijn favorieten. Ook van ‘Otje’ en ‘Minoes’ van Annie M.G. Schmidt ben ik fan. Verder staan ‘De amulet’ van Simone van der Vlugt, ‘Spijt!’ van Carry Slee, ‘Blauwe plekken’ van Anke de Vries en ‘Deesje’ van Joke van Leeuwen hoog op mijn lijstje.

Recenter was ik onder de indruk van ‘De keuze’ van Edith Eva Eger, een vrouw die Auschwitz overleefde, en van ‘Gebr.’ Van Ted van Lieshout, gebaseerd op het verlies van zijn broertje.

Ronja de Roversdochter
Een van mijn favorieten: Ronja de Roversdochter

3 - Wat zijn 3 gewoonten die je hebt?

Gewoonte 1: ik ontbijt vrijwel altijd met een bakje kwark met gebroken lijnzaad, havermout, fruit en chocolade-cruesli of Coco Pops (of ik voor chocolade-cruesli ga of voor Coco Pops hangt af van het fruit 😉). Verder eet ik twee knäckebrödjes: eentje met vlokfeest en eentje met kalkoen (of soms kaas of andere vleeswaren).

Gewoonte 2: ’s avonds als ik ga slapen, zet ik eerst mijn Calm-app aan met soms een Sleep Story, maar vaker een meditatie van 20 minuten. Meestal slaap ik voordat zo’n sessie is afgelopen.

Gewoonte 3: er staat als ik thuis ben altijd een thermoskan met thee bij me in de buurt. Ik drink de hele dag door thee. Meestal losse, groene thee, soms zwarte (het liefst met een wolkje melk).

4 - Wat is je favoriete smaak ijs?

Ananas! Het stomme is alleen dat ze die smaak zelden hebben in ijswinkels. Ik hou ook erg van de klassieke Viennetta Vanillesmaak.

Ananasijs

5 - Wat is je favoriete quote?

Voorin mijn debuut ‘Fatale keuzes’ staat mijn favoriete quote:

We zien de dingen niet zoals ze zijn,
we zien de dingen zoals wij zijn

We do not see things as they are,
we see things as we are

~ Anaïs Nin

Ik interpreteer dit als een uitspraak die gaat over perspectief. Dat je soms zou moeten proberen om je in andermans schoenen te verplaatsen, om op die manier iemands gedrag of mening te begrijpen.

Ook een mooie vind ik:

One day or day one

Motto 'Fatale Keuzes'
Motto 'Fatale keuzes'

Voorstelronde 6:

1 - Wat is je favoriete onderdeel van het schrijfproces?

Het plotten. Eerlijk gezegd vind ik het daadwerkelijke schrijven het lastigst. Ik ben dan vaak veel te veel bezig om de juiste woorden te vinden om te omschrijven wat ik in mijn hoofd voor me zie.

Tijdens het plotten, het uitwerken van de verschillende verhaallijnen, kan ik helemaal losgaan. Dan bedenk ik allerlei verschillende opties en stel ik mezelf vragen zoals: ‘Stel dat XYZ gebeurt, wat zou dat dan voor gevolgen hebben, wat zou diegene voor motieven kunnen hebben, wat betekent dat voor de rest van het verhaal?’

Brainstormen over 'Geheugenspel' en 'Blinde Wraak'

2 - Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?

In december 2020 heb ik voor het eerst mijn eigen haar geknipt, ha ha. Een centimeter of tien à vijftien eraf denk ik. Ik ergerde me er al een tijdje aan, omdat ik al heel lang niet naar de kapper was geweest en de uiteinden daardoor steeds in de knoop raakten wanneer ik mijn haar aan het wassen was.

Toevallig had ik in november tijdens NaNoWriMo een scène geschreven voor de hoofdpersoon van mijn YA waarin ze haar eigen haar knipt, dus ik dacht: waarom probeer ik het ook niet een keer zelf? Research heet dat toch? 😉

eigen-haar-knippen

3 - Wat is je favoriete dagdeel?

Dat hangt ervan af. Ik hou van de ochtend omdat er dan nog een hele dag vol mogelijkheden voor me ligt. Maar ik hou ook van de avond, in de zin van dat ik dan lekker kan ontspannen.

Het probleem is alleen dat ik geen avondmens ben, na het eten stort ik qua energie al snel in. Dan hou ik ervan om een serie te bingen, een boek te lezen of te Simsen. Als ik echt iets voor elkaar wil krijgen, zoals schrijven, hou ik dus meer van de ochtend.

Zonsopkomst Flinders Ranges, Zuid-Australië

4 - Welke karaktereigenschap zou je graag willen bezitten?

Ik zou wel wat brutaler willen zijn. Nee durven zeggen en beter voor mezelf opkomen en zo, zonder dat ik daarna een hoofd als een tomaat heb. Dingen minder perfectionistisch en uitgebreid willen doen, lijkt me ook wel handig, want mede door die eigenschappen doe ik nu vaak meer dan waarvoor ik betaald krijg. 😉

5 - Ben je geworden wat je vroeger wilde worden?

In zekere zin wel. Volgens mij schreef ik altijd in vriendenboekjes dat ik schrijfster wilde worden of iets met dieren. Ik ben nu parttime auteur en poezenmoeder.

Voorstelronde 7:

1 - Wat is je favoriete moment om te schrijven?

Eerlijk gezegd ben ik nog aan het ontdekken op welke tijdstippen schrijven bij mij het soepelst gaat. Ik heb het idee dat de zinnen aan het eind van de ochtend het makkelijkst uit mijn toetsenbord rollen, alleen ben ik dan meestal aan het werk.

Eigenlijk zou ik mijn dagindeling moeten omgooien, alleen voelt het nog steeds een beetje als spijbelen als ik eerst ga schrijven en daarna pas werken. Wat natuurlijk onzin is, want ik ben eigen baas, ha ha.

Aan het eind van de middag gaat schrijven vaak ook wel aardig. Bij mij is het belangrijkste voor een productieve sessie 1) dat ik weet wat er in de scène moet gebeuren, 2) dat ik uitgerust ben en 3) dat ik geen andere dingen aan mijn hoofd heb die nog moeten gebeuren.

Wat ik trouwens wel weet, is dat ik absoluut geen avondmens ben. Na het journaal stort ik al snel in, dus schrijven gaat dan meestal niet al te vlot meer. Ook wil ik ’s avonds het liefst gewoon ontspannen. Ik zit al de hele dag achter mijn laptop voor werk, dus om dan ’s avonds weer dat ding erbij te pakken, vind ik meestal niks.

Wat wel een voordeel kan zijn voor het schrijven van de eerste versie van mijn manuscripten is dat ik ’s avonds minder kritisch ben bij het kiezen van mijn woorden. Ik wil dan gewoon zo snel mogelijk mijn woordaantal voor die dag halen, zodat ik daarna iets ontspannens kan doen of kan gaan slapen. 😉

Emmy, schrijfhulp uit onverwachte hoek

2 - Op welk seizoen lijk je het meest?

Ik denk op de lente, omdat ik dat seizoen associeer met iets positiefs: vers groen, een nieuw begin met nieuwe kansen. Zo sta ik ook wel in het leven, ik probeer vaak de positieve kanten van dingen in te zien. Ik hou niet zo van mensen die alleen maar klagen zonder zelf met alternatieven te komen.

3 - Welke bijbaantjes heb je vroeger gehad?

Ik ben opgegroeid in de Bollenstreek, dus mijn jaarlijks terugkerende bijbaan was bollenpellen. Dat heb ik volgens mij gedaan van mijn 12e tot mijn 24e. Later kwam daar hyacinten hollen bij, dan zaten we de ene dag aan de lopende band om bollen te pellen en de andere dag hyacinten te hollen.

Ik heb ook één seizoen in de Keukenhof gewerkt (van half maart tot half mei). Daar werkte ik bij “de bank”, de plek waar het geld van de restaurants moest worden geteld. Ik was toen net klaar met mijn studie Nederlands en wilde nog geen vaste baan zoeken, omdat ik wist dat ik van september tot en met november naar Australië zou gaan.

Verder heb ik mijn zus een tijdje geholpen met tijdschriften rondbrengen en ik ben een blauwe maandag postbode geweest. Dat laatste was echt een drama, want mijn zus en ik hadden een wijk gekregen aan de rand van Hillegom, tussen de bollenvelden, waar de huizen ver uit elkaar lagen en de huisnummers totaal niet logisch waren. We hebben ons toen echt een slag in de rondte gefietst om de juiste brievenbussen te vinden.

De bijbaan die alles een beetje aan het rollen heeft gebracht, was die van webmaster voor het tennistoernooi International Flower Bulb Tournament. Via de tennisclub kwam ik in contact met iemand die een webbureau runde. Daar heb ik voordat ik naar Australië ging een maand gewerkt als SEO-copywriter, wat me na Australië mijn eerste echte baan opleverde bij TUI Nederland.

Gepelde bloembollen

4 - Wat zou je doen als je niet meer hoefde te werken?

Waarschijnlijk zou ik de eerste weken heel veel series bingen of hele dagen Simsen, ha ha. Verder zou ik alle boeken van mijn steeds groter wordende nog te lezen-stapel lezen. Heerlijk met een dekentje, een kan thee en Emmy op de bank.

Ik denk dat ik mezelf dan op een gegeven moment na al dat luieren wel zou kunnen motiveren om ook weer eens een boek te gaan schrijven. En het zou natuurlijk lekker zijn om op reis te gaan naar landen waarvoor twee weekjes vakantie eigenlijk te weinig is, zoals Nieuw-Zeeland en uiteraard nog een keer een tripje naar Australië.

Wat me ook fijn lijkt aan niet meer hoeven werken, is dat ik gewoon kan doen waar ik op dat moment zin in heb. Zonder op de klok te hoeven letten of mijn to do-lijstje in de gaten te houden.

Mount Wellington, Tasmanië

5 - Wat zijn je favoriete films?

Ik heb een zwak voor romantische komedies en romantische drama’s, dus ik moet toegeven dat Titanic, Notting Hill, About a Boy, Love Actually en Bridget Jones’s Baby hoog op mijn favorietenlijstje staan.

De Franse films Intouchables en La Famille Bélier vond ik zowel grappig als mooi, omdat de hoofdpersonen worden uitgedaagd om te groeien.

Een film die mijn schrijvershart sneller deed kloppen vanwege de plottwist, is de Deense thriller Den Skyldige.

Titanic, Notting Hill, About a Boy, Love Actually, Bridget Jones's Baby, Intouchables

Voorstelronde 8:

1 - Waar haal je inspiratie vandaan?

Eigenlijk overal. Dat kan een nieuwsberichtje zijn, een scène uit een tv-serie, een liedje, een foto. Ik liep onderweg naar de supermarkt een keer onder een ladder door, waarna mijn fantasie meteen op hol sloeg over symbolen van ongeluk, zoals ladders, vrijdag de dertiende en zwarte katten. Heel maf hoe dat werkt.

‘Fatale keuzes’ begon als een scène tussen twee geliefden die afscheid namen bij een bushalte. Dat idee groeide uit tot een psychologische thriller toen ik in Australië in een tourbusje zat en uit het raam staarde naar het vrijwel kale landschap van de outback. Blijkbaar heb ik soms genoeg aan mijn eigen rare verbeelding. 😊

In ‘Geheugenspel’ gaat het onder andere over overvallen op geldtransporten. Ik was op zoek naar een zaak waar Emily’s vader eind jaren negentig aan kon werken. Bij mijn ouders in de kast staan boeken van de reeks ‘Het aanzien van…’, waarin steeds het afgelopen jaar wordt besproken. In het deel over 1998 kwam ik o.a. een artikel tegen over overvallen op waardetransporten en stakingen onder geldkoeriers. Door die pagina heb ik me toen laten inspireren voor mijn boek.

Ook tijdens het schrijven zelf komen er trouwens regelmatig nieuwe ideeën naar boven. Met een beetje mazzel valt er dan opeens een puzzelstukje op zijn plek waardoor alles nog beter in elkaar past.

Het aanzien van 1998

2 - Welk dier zou jij willen zijn en waarom?

Zeker een kat. Als ik mijn eigen huisgenootje Emmy zo lekker de hele dag zie doen waar ze op dat moment zin in heeft, lijkt me dat heerlijk. Een beetje slapen, een beetje spelen, eten wordt voor je geregeld, nog wat op schoot liggen en geaaid worden. Wat heb je nog meer nodig in het leven?

3 - Wat is je favoriete vakantieland?

Ik ben gek op Australië. Na mijn studie Nederlands was ik bang dat ik, als ik eenmaal zou werken, niet meer zo lang achter elkaar op vakantie zou kunnen. Daarom ben ik voordat ik ging solliciteren 2,5 maand naar Australië geweest. Ik was meteen verliefd op dat land. Ze hebben daar zulke prachtige, uiteenlopende landschappen. Van witte stranden en helderblauwe zeeën tot indrukwekkende bossen en bergen. Ook een aantal van de eilanden vind ik erg mooi.

Die eerste keer dat ik in Australië was, heb ik vooral de oostkust en het midden verkend, waar de beroemde oranje rots Uluru of Ayers Rock zich bevindt. Aangezien ik had gehoord dat de westkust weer heel anders is en ook prachtig, heb ik eind 2016 ontslag genomen bij mijn toenmalige werk, zodat ik opnieuw 2,5 maand door Australië kon reizen.

De eerste maand heb ik allemaal nieuwe plekken bezocht aan de westkust, zoals Rottnest Island met schattige quokka’s, waar vrijwel geen auto’s mogen komen en je dus heerlijk kunt fietsen. Ook de schitterende zuidwestkust met nationaal park Cape Le Grand en de Le Grand Coastal Trail maakte indruk. Daarna ben ik naar het noordwesten gereisd, tot aan Broome, waar het snikheet was. In die regio is Karijini National Park echt een aanrader als je van klauteren door het water en tussen rotswanden houdt.

Na die eerste maand ben ik nog wat plekken gaan bezoeken waar ik in 2009 al eens was geweest, zoals Uluru, Kangaroo Island en Fraser Island. Voor Tasmanië had ik de eerste keer nog geen tijd gehad en ik ben blij dat dat er de tweede keer wel van is gekomen, want dat eiland is echt schitterend met alle bergen en meren.

Sorry, ik zou zo uren kunnen praten over Australië. Samengevat zou ik zeggen: als je ooit de kans krijgt om erheen te gaan, doe het!

Van Thistle Cove naar Hellfire Bay wandelen, West-Australië

4 - Wat zijn je dromen op schrijfgebied?

Als mijn boeken ooit zouden worden vertaald in het Engels zou dat echt heel tof zijn. Ik krijg regelmatig vragen van internationale vrienden wanneer dat vertalen gaat gebeuren, zodat zij het ook kunnen lezen. Helaas is het wel erg lastig om de Engelse markt te veroveren, want ze hebben daar natuurlijk al genoeg keus qua boeken.

Een verfilming zou ook gaaf zijn, of een miniserie, zoals bij de Cormoran Strike-boeken van Robert Galbraith is gedaan. Wat is er mooier dan dat ze van Emily’s avonturen zo’n soort Scandinavische The Bridge-achtige serie zouden maken? Dat zou wel echt een droom zijn die uitkomt.

The Bridge, een heerlijke serie

5 - Wat is een wetenswaardigheid over je familie?

Ik heb het geluk gehad dat ik vroeger vier oma’s had: één aan mijn moeders kant en door een aantal scheidingen en nieuwe huwelijken drie aan mijn vaders kant. Mijn moeders moeder was een echte oma-oma, zo’n lieverd met krulspelden in haar grijze haar. Zij overleed helaas al toen ik nog op de basisschool zat.

Mijn vaders moeder en mijn vader leken best wel op elkaar qua gezicht. Aangezien ik zelf op mijn vader lijk toen hij jong was, zal ik later misschien ook wel wat weg hebben van mijn oma. Ik heb mijn eigen toekomst alvast gezien (mocht ik de mazzel hebben dat ik zo oud word). 😉

Wat ik vroeger ook altijd leuk vond om te zeggen, was dat ik een oom had die ouder was dan mijn oma. Wat ik er dan niet meteen bij zei, was dat die oom de man was van een tante aan mijn moeders kant en dat die oma de opvoedmoeder was van mijn vader. Die twee hadden dus eigenlijk niet zoveel met elkaar te maken, maar het klonk toch leuk, ha ha.

Mijn oma, moeder, zus en ik (links)

Voorstelronde 9:

1 - Hoe was het om je eigen boeken voor het eerst vast te houden?

Onwerkelijk. En dat gevoel had ik niet alleen toen ik ze voor het eerst vasthield. Nog steeds dringt het niet helemaal tot me door dat ik die boeken zelf heb geschreven en dat wildvreemden ze kunnen lezen.

Mijn eigen naam staat op de covers en dat zie ik als ik langs mijn boekenkast loop, maar tegelijkertijd voelt het soms alsof het over iemand anders gaat. Natuurlijk is het ook heel tof, zeker als ik dan foto’s zie langskomen op sociale media dat mijn boeken bij andere mensen in huis liggen. Dat blijft echt bijzonder.

Dat moment van je boek voor het eerst zien, is trouwens superspannend. Zodra alles naar de drukker is en je er niets meer aan kunt doen, krijg ik van die angsten van: o jee, wat als het een misdruk wordt, heb ik dingen in het binnenwerk over het hoofd gezien, zullen de kleuren van de omslag wel zijn zoals ik hoop? Dus als alles goed blijkt te zijn, is er zeker ook opluchting. 😉

Fatale Keuzes voor het eerst vasthouden
'Fatale Keuzes' voor het eerst vasthouden

2 - Wat zijn je favoriete liedjes?

Sowieso Angel van Sarah McLachlan, Breathe (2AM) van Anna Nalick, Afire Love van Ed Sheeran en Where I Stood van Missy Higgins. Als ik series of films kijk, luister ik vaak naar de nummers die worden gebruikt als achtergrondmuziek. Zo heb ik Anna Nalick en Missy Higgins ontdekt via Grey’s Anatomy en Sarah McLachlan via de film City of Angels uit 1998.

Nieuwer op mijn favorietenlijstje zijn Door De Wind van Miss Montreal, Is Dit Nu Later van Milow en Papa van Suzan & Freek. Hun versies tijdens het tv-programma ‘Beste Zangers’ vond ik erg mooi.

3 - Waarom heb je ervoor gekozen om van Emily’s verhaal een serie te maken?

Toen ik aan ‘Fatale keuzes’ begon, had ik nog geen idee welke kant ik op wilde, laat staan dat het een serie zou worden. Ik schreef gewoon wat losse scènes op. Waarschijnlijk dacht ik dat het meer een roman zou worden over ingewikkelde relatievormen.

Pas veel later, toen ik fan werd van Scandinavische series als The Killing en The Bridge, besloot ik dat ik een moord wilde toevoegen. Daarna kwam er wat meer vaart in het schrijven, omdat ik veel beter voor ogen had waar ik naartoe wilde. Ik ging bewust verhaallijnen plotten.

Persoonlijk hou ik erg van series, omdat je de personages steeds beter leert kennen en je mee gaat leven met hun hoogte- en dieptepunten. Dan vind ik het veel te jammer als een boek uit is (of een tv-serie afgelopen). Bij een reeks kun je iemand ook veel meer een ontwikkeling laten doormaken. Je hoeft niet alles in één boek te proppen.

Het idee voor ‘Geheugenspel’ kwam vrij snel nadat ‘Fatale keuzes’ vorm kreeg, omdat ik wist dat ik meer wilde vertellen over het overlijden van Emily’s vader. Toen mijn uitgever suggereerde om er een trilogie van te maken, popte ook direct een beginnend idee voor ‘Blinde wraak’ in me op. Ik vond het zelfs een beetje jammer dat ik eerst ‘Geheugenspel’ nog moest schrijven, want ik had al meteen zin om aan de slag te gaan met ‘Blinde wraak’, ha ha.

4 - Wat ligt er op je nachtkastje?

Een veel te grote ‘nog te lezen’-stapel. In de maanden waarin ik veel schrijf, lees ik over het algemeen minder en andersom. Ik hou van lezen, maar meestal gun ik het mezelf alleen ’s avonds in bed om er tijd aan te besteden. Als ontspannen afsluiting van de dag.

Ook ligt er altijd een notitieboekje op mijn nachtkastje. Het gebeurt wel eens dat ik in slaap aan het vallen ben terwijl ik nog een beetje aan mijn verhalen lig te denken en dat er dan opeens een idee in me opkomt. Dan moet toch het licht weer even aan, want ik wil niet het risico lopen dat ik me de volgende ochtend niet meer herinner wat dat idee ook alweer was.

Ik lees graag boeken van mijn Hamley-collega's, alleen schrijven ze zo snel dat ik het niet meer kan bijhouden 😉

5 - Welke auteurs inspireren je?

Het is totaal niet origineel, dat weet ik, maar J.K. Rowling / Robert Galbraith geeft me gewoon zoveel leesplezier. De Harry Potter- en Cormoran Strike-boekenseries kunnen wat mij betreft niet dik genoeg zijn. Ik baal er echt van dat Rowling de laatste tijd van die controversiële uitspraken doet, daardoor voelt het soms bijna alsof ik haar boeken niet meer fantastisch zou mogen vinden.

Er zijn ook veel Nederlandse auteurs die ik bewonder. De boeken van Renate Dorrestein en de jeugdboeken van Simone van der Vlugt en Carry Slee vind ik bijvoorbeeld heerlijk om te verslinden.

Wordt vervolgd…

Dat waren de vragen en antwoorden voor nu. Meer weten? Houd deze blog dan in de gaten, want hij wordt regelmatig aangevuld. 😊

Scroll naar top

Leuk dat je er bent! Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Om jou de beste ervaring te geven op deze website, zijn de cookie-instellingen ingesteld op "cookies toestaan". Je gaat hiermee akkoord wanneer je op "Accepteren" klikt, of wanneer je zonder jouw cookie-instellingen aan te passen doorgaat met het gebruik van deze site.

Sluiten