Even voorstellen 😊

Nina beantwoordt jouw random vragen

even-voorstellen-nina
Hoi, ik ben Nina, het gezicht achter BackWords. In het kort ben ik een Hillegomse Haarlemse uit het bouwjaar 1984. Ik woon samen met mijn kat Emmy (uit het bouwjaar 2018) en ik heb een zwak voor poffertjes.
Op deze site en mijn social media-accounts deel ik schrijftips, aanzetjes om inspiratie bij je op te wekken, blogs en nog veel meer. Daarmee hoop ik jouw fantasie te prikkelen en je zo door je schrijfdipjes heen te trekken.
Emmy ❤
Naast deze site bestaat BackWords o.a. uit een Facebookgroep voor gelijkgestemden, een Instagram-account, een gratis 7-daagse schrijfchallenge (met inmiddels al meer dan 2.700 deelnemers), een online schrijfcursus en sinds kort ook een 52 weken challenge.
Behalve eigenaar van BackWords ben ik freelance online marketeer en copywriter. Ook ben ik auteur bij de Vlaamse uitgeverij Hamley Books en help ik hen met hun social media.
Mijn psychologische thrillerdebuut / whodunit ‘Fatale keuzes’ verscheen in oktober 2019. Het vervolg ‘Geheugenspel’ komt uit in november. Inmiddels ben ik begonnen met schrijven aan het derde (waarschijnlijk laatste) deel over de jonge rechercheur Emily en heb ik al redelijk uitgewerkte ideeën voor een Young Adult.
Cover Fatale Keuzes
'Fatale keuzes'
Deze blog zal ik regelmatig aanvullen met random vragen en antwoorden over mezelf. Wil je dus meer weten, laat dan gerust een vraag achter in de comments van een van mijn social media-kanalen of stuur een mailtje.

Wie weet beantwoord ik jouw vraag wel tijdens de volgende voorstelronde.

Voorstelronde 1:

1 - Hoe is BackWords ontstaan?

Het idee voor BackWords ontstond eind 2017 toen ik hoorde dat het Amerikaanse bedrijf waarvoor ik werkte er in Nederland mee ging stoppen.

Aangezien ik mijn eigen writer’s block een jaar eerder eindelijk had overwonnen tijdens een rondreis door Australië, leek het me leuk om mijn nieuw opgedane plezier in schrijven te delen met andere vastgelopen verhalenvertellers.

Het stoppen van mijn werkgever zorgde opeens voor het ideale moment om voor mezelf te beginnen. Omdat ik daarna nog wel een aantal maanden heb geholpen met de afronding van dat online marketing-bedrijf, vond BackWords uiteindelijk officieel het levenslicht in januari 2019.

2 - In welke plaatsen heb je gewoond?

Ik ben geboren in Amsterdam. Toen ik 6 weken oud was, verhuisden mijn ouders, zus en ik naar Hillegom. In dit dorp in de bollenstreek heb ik alles bij elkaar zo’n 25 jaar gewoond, met tijdens mijn studie Nederlandse taal en cultuur een uitstapje van 1 jaar naar Leiden.

Sinds 2011 woon ik met veel plezier in Haarlem.

Haarlemmerhout
Haarlemmerhout

3 - Wat zijn je favoriete tv-series?

Series die ik elk jaar wel een keer van voren af aan herbekijk, zijn Buffy the Vampire Slayer en Grey’s Anatomy. Verder ben ik groot fan van de Scandinavische crime series The Bridge en The Killing.

'The Bridge'

4 - Doe je aan sport?

Ik speel al ruim 20 jaar squash bij de gezellige club Squash Hillegom. Na 10 jaar competitie gespeeld te hebben (op laag niveau), speel ik sinds een aantal jaar alleen nog voor mijn plezier.

Verder begin ik mijn dagen doordeweeks een groot deel van het jaar (als het niet te warm is met de zon ’s ochtends op het raam) met zo’n 3.000 “stappen” op mijn hometrainer-fiets (ongeveer 45 minuten).

5 - Wat is je favoriete plek om te schrijven?

The black hole. Dat is de bijnaam van mijn (donkergrijze) chaise longue. Als ik in dit hoekje van de bank zit, kom ik bijna niet meer overeind. 😉 Tijdens het herschrijven zit ik ook wel eens aan mijn bureau, omdat ik op mijn grote scherm, met meerdere pagina’s naast elkaar, beter zicht heb op alle woorden die ik te vaak gebruik.

The black hole, mijn favoriete schrijfplek (en mijn schrijfmaatje Emmy)

Voorstelronde 2:

1 - Heb je tijdens het schrijven een bepaalde routine om in de juiste schrijfflow te komen? (Vraag van Eva Dupont)

Ik dacht voorheen dat ik niet echt een schrijfroutine had, maar stiekem heb ik die toch wel een beetje. Dat zit hem meer in kleine dingen zoals dat ik eerst een pot thee zet voordat ik ga beginnen en dat ik me in de herfst/winter met een dekentje over me heen op de bank installeer.

Vervolgens pak ik mijn Exceloverzicht met scènes en mijn Worddocument erbij om te kijken waar ik ook alweer gebleven was. Zelfs als het voelt alsof ik me totaal niet op het schrijven kan concentreren, probeer ik in elk geval een paar zinnen te typen. Bijvoorbeeld 250 woorden erbij. En vaak kom ik dan in de buurt van een ander mooi rond(achtig) getal (bijv. 34.000 of 23.500), dus dan probeer ik dat weer te bereiken.

Als dat allemaal echt niet lukt, staak ik het daadwerkelijke schrijven, maar maak ik soms zo gedetailleerd mogelijk aantekeningen over hoe ik een scène wil gaan uitwerken. Of ik ga brainstormen over details waarover ik nog twijfel.

Wat bij mij soms ook kan helpen om in een schrijfflow te komen, is ochtendpagina’s schrijven (alleen schrijf ik ze meestal op een ander tijdstip). Dat is een vorm van freewriting waarbij je pas mag stoppen met schrijven wanneer je met de hand 3 A4’tjes / 12 A6’jes hebt volgeschreven. Het fijne daarvan is dat het overal over mag gaan (dus niet per se je verhaal) en dat de zinnen niet perfect hoeven te zijn.

Twee momenten waarop ik gemerkt heb dat dit bij mij kan helpen, zijn het begin van het schrijfproces (wanneer ik nog aan het bedenken ben hoe alle verhaallijnen zich exact gaan ontwikkelen) en wanneer ik vastgelopen ben.

Bij ‘Fatale keuzes’ twijfelde ik in eerste instantie bijvoorbeeld of ik de toenmalige openingsscène verder naar achteren zou verplaatsen. Ik ben toen tijdens mijn ochtendpagina’s gaan brainstormen over alternatieve openingsscènes. Zo kwam ik uit op het idee voor de scène die uiteindelijk hoofdstuk 2 werd.

2 - Hoe ga jij ermee om wanneer je plots inspiratie hebt voor je verhaal maar niet de mogelijkheid om dit onmiddellijk op te schrijven? (Vraag van Eva Dupont)

Inspiratie kan inderdaad op de vreemdste momenten komen. Het idee voor de Young Adult waar ik na mijn whodunits aan wil beginnen, ontstond bijvoorbeeld onder de douche. Niet echt handig. 😉

Zodra ik eronder vandaan kwam, ben ik dus eerst als een gek alles gaan opschrijven wat er in me op was gekomen, zodat ik het niet zou vergeten. Mijn ontbijt en werk moesten maar even wachten.

Als ik niet in de gelegenheid ben om die ideeën direct uitgebreider op te schrijven en uit te werken, dan schrijf ik in elk geval wat steekwoorden op in een notitieboekje of in mijn telefoon als mijn notitieboekje niet in de buurt is. Anders zou ik echt bang zijn om het weer te vergeten.

3 - Is BackWords je hoofdinkomen? (Vraag van Pen Stewart)

Als ik van BackWords kon leven, zou ik een heel blij mens zijn. (In combinatie met het auteurschap natuurlijk. 😉) Het is zo leuk als cursisten weer helemaal opbloeien en hun plezier in schrijven terugvinden.

Op dit moment is mijn hoofdinkomen mijn werk als freelance online marketeer. Ik beheer Google Ads-campagnes (voornamelijk Search en Shopping) voor MKB’ers / webshops. Dit doe ik voor het webbureau ditisABC in Hillegom.

Gelukkig heb ik daar veel flexibiliteit in. Ik werk vanuit huis en ik bepaal zelf wanneer ik hier uren in steek. Als ik bijvoorbeeld een account heb waar ik 12 uur per maand aan mag besteden, dan verdeel ik dat zo zodat ik er ongeveer 3x per week een uur in steek.

Wat ik grappig vind aan online marketing is dat ik er veel van leer over uiteenlopende onderwerpen. Van badkamers tot bradmachines (waar ik dus nog nooit van had gehoord voordat ik daar een campagne over ging beheren).

Verder werk ik als freelance (SEO-)copywriter en ben ik auteur bij Uitgeverij Hamley Books. Hen help ik ook met hun social media.

ReachLocal (2012), waar ik kennismaakte met Google Ads

4 - Welke reis (of reizen) zou je graag nog willen maken? (Vraag van Isabelle Paz Soldan)

Australië staat echt met kop en schouders bovenaan mijn lijstje met favoriete vakantielanden. Die mooie, afwisselende landschappen daar – van witte stranden met azuurblauwe zee tot bergen en bossen met megabomen – ik krijg spontaan heimwee als ik eraan denk. Daarom ben ik ook erg benieuwd naar Nieuw-Zeeland.

Veel reizigers combineren die twee landen natuurlijk, maar Australië is zo groot dat ik tijdens mijn twee keer 2,5 maand in 2009 en 2016 al keuzes moest maken waar ik wel en niet heen zou gaan. Als ik dan Nieuw-Zeeland ook nog in mijn schema had moeten proppen, was dat vooral heel veel haasten geworden. Volgens mij is Nieuw-Zeeland het wel waard om daar mijn volle aandacht op te richten en zo’n bezoekje niet even tussendoor te doen.

Verder staat ook Canada nog hoog op mijn lijstje. De natuur daar is denk ik ook schitterend. Ik vrees alleen dat je daar het beste met een camper doorheen kunt reizen en laat ik nou net geen rijbewijs hebben.

Japan lijkt me ook wel bijzonder, maar ook een beetje eng omdat ik gewoon geen enkel straatnaambordje of woord op een menukaart zou kunnen herkennen.

australie
❤ Australië, 2009 en 2016

5 - Welke 5 apps op je telefoon gebruik je het meest?

Bovenaan in mijn appgebruik staan stiekem de onoriginele usual suspects: WhatsApp, Instagram en Facebook. Zeker als je elkaar wat minder in het echt kan zien, is het toch fijn om in contact te blijven.

Misschien minder bekend is de app Calm. Elke avond val ik in slaap terwijl ik luister naar een meditatie van 20 minuten of een Sleep Story. Strikt gezien is het vast de bedoeling dat je wakker blijft tijdens zo’n meditatie, maar ik vind het een heerlijke manier om te ontspannen en zo naar dromenland te glijden. 😉

Een andere app die ik dagelijks gebruik en altijd open heb staan op zowel mijn telefoon als mijn laptop is Google Keep. Hierin hou ik van alles bij. Ik ben een echt lijstjes-mens. Zodra iets belangrijks op zo’n lijstje staat, hoef ik niet meer bang te zijn dat ik het vergeet en zal ik er dus ook niet zo snel over stressen.

Waar ik Google Keep o.a. ook voor gebruik, is als ik even snel een link of stukje tekst wil kopiëren van mijn laptop naar mijn telefoon of andersom (of van mijn werktelefoon naar mijn privételefoon). Dan plak ik het in Keep en open ik het zo op het andere apparaat.

Google Keep & Calm
Google Keep & Calm
To Be Continued…

Dat waren de vragen en antwoorden voor nu. Meer weten? Houd deze blog dan in de gaten, want hij wordt regelmatig aangevuld. 😊