Is je boek al af? 😇

Groei
Iedereen die uit de kast gekomen is als schrijver kent het wel: vrienden en familie die heel lief vragen hoe het ervoor staat met je boek.
Je schuift wat met je voet over de vloer, ontwijkt hun blik.
Tja, waarom is dat boek eigenlijk nog niet af?
Het simpele antwoord is dat een dag te weinig uren heeft.
Een eerlijker antwoord is dat je het moeilijk vindt om jezelf de tijd te gunnen om te schrijven. Om er met regelmaat voor te gaan zitten. Omdat je je afvraagt of je wel goed genoeg bent. Wie jouw schrijfsels zou willen lezen.
Je hebt wel wat ideeën, maar je weet niet hoe je moet beginnen. Je perfectionisme zit je in de weg. Wat je schrijft is nooit helemaal goed. Het is makkelijker om steeds met iets nieuws te beginnen dan om één verhaal helemaal af te maken.
Doorgaan. Volhouden. Het zijn woorden die je af en toe gebruikt om jezelf streng toe te spreken. Daarna roept het huishouden. Netflix. Je huisdier.
Eindelijk ben je gaan zitten. Je probeert van je losse ideeën een geheel te maken. De gaten rondom je belangrijkste verhaallijn op te vullen. Een plot uit te werken dat interessant genoeg is voor een volledig boek.
Helaas lukt het je niet om je gedachten en gevoelens om te zetten in de juiste woorden. Om de emoties van de personages, de inspiratie die in je hoofd zit, op papier te krijgen.
Je motivatie krimpt tot formaat rozijn. Je concentratie is niet-bestaand.
Zijn bovenstaande gevoelens zo herkenbaar dat je inmiddels vol zelfmedelijden in een hoekje bent gekropen?
Dan zeg ik: hup!
Je bent geen slachtoffer, je bent een schrijver.
Gun jezelf die schrijftijd.
Heb het lef om ervoor te gaan.
Zet je perfectionisme aan de kant en schrijf!
Schrijf alsof je leven ervan afhangt, alsof je niet zeker weet of je je pensioen wel zult halen. Alsof je jouw wens om ooit nog eens een boek te schrijven serieus neemt.
Hou vol. Ga door. Ook als het voelt alsof het niet meer lukt. Juist als de woorden niet als vanzelfsprekend op papier verschijnen.

Kies voor jezelf. Ga heen en schrijf!

PS Kun je wel wat hulp gebruiken? Een stok achter de deur? Een zetje in de juiste richting? Kijk dan eens of mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ iets voor jou is.

Zodat jij straks met trots kunt antwoorden: JA, mijn boek is af!

Ben jij er klaar voor om jezelf en jouw schrijfwens op 1 te zetten?

Scroll naar boven