5 populaire universele thema's in verhalen

Universele thema's - deel 1

universele-themas
Misschien beseffen we het in eerste instantie niet, maar onze verhalen gaan vaak over universele thema’s. We willen geloven dat zo’n tegeltjeswijsheid waar is: dat dromen uit kunnen komen, dat we altijd hoop moeten houden en niet moeten opgeven, dat we boven onszelf kunnen uitstijgen.

In deze blogreeks nemen we een aantal van deze veelgebruikte thema’s en spreuken onder de loep. Met in het eerste deel een overzicht van de 5 populairste universele thema’s.

De 5 populairste universele thema’s in literatuur

 1. Liefde

Het meest bezongen en beschreven thema van allemaal: de liefde. Want liefde overwint alles, toch? Liefde kan in een verhaal vele vormen aannemen:

 • Liefde op het eerste gezicht
 • Jeugdliefdes
 • Verboden liefde
 • Liefde tussen familieleden
 • Liefde tussen vrienden
 • Eerste liefdes

Denk aan Romeo en Julia, Rose en Jack (of moet ik zeggen: Kate en Leo? 😉), Pride and Prejudice, Pretty Woman en zo kunnen we de rest van de dag doorgaan.

 1. Goed versus kwaad

Willen we niet allemaal geloven dat het goede uiteindelijk wint van het kwade? Maar wie bepaalt er welke partij het label ‘goed’ krijgt en welke partij het label ‘slecht’? Is er bij een strijd tussen twee groepen wel altijd een slechterik aan te wijzen? Is er een grijs gebied?

Dat zijn vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je nadenkt over de rol van het thema ‘goed versus kwaad’ in jouw verhaal.

Een aantal voorbeelden: Harry Potter, Lord of the Rings, Game of Thrones, Batman versus de Joker, Gargamel versus de Smurfen.

character-arc-angel-devil

 1. Dood

Waar leven is, is de dood onvermijdelijk. Ook dit thema kan vele vormen aannemen:

 • Is er leven na de dood?
 • Hoe ga ik verder na het verlies van een dierbare?
 • Hoe ga ik om met ‘the circle of life’?
 • Neem ik wraak na de dood van een dierbare?
 • Hoe stel ik mijn dood nog even uit?
 • Wil ik nog wel leven?

Enkele voorbeelden waarbij de dood een rol speelt: Harry Potter, Me Before You, The Fault in Our Stars, Meet Joe Black.

 1. Oorlog

Wanneer conflicten ontstaan tussen een protagonist en een antagonist, bestaat de kans dat er oorlog uitbreekt. Het kan om een historische roman gaan, waarbij de verschrikkingen van een waargebeurde strijd uit de doeken worden gedaan, maar ook om een fictieve fantasybattle tussen aartsvijanden.

Denk aan boeken en films als De Tweeling, 1917, Harry Potter (The Battle of Hogwarts), Lord of the Rings, The Pianist, La Vita è Bella.

 1. Moed en heldendom

Waar een slechterik de macht probeert te grijpen, moet een held opstaan om hem tegen te houden. Legio boeken en films zijn dan ook gebaseerd op de structuur die men de Reis van de Held noemt.

Misschien heeft de potentiële held in eerste instantie twijfels, moet zij eerst moed verzamelen. Maar aan het lot om boven zichzelf uit te stijgen, is niet te ontkomen.

Enkele voorbeelden: Harry Potter, Robin Hood, The Hobbit, De Hongerspelen.

In de volgende delen van deze blogreeks gaan we dieper in op specifieke spreuken, met als eerste thema: het goede wint uiteindelijk van het kwade.
Wat is jouw favoriete universele thema of probeer je dat soort onderwerpen en achterliggende boodschappen juist te vermijden?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven