Volwassen worden /
coming of age

Universele thema's - deel 7

Volwassen worden / coming of age
Misschien beseffen we het in eerste instantie niet, maar onze verhalen gaan vaak over universele thema’s. We willen geloven dat zo’n tegeltjeswijsheid waar is: dat dromen uit kunnen komen, dat we altijd hoop moeten houden en niet moeten opgeven, dat we boven onszelf kunnen uitstijgen.

In deze blogreeks nemen we een aantal van deze veelgebruikte thema’s en spreuken onder de loep. Met in het zevende deel het thema: volwassen worden / coming of age.

Volwassen worden / Coming of age

Voor de wet klinkt het misschien simpel, maar in de praktijk is volwassen worden natuurlijk veel meer dan je 18e verjaardag bereiken. Het is de periode van je leven waarin je (voor de meeste mensen voor het eerst) echt op zoek gaat naar antwoorden op levensvragen.

In boeken rond dit thema draait het om de psychologische en morele groei die een personage doormaakt van jeugd naar volwassenheid. Hoe gaat zij om met de verantwoordelijkheden en tegenslagen die daarbij komen kijken? Hoe verandert haar kijk op de wereld?

Volwassen worden: twijfels

Je onschuld verliezen

Volwassen worden gaat vaak hand in hand met het verliezen van je onschuld. Het is een emotionele ervaring die ertoe leidt dat je je bewuster wordt van het feit dat het leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Het kwaad, pijn, verlies en lijden zijn een belangrijk onderdeel van de wereld om ons heen.

Coming of age gaat dan ook over ervaringen opdoen, over fouten maken en omgaan met teleurstellingen. Over je identiteit ontdekken en wellicht zelfs een politieke opinie vormen. Je hoofdpersoon vraagt zich af: wie ben ik, wat vind ik belangrijk en wat is mijn plaats in deze wereld?

Enkele klassiekers over het verliezen van onschuld zijn Lord of the Flies, To Kill a Mockingbird en The Catcher in the Rye. Zelf ben ik erg fan van de tv-serie Buffy the Vampire Slayer, waarin dit thema met name in seizoen 5 uitgebreid aan bod komt wanneer een dierbare van hoofdpersoon Buffy komt te overlijden.

personages-buffy
Buffy the Vampire Slayer

Schrijven over volwassen worden

Regelmatig ontstaat er in boeken over volwassen worden een conflict tussen de protagonist en de maatschappij. Niet alles verloopt zoals ze het zich had voorgesteld. Ze ontdekt kanten van haar vrienden, familie en/of een autoriteit waarvan ze het bestaan liever niet had gekend.

Kenmerkend voor schrijven over volwassen worden, is dat er veel ruimte is voor dialogen en gedachten. Vaak nemen deze een belangrijkere plek in dan alle actie die daar omheen plaatsvindt.

Hoewel je door middel van gedrag en reacties op gebeurtenissen natuurlijk ook duidelijk kunt maken hoe iemand ergens over denkt, speelt het mogen meekijken met de interne monologen van de hoofdpersoon bij coming of age meestal een grote rol. En geef het maar toe: wie wil er nu niet weten wat er in het hoofd van gevoelige tieners omgaat wanneer ze meer over zichzelf en de maatschappij leren? 😉

universele-themas-dromen-komen-wel-niet-uit

Subgenre van coming of age: Bildungsroman

Een subgenre van coming of age is de Bildungsroman, Duits voor ‘vormingsroman’. Hierin draait het om de morele, emotionele en intellectuele ontwikkeling van de protagonist gedurende de overgang van jeugd naar volwassenheid.

De persoonlijkheid van het hoofdpersonage komt bij haarzelf in de belangstelling te staan. Ze wordt zich bewust van haar eigen identiteit en haar rol in de wereld. De mensen die ze ontmoet helpen haar bij haar vorming en haar zoektocht naar de zin van het leven.

Enkele subgenres van de Bildungsroman zijn:

 • Entwicklungsroman: ontwikkelingsroman > algemene groei in plaats van zelfontplooiing
 • Erziehungsroman: educatieve roman > focust op opleiding en formele scholing
 • Künstlerroman: kunstenaarsroman > ontwikkeling van een kunstenaar of schrijver
Coming of age
Een kunstenaarsroman over jouw schrijversleven? 😉

Boek- en filmvoorbeelden over volwassen worden

De voorbeelden van boeken en films waarin dit universele thema een rol speelt zijn legio:

 • The Lion King
 • Buffy the Vampire Slayer (in het bijzonder seizoen 5)
 • American Pie
 • Harry Potter and the Goblet of Fire
 • American Beauty
 • The Breakfast Club
 • The Perks of Being a Wallflower
 • The Fault in Our Stars
 • Mulan
Harry Potter & Cedric Diggory in Harry Potter and the Goblet of Fire
Harry & Cedric in Harry Potter and the Goblet of Fire

Laten we afsluiten met de bemoedigende woorden van Cilla Black:

The nicest thing about coming of age is that I can do whatever I like

In het volgende deel van deze blogreeks gaan we dieper in op het universele thema ‘macht en corruptie’.

Hou jij van verhalen over volwassen worden, met de uitdagingen en teleurstellingen die daarbij komen kijken?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven