Dromen komen uit

Universele thema's - deel 3

universele-themas-dromen-komen-uit
Misschien beseffen we het in eerste instantie niet, maar onze verhalen gaan vaak over universele thema’s. We willen geloven dat zo’n tegeltjeswijsheid waar is: dat dromen uit kunnen komen, dat we altijd hoop moeten houden en niet moeten opgeven, dat we boven onszelf kunnen uitstijgen.

In deze blogreeks nemen we een aantal van deze veelgebruikte thema’s en spreuken onder de loep. Met in het derde deel het thema: dromen komen uit.

De meeste dromen zijn bedrog?

Marco Borsato probeerde ons in de jaren ’90 op andere gedachten te brengen met zijn nummer ‘Dromen zijn bedrog’, maar in verhalen én het echte leven willen we toch het liefst geloven dat dromen uitkomen.

Wat die dromen inhouden, is natuurlijk per persoon en dus ook per personage verschillend. Misschien ziet de een het als een droom om de liefde van haar leven voor zich te winnen, terwijl de ander graag een boek publiceert, een topsporter wordt of op een podium een menigte bezingt.

universele-themas-dromen-bedrog

Dromen komen uit…

Wat is het grote verlangen van je personages? Waarover dromen ze stiekem of heel openlijk? Is dit waar jouw verhaal over gaat of is het een zijlijn die naast het hoofdplot meespeelt? Weten de andere personages dat deze droom bestaat?

Het zijn zomaar enkele vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het plotten en schrijven.

Hoopt jouw hoofdpersoon bijvoorbeeld op een vredig leven in een land waarin iedereen in harmonie met elkaar omgaat, terwijl er nu oorlog heerst, dan zou de hoofdverhaallijn kunnen gaan over haar bijdrage om dat voor elkaar te krijgen.

Wie weet draait het daarbij heel concreet om een een-op-een strijd tussen de protagonist en de antagonist, maar wordt de hoofdpersoon in werkelijkheid vooral gemotiveerd door haar droom.

universele-themas-dromen-komen-wel-niet-uit

…of toch niet?

Het kwam in de vorige blog over goed versus kwaad al aan bod: mensen houden van een gelukkig einde. Betekent dat dat je de grote droom van je hoofdpersoon per se moet laten uitkomen?

Zeker niet. En zeker niet zonder slag of stoot. Conflicten en tegenslagen horen erbij.

Daarbij kun je je ook nog eens afvragen: moeten we onze dromen wel najagen? Is de kans niet groter dat ze uitkomen wanneer we daarmee stoppen? Een droom is immers geen doel of ambitie. Een doel is iets concreets, iets waarvan je exact weet wat je wilt. Een droom is iets wat je koestert, een vager concept.

Denk daar eens over na wanneer je met de verhaallijnen en karakterprofielen van je personages bezig bent. Ziet jouw protagonist haar droom in eerste instantie bijvoorbeeld echt als een doel en komt ze er halverwege achter dat de weg ernaartoe misschien wel belangrijker is?

Krijgt haar droom een heel andere invulling? Blijkt dat wat zij in eerste instantie dacht te willen, toch niet is wat ze ervan verwachtte? Leert ze om haar hart te volgen?

universele-themas-dromen-komen-niet-uit

Boek- en filmvoorbeelden dromen / wensen komen uit

De voorbeelden van boeken en films waarin dit universele thema een rol speelt zijn legio:

  • Coyote Ugly
  • The Pursuit of Happyness
  • Save the Last Dance
  • Step Up

Een variant hierop is: wensen komen uit. Denk aan:

  • Big: een kind wenst volwassen te zijn
  • Pinocchio: wil een echt kind zijn
  • Liar Liar: een jongetje wenst dat zijn vader geen leugens meer kan vertellen
LeAnn Rimes & Violet Sanford in Coyote Ugly
In het volgende deel van deze blogreeks gaan we dieper in op het universele thema ‘de waarheid komt altijd boven water‘.
Hou jij van verhalen over dromen die uitkomen of ben je daar te nuchter voor?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven