10 universele lessen
voor de innerlijke reis van je held

universele-lessen-innerlijke-reis

Onder de loep:
Jessica Brody - Save the Cat! Writes a Novel

Waar gaan jouw verhalen écht over? Word je een boek ingezogen door de avonturen die de personages meemaken, of ben je benieuwd hoe een verhaallijn afloopt omdat je een band bent gaan voelen met de hoofdpersoon? Omdat je meeleeft met haar strubbelingen en hoopt dat ze uiteindelijk krijgt wat ze wil?

In deze blog kwamen we al tot de conclusie dat de protagonist meestal wordt gedreven door drie elementen:

 1. Een probleem (of een gebrek dat moet worden overwonnen)
 2. Een verlangen (of een doel dat de held nastreeft)
 3. Een behoefte (of een levensles om te leren)

Het verlangen of doel dat de held nastreeft, is het externe verhaal. Dat is het uitgangspunt, de reeks gebeurtenissen die plaatsvindt gedurende het verhaal.

Waar je boek echter daadwerkelijk om draait, is het interne verhaal. Dit is de levensles die de held moet leren, de behoefte die moet worden vervuld om haar leven te veranderen en haar karaktertransformatie te voltooien.

In deze blog duiken we in deze innerlijke reis van de held en kijken we welke 10 universele lessen daarbij een rol kunnen spelen.

Wat is een levensles?

Zoals we ons in deze blog al realiseerden, heeft het daadwerkelijke probleem van je hoofdpersoon vaak te maken met een trauma of psychologische wond. Deze wond is de reden waarom ze zich op een bepaalde manier gedraagt, inclusief al haar keuzes en fouten. Het is de oorzaak van haar gebreken.

De levensles die een personage moet leren, hangt hier vaak mee samen. Het is een universele, menselijke behoefte waarmee lezers zich kunnen identificeren. Het maakt de dilemma’s waar je personages mee worstelen herkenbaar.

In ‘Save the Cat! Writes a Novel’ geeft Jessica Brody een mooie omschrijving van een levensles:

The life lesson is the inner journey that your hero didn’t even know they were on, that will eventually lead them to the answer they never expected.

Deze innerlijke reis van de held is de reden dat je lezers het gevoel hebben dat ze iets hebben meegemaakt tijdens het lezen van jouw boek, dat ze een ervaring rijker zijn. Het maakt dat de tijd die ze hebben geïnvesteerd in jouw verhaal de moeite waard was.

10 universele lessen voor de innerlijke reis van je held

Kortom: als je nog eens goed naar de problemen, verlangens en behoeften van je personages kijkt, welke van de volgende universele lessen of thema’s liggen daar dan aan ten grondslag? Welke boodschap geef jij je lezers mee?

 1. Vergeving: van henzelf en anderen

 2. Liefde: dit omvat eigenliefde, familieliefde, romantische liefde

 3. Acceptatie: van henzelf, omstandigheden of de realiteit

 4. Geloof: in henzelf, in anderen, in de wereld, in een god

 5. Angst: het overwinnen, het vinden van moed

 6. Vertrouwen: in henzelf, in anderen, in het onbekende

 7. Overleven: inclusief de wil om te leven

 8. Onbaatzuchtigheid: inclusief opoffering, altruïsme, heldendom en het overwinnen van hebzucht

 9. Verantwoordelijkheid: inclusief alle plichten, het opkomen voor een doel, het accepteren van haar lot

 10. Verlossing: inclusief verzoening, het accepteren van schuld, spijt en redding

Zie je het niet zitten om een betweterig vingertje op te steken naar je lezers of een diepzinnige boodschap in je verhaal te verwerken? Dan zijn deze woorden van Jessica Brody voor jou:

Here’s a tip for you: even the best action stories, thrillers, and romance novels have a spiritual lesson hidden somewhere within. They all feature a hero who learns something and changes in some way.

Denk jij bewust na over de universele thema’s en lessen die je (subtiel of iets duidelijker aanwezig) met jouw verhaal wilt meegeven? Of is dit iets wat automatisch gebeurt, zonder dat je daar zelf bij stilstaat?

Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Save the Cat! Writes a Novel is o.a. te koop bij Bol.com:

Scroll naar boven