Hoe kies je de held van je verhaal?
De heilige drie-eenheid voor memorabele personages
Onder de loep:
Jessica Brody - Save the Cat! Writes a Novel
Eigenlijk maakt het niet uit of de ideeën voor jouw verhalen beginnen met een personage of met een plot: op een zeker moment moet je je hoofdpersonen kiezen. Door wiens ogen komt jouw boodschap echt tot zijn recht? Wie moet al die acties ondergaan die jouw creatieve geest heeft voortgebracht?
Kortom: hoe kies je de beste held voor jouw verhaal en welke drie-eenheid kun je gebruiken om jouw personages memorabel te maken? Daar gaan we ons deze blog in verdiepen.
De heilige drie-eenheid van een verhaal
Zoals we in deze blog al zagen, onderscheidt het boek ‘Save the Cat! Writes a Novel’ van Jessica Brody drie onderdelen waaruit een verhaal is opgebouwd:
- Plot: een reeks gebeurtenissen die plaatsvindt gedurende een verhaal
- Structuur: de volgorde waarin die gebeurtenissen zich afspelen en de timing wanneer ze plaatsvinden
- Karaktertransformatie: een personage dat moet veranderen en tegen het einde van het verhaal ook daadwerkelijk is veranderd
Vandaag richten we ons met name op dat laatste onderdeel: het creëren van dynamische personages.
Dynamische personages
Kort gezegd is een dynamisch personage een personage dat verandert, een persoon die een ontwikkeling doormaakt gedurende het verhaal. De eerdergenoemde karaktertransformatie.
Dit kan betekenen dat zij een verandering doormaakt wat betreft:
- Haar kijk op de wereld om haar heen
- De houding waarmee ze het leven tegemoet treedt
- Haar persoonlijkheid – veelal een geleidelijke ontwikkeling door de dingen die ze meemaakt
Om te kunnen weten of een personage gedurende het verhaal een transformatie heeft ondergaan, moet je eerst weten wat zijn of haar status quo is. Hoe ziet het leven van een personage eruit voordat je verhaal start? Wat daarbij kan helpen, is het creëren van een karakterprofiel.
Vraag jezelf af: wie is mijn held op de eerste pagina en wie op de laatste pagina?
Karakterprofiel: je helden leren kennen
Hoe goed ken je jouw hoofdpersonen al voordat je begint met schrijven? Weet je wat hun gezinssituatie is, welke hobby’s ze hebben, wat hun dominantste karaktereigenschap is, hoe ze eruitzien?
Zelf heb ik vaak wel al de basis van hun karakterprofiel in mijn hoofd zitten of zelfs uitgeschreven, maar ik leer ze pas echt goed kennen tijdens het schrijven. Stukje bij beetje ontdek ik hoe ik hun stem en hun emoties het beste kan verwoorden. Ik leg opeens zaken bloot over hun verleden waar ik in eerste instantie niet aan had gedacht of ik realiseer me wat hun exacte motieven zijn.
Hoewel ik dus graag goed voorbereid begin aan een verhaal, kan ik tijdens het schrijven nog door mijn personages worden verrast.
De heilige drie-eenheid voor memorabele personages
Maar hoe creëer je hoofdpersonen die interessant zijn, die na het dichtslaan van het boek nog even blijven hangen, die herkenbaar zijn voor je lezers? Ook daar heeft Jessica Brody van ‘Save the Cat! Writes a Novel’ een antwoord op.
Om een personage memorabel te maken, stelt zij dat je hem/haar drie dingen moet geven:
- Een probleem (of een gebrek dat moet worden overwonnen)
- Een verlangen (of een doel dat de held nastreeft)
- Een behoefte (of een levensles om te leren)
Hoe meer uitdagingen je held te verduren krijgt, hoe beter. Laat haar een puinhoop maken van haar werk, van haar thuissituatie, van haar sociale leven.
Brody stelt:
“We turn to story to watch characters fix their problems, better their lives, improve upon their flaws. Great novels take deeply imperfect characters and make them a little less imperfect.”
Hoe denken je personages hun problemen op te kunnen lossen?
Hoe twee van de onderdelen van de heilige drie-eenheid probleem/verlangen/behoefte zich tot elkaar verhouden, blijkt als je jezelf de volgende vragen stelt:
- Met welke problemen wordt mijn held geconfronteerd?
- Hoe denkt mijn held dat ze die problemen kan oplossen?
- Wat denkt ze dat haar leven zal verbeteren?
Hetgeen jouw held denkt dat een einde zal maken aan haar problemen, is vaak iets concreets: een betere baan, meer geld, het oplossen van een moordzaak, populair zijn op school, goedkeuring van haar ouders. Dit is het doel of het verlangen dat je personage nastreeft.
Of ze dit doel daadwerkelijk bereikt, of haar verlangen wordt ingelost, is stiekem niet eens het belangrijkste onderdeel van je verhaal. Waar het namelijk om gaat, is het derde element: haar behoefte of de levensles die ze moet leren.
De psychologische wond
Het daadwerkelijke probleem in het leven van je hoofdpersoon is vaak een psychologische wond. Deze wond is de reden achter hoe ze zich gedraagt, waarom ze bepaalde keuzes en fouten maakt. Het is de oorzaak van haar gebreken.
Vraag je dus af: waarom heeft mijn held deze gebreken? Wat is er met hem/haar gebeurd waardoor deze psychologische wond is ontstaan? Hoe zit het met hun backstory?
Hoe lossen je personages hun problemen daadwerkelijk op?
Om te achterhalen hoe je hoofdpersoon daadwerkelijk haar leven kan verbeteren of haar problemen kan oplossen, zul je nog dieper in het leven van je held moeten duiken.
Stel jezelf vragen als:
- Wat zal daadwerkelijk het leven van mijn held verbeteren?
- Welke behoefte heeft mijn held?
- Welke levensles moet zij leren?
- Welke boodschap wil ik met mijn verhaal vertellen?
- Wat levert dit avontuur mijn held daadwerkelijk op?
Waarmee we terugkeren naar de vraag waar deze blog over gaat:
Hoe kies je de held van je verhaal?
Het antwoord op deze vraag vind je door je af te vragen:
- Waarom deze held voor dit verhaal?
- Welk personage haalt het meeste uit deze specifieke verhaallijn?
- Welk personage lijkt het meest op mijn lezers? In wie zullen ze zich het best kunnen herkennen?
- Wie maakt de grootste karaktertransformatie door?
Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.