Character arc

Zo laat je je hoofdpersoon een
geloofwaardige ontwikkeling doormaken

You can do anything
Je hebt een prachtig plot bedacht, maar welke invloed heeft dit avontuur eigenlijk op het innerlijk van jouw hoofdpersoon? Op de manier waarop ze naar zichzelf en de wereld om haar heen kijkt? Hoe heeft het haar veranderd?

In deze blog duiken we in de ‘character arc’ van je personages.

Wat is een character arc?

Karakterboog – letterlijk vertaald vind ik het toch een beetje vreemd klinken. Wat er met het Engelse ‘character arc’ wordt bedoeld, is dat je personages gedurende het verhaal een persoonlijke ontwikkeling doormaken.

Je protagonist wordt gedwongen om buiten haar comfortzone te treden en een avontuur aan te gaan. Daarbij verlaat ze haar vertrouwde omgeving en leert ze lessen over zichzelf.

Ze komt erachter wat haar sterke en zwakke punten zijn en hoe ze hiermee kan omgaan. Hierdoor blijkt ze aan het eind van het boek een ander mens te zijn geworden, ze heeft een transformatie ondergaan.

Misschien ziet niet iedereen in haar omgeving dat het avontuur haar heeft beïnvloed, maar voor haarzelf voelt het als een significante verandering.

Positieve karakterontwikkeling

Een positieve karakterontwikkeling of karakterverandering houdt in dat de hoofdpersoon ondanks alle obstakels, tegenslagen en haar eigen zwaktes aan het eind van het verhaal een beter mens is geworden.

Ze heeft een transformatie ondergaan of innerlijke reis gemaakt die haar in positieve zin heeft veranderd.

Blijft de vraag natuurlijk: hoe komt een personage tot zo’n positieve karakterontwikkeling?

Het antwoord is dat daar veel mogelijkheden voor zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een mentor of vriend je hoofdpersoon een nieuw inzicht geeft en zo haar kijk op de wereld verandert. De verandering kan ook ontstaan door emotionele ervaringen of door de confrontatie met haar eigen zwakten.

Misschien heeft de protagonist wel nieuwe vaardigheden aangeleerd waardoor ze beter in haar vel zit en ook een positiever mens is geworden met meer oog voor haar naasten.

Heb je even geen inspiratie hoe je zo’n karakterverbetering kunt aanpakken, duik dan eens in mijn 14-delige blogreeks over zonden en deugden. Want wat dacht je van onderstaande transformaties:

  • Hoogmoed of jaloezie → naastenliefde
  • Boosheid → rechtvaardigheid of wijsheid
  • Hebzucht of vraatzucht → gematigdheid of naastenliefde
  • Luiheid → moed

Waar het samengevat om gaat, is dat je personages tijdens het bereiken van hun doel onder ogen gaan zien dat de opvatting die ze over zichzelf en/of over de wereld hadden, een misvatting of leugen was en dat ze die leren verwerpen:

Onware opvatting > avontuur om doel te bereiken > inzicht > positieve verandering

Negatieve karakterverandering

Helaas is de transformatie die een personage doormaakt niet altijd positief. Je protagonist kan in een neerwaartse spiraal terechtkomen waar zij niet meer weet uit te klimmen. Misschien doet je hoofdpersoon zonder dat ze het zelf doorheeft zelfs wel aan zelfvernietiging.

Het kan ook zijn dat het niet zozeer haar innerlijk is dat negatief verandert. Ze wordt niet per se een slechter mens. Wie weet is het alleen de wereld om haar heen die tegen blijkt te vallen. Haar leven verloopt niet zoals ze het had gehoopt. Ze dacht dat ze gelukkiger zou zijn wanneer ze haar doel had bereikt. Helaas komt ze er onderweg achter dat dit niet het geval is.

Een mooi voorbeeld hiervan is de tv-serie Breaking Bad. Hierin denkt de doodzieke scheikundeleraar Walter White dat hij nobel bezig is, omdat hij zijn gezin wil achterlaten met een smak geld en daarom maar drugskok wordt, maar eigenlijk komt hij steeds verder op het slechte pad.

Waar het samengevat om gaat, is dat je personages tijdens het bereiken van hun doel onder ogen gaan zien dat de opvatting die ze over zichzelf en/of over de wereld hadden, een misvatting of leugen was en dat dit hen ontgoochelt:

Onware opvatting > avontuur om doel te bereiken > inzicht > ontgoocheling / negatieve verandering

character-arc-angel-devil

Voorbeelden van character arcs

Een boekenreeks/tv-serie met interessante voorbeelden van karakterontwikkelingen is ‘A Song of Ice and Fire / Game of Thrones’. Wikipedia geeft als toelichting:

  • Daenerys Targaryen verandert van een naïef jong meisje in een koningin en veroveraar. Helaas kan ze niet goed omgaan met de macht die ze heeft vergaard en valt ze uit de gratie.

  • Jon Snow maakt een vergelijkbare ontwikkeling door: hij groeit op van jongen naar man, omarmt de noodzaak om te regeren en heersen, maar wordt verbannen nadat hij misbruik maakt van zijn macht.

  • Sansa Stark en Jaime Lannister beginnen kinderachtig en onbeduidend. Wanneer zij zien hoe wreed de wereld is, groeit Jaime uit tot een volwassen leider en Sansa tot een evenwichtige vrouw met een sterke wil.

Een geloofwaardige character arc creëren

Heb je geen idee waar je het beste op kunt letten als je een geloofwaardige karakterontwikkeling voor je personages wilt creëren? Reedsy formuleert hun tip wel treffend:

When planning the arc of your central personalities, always look for the lie they believe, the truth they may or may not believe, and the goal that drives them.

Dus denk je ervan? Aan de slag?

Denk jij bewust na over de character arcs van jouw personages?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven