Hoe ontdek je de emotionele wonden
van je personages?

emotionele-wonden-ontdekken

Onder de loep:
Angela Ackerman & Becca Puglisi - The Emotional Wound Thesaurus

Welke 7 categorieën emotionele wonden we kunnen onderscheiden en op welke 3 manieren dergelijke trauma’s kunnen ontstaan, las je al in deze blog. Maar hoe kom je erachter welke psychologische wonden het gedrag van jouw personages beïnvloeden?

Vandaag duiken we dieper in 10 aspecten van het leven van jouw hoofdpersonen die je kunt gebruiken tijdens het brainstormen naar een passend verleden.

Brainstormen over psychologische wonden

Weet je nog niet precies welke psychologische wonden jouw personages in hun jeugd of hun volwassen leven hebben opgelopen? ‘The Emotional Wound Thesaurus’ van Angela Ackerman en Becca Puglisi geeft een aantal handige tips om daarover te brainstormen.

Denk tijdens het ontdekken van de backstory bijvoorbeeld eens aan de volgende tien aspecten van het leven van je hoofdpersonages en doe er je voordeel mee:

  1. Beïnvloeders uit het verleden

Welke persoon uit het verleden van je held zou zij nooit meer tegen het lijf willen lopen en waarom niet?

Welke personen hebben een litteken achtergelaten bij je held, bijvoorbeeld door een negatieve invloed te hebben gehad op haar groei, door haar eigenwaarde te saboteren, door voor vernedering te zorgen of haar zelfvertrouwen te ondermijnen?

Voorbeelden:
Ouders, familieleden, mentoren, ex-geliefden, voormalige vrienden, mensen in machtsposities, slechte rolmodellen.

  1. Onaangename herinneringen

Welke momenten zou ze willen kunnen wissen uit haar geheugen?

Voorbeelden:
Pijnlijke herinneringen aan fouten, mislukkingen, teleurstellingen, gevoelens van minderwaardigheid, angst.

  1. Gebreken in hun persoonlijkheid

Welke gebreken vertoont de persoonlijkheid van je held en vooral: waarom? Welke oorzaak ligt er aan dit gebrek ten grondslag?

Voorbeelden:
Te temperamentvol, hypergevoelig of beledigd zijn op momenten dat dit nergens voor nodig is.

  1. Angsten

Waar is je hoofdpersoon bang voor en waarom? Angsten manifesteren zich niet uit zichzelf, dus zoek voor de onderliggende redenen.

Voorbeelden:
Bang voor water, gespannen zijn wanneer er een vreemdeling in de buurt komt, hartkloppingen als haar zus opbelt.

  1. Onvervulde behoeften

Wat streeft je protagonist openlijk na? Waarom streeft ze juist dit specifieke doel na? Welke behoefte probeert ze hiermee te vervullen?

Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn: zaken uit haar leven waar ze een afkeer voor voelt, die ze vermijdt of zelfs vreest, kunnen te maken hebben met haar onvervulde behoefte.

Voorbeeld:
Ze is ervan overtuigd dat ze beter af is zonder een relatie, want dan kan die geliefde haar ook niet teleurstellen of zelfs verlaten.

The Emotional Wound Thesaurus

  1. Geheimen

Het is onze tweede natuur om zaken te verbergen die ons in verlegenheid brengen, waar we ons schuldig over voelen, waar we ons voor schamen of waar we ons kwetsbaar door voelen.

Voorbeeld:
Bepaalde informatie over haar verleden uit alle macht bewaken zodat niemand erachter komt.

  1. Onzekerheden

Twijfelen aan jezelf doet iedereen wel eens. Onze eigenwaarde kan beschadigen doordat we ons zorgen maken dat we niet goed genoeg zijn, doordat we fouten maken waar anderen negatieve gevolgen van ondervinden of doordat we geliefden teleurstellen.

De twijfels en zorgen van je personages zijn een perfect uitgangspunt om te brainstormen over negatieve ervaringen en beïnvloeders die hier de oorzaak van zijn.

Voorbeelden:
Zich zorgen maken of ze wel in de groep past, of ze wel geaccepteerd zal worden, geen risico’s of beslissingen durven nemen in bepaalde situaties.

  1. Vooroordelen of een negatieve kijk op zaken

Welke vooroordelen heeft je hoofdpersoon meegekregen uit haar jeugd of zelf ontwikkeld? Op welke negatieve ervaringen of observaties zijn deze vooroordelen gebaseerd?

Welk type mens werkt haar op de zenuwen en welke situaties zorgen ervoor dat ze haar geduld en tolerantie kwijtraakt?

Voorbeelden:
Mannen zijn niet te vertrouwen, vrouwen zonder kinderen zijn egoïstisch, geen geduld hebben voor mensen die te laat komen.

  1. Overcompensatie

Als je personage overcompenseert op een bepaald vlak, probeer dan te achterhalen waar deze behoefte vandaan komt. Neemt diegene zichzelf iets kwalijk of ligt er angst aan ten grondslag?

Voorbeelden:
Meer tijd en energie in iets steken dan strikt noodzakelijk, de problemen van anderen oplossen, alles doen om iemands goedkeuring te krijgen.

  1. Disfunctie

Slecht gedrag en wrijving in het leven van je held komt niet zomaar uit de lucht vallen. Achterhaal hoe ze zichzelf in de weg staat en welke ervaringen uit het verleden voor dit negatieve coping-mechanisme hebben gezorgd.

Voorbeelden:
Slecht met geld kunnen omgaan, te veel drinken, een autoriteitsprobleem hebben, liegen om onbenullige dingen.

The Occupation Thesaurus, The Emotion Thesaurus,
The Emotional Wound Thesaurus & The Negative Trait Thesaurus

Succes met brainstormen!

Zie jij wanneer je aan een nieuw verhaal begint al direct voor je hoe je hoofdpersonen in hun verleden beschadigd zijn geraakt? Of kom je daar tijdens het schrijven pas echt achter?

Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

The Emotional Wound Thesaurus is o.a. te koop bij Amazon.nl en Bol.com:

Scroll naar boven