Zo word je een betere schrijver

Deel 1: Beginnen met schrijven

Zo word je een betere schrijver - Deel 1: Beginnen met schrijven

Schrijver Nathaniel Hawthorne waarschuwde ons al: ‘Easy reading is damn hard writing’. Bloed, zweet en tranen storten we als schrijvers uit over onze notitieboekjes en computers. En het erge (en tegelijkertijd mooie) is: we zijn nooit uitgeleerd. Juist daarom kan ik me voorstellen dat je je wel eens afvraagt: hoe word ik een betere schrijver?

Allemaal kennen we de cliché-uitspraak ‘oefening baart kunst’ en die is er natuurlijk niet voor niets. We weten heus wel dat we meters moeten maken om onze schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Maar er zijn vast nog meer dingen die we kunnen doen, hoor ik je hopen.

In deze blogreeks duiken we zes keer in een aantal voor de hand liggende manieren waaraan we onszelf toch regelmatig even moeten blijven herinneren. Zodat we lekker aan de slag kunnen om onze schrijfsels te verbeteren, zelfs als we het even niet meer zien zitten.

Beter worden in beginnen met schrijven

In dit eerste deel van de blogreeks over het worden van een betere schrijver starten we uiteraard bij stap 1: beter worden in beginnen met schrijven. (Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen waarom dit een cruciale stap is. 😉)

Misschien heb je een van de blogs over beginnen en doorgaan met schrijven al gelezen.

Toch geef ik je in deze blog nog even vijf open deuren:

  1. Schrijf wat je zelf zou willen lezen.

Het heeft weinig zin om je op een genre te storten waar je zelf een hekel aan hebt, alleen maar omdat dit soort boeken op dit moment ‘hot & happening’ zijn.

Daarvoor is een boek schrijven ook iets waarin veel te veel tijd gaat zitten. Reken er maar op dat je maanden met je personages en verhaallijnen zal moeten doorbrengen. Maakt alleen die gedachte je al moe, dan kun je beter stoppen.

  1. Schrijf waar je gepassioneerd over bent.

Het schrijft sowieso altijd makkelijker als je zelf passie hebt voor je onderwerp. Ik kan bijvoorbeeld wel een boek gaan schrijven over de Formule 1, maar daar heb ik helemaal niks mee (sorry F1-liefhebbers).

Met veel moeite en research zal ik daar vast wel een leuk plot bij kunnen verzinnen, maar of ik daar veel plezier aan zal beleven? Ook in zo’n geval kost het me wel heel veel vrijetijd die ik liever ergens anders aan zou besteden.

Hoe schrijf je een boek? Let's go!

  1. Wacht niet met schrijven tot je inspiratie hebt.

Open deur nummer drie: inspiratie is geen drankje dat je kunt nemen of iets wat op wonderbaarlijke wijze komt aanvliegen als je maar lang genoeg wacht.

Ik zie ideeën liever zoals John Steinbeck het omschrijft:

‘Ideas are like rabbits. You get a couple and learn how to handle them, and pretty soon you have a dozen.’

🐇🐇 > 🐇🐇🐇🐇🐇 > 🐇🐇🐇🐇🐇🐇🐇🐇🐇🐇🐇🐇 😄

Begin dus gewoon met brainstormen of freewriten, hoe klein je sprankje inspiratie ook is. Vraag je af hoe, wie, wat, waar, waarom en wanneer dit idee zich zou kunnen ontwikkelen. Maak een spinassociatie van trefwoorden of laat zonder te oordelen je pen over het papier gaan en volg je gedachten.

  1. Zet angst om in nieuwsgierigheid.

‘Ben ik wel goed genoeg?’ Het is een vraag die elke schrijver zich (meer dan eens) zal stellen. Deze twijfels kunnen je blokkeren, maar je kunt er ook voor kiezen om te ontdekken wat er gebeurt als je toch aan de slag gaat. Als je toch begint met schrijven.

Ik heb de holocaustoverlever Edith Eger al vaker geciteerd, maar ik doe het gewoon nog een keer:

‘Nieuwsgierigheid is van levensbelang. Dat is wat ons in staat stelt risico’s te nemen.

Als we vol angst zitten, leven we in een verleden dat al heeft plaatsgevonden of in een toekomst die er nog niet is. Als we nieuwsgierig zijn, zijn we hier in het heden, zijn we enthousiast om te ontdekken wat er hierna gaat gebeuren.

Het is beter om een risico te nemen en te groeien, en dan misschien te mislukken, dan dat je gevangen blijft zitten zonder te weten hoe het had kunnen zijn.’

  1. Schrijf de eerste versie alleen voor jezelf.

Een tip die ik eigenlijk aan elke beginnende schrijver geef die het maar wil horen: schrijf de eerste versie van je verhaal alleen voor jezelf. Soms houden we onszelf in tijdens het schrijven, omdat we denken ‘wat zou iemand anders hier wel niet van vinden’ of ‘ze vinden me vast een XYZ als ze dit lezen’.

Als je afspreekt met jezelf dat niemand ooit jouw eerste versie te lezen zal krijgen, kun je gedagzeggen tegen die angst. Het maakt niet uit als je zinnen of scènes niet meteen perfect zijn, als je woorden dubbel gebruikt in twee opeenvolgende zinnen of als je een gruwelijke scène schrijft waar je zelf van schrikt.

Hou die versie van je verhaal waarin je je personages nog leert kennen, waarin je plot zich nog ontwikkelt en waarin jij je zelfvertrouwen nog moet vinden lekker voor jezelf. 😊

Ben jij actief bezig om je schrijfkwaliteiten te ontwikkelen of ben je niet zo bewust bezig met het worden van een betere schrijver? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven