Beginnen met schrijven

Beginnen en doorgaan, deel 1 van 4

beginnen-doorgaan-afmaken-1

In deze blogreeks over beginnen en doorgaan komen aan bod:

Deel 1: Beginnen met schrijven
Deel 2: Beginnen met een verhaal
Deel 3: Doorgaan met schrijven
Deel 4: Een verhaal afmaken

Beginnen. Zo’n simpel woord waar al zoveel grootse uitspraken over zijn gedaan:
 • The secret to getting ahead is getting started. – Agatha Christie

 • There is nothing to writing. All you do is sit down at the typewriter and bleed. – Ernest Hemingway

 • Start writing, no matter what. The water does not flow until the faucet is turned on. – Louis L’Amour

 • If you wait until you feel 100% ready, you will be waiting the rest of your life. Sometimes you just have to get up and go for it. – Marc and Angel

 • There is something delicious about writing the first words of a story. You never quite know where they’ll take you. – Beatrix Potter

 • This is how you do it: you sit down at the keyboard and you put one word after another until it’s done. It’s that easy and that hard. – Neil Gaiman
Ook in ons hoofd maken we er iets belangrijks, iets engs van. Alsof de eerste woorden die we op papier zetten meteen memorabele quotes moeten worden zoals hierboven geciteerd.
Gelukkig is niets minder waar.
Beginnen met schrijven is makkelijker dan je denkt, mits je het serieus neemt én je er tegelijkertijd niet te zwaar aan tilt.
Wat betreft het gedeelte ‘serieus nemen’: maak tijd vrij voor jezelf. Zorg dat je niet wordt gestoord door gezinsleden of je mobiele telefoon. Dat klinkt misschien eng, tijd vrijmaken met als doel om te gaan schrijven, maar gun het jezelf toch maar. 😊

Wat betreft het gedeelte ‘er niet te zwaar aan tillen’: begin niet met het idee dat je gaat schrijven omdat je een bestseller op papier moet zetten. De druk die van een wit scherm uitgaat, is al hoog genoeg.

Waar te beginnen met schrijven?

Als je nog geen concreet verhaal op het oog hebt maar je wilt wel graag schrijven, kan die witte pagina in Word een groot obstakel worden.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om op gang te komen en inspiratie op te wekken. Voor je het weet, heb je ideeën voor veel meer dan één verhaal. Denk bijvoorbeeld aan:

5 tips om te beginnen met schrijven:

 1. Begin klein.
Verlaag de schrijfdrempel door dichtbij jezelf te blijven. Begin bijvoorbeeld met schrijven in een dagboek (wat o.a. deze 7 voordelen heeft).

Ook al schrijf je op zo’n moment over iets wat je zelf hebt meegemaakt of voelt in plaats van over een fantasiewereld van jouw toekomstige personages, het helpt toch om je schrijfspieren los te maken. Je maakt de stap naar het beginnen aan een verhaal kleiner.

 1. Schrijf een brief aan een vriend(in) of een fictief persoon (- je hoeft hem niet op de post te doen).
Vertel daarin welke mooie en vervelende dingen je de afgelopen tijd hebt meegemaakt.
Wat waren de hoogtepunten en dieptepunten, en wat valt je op als je jouw leven van de afgelopen maanden probeert samen te vatten? Zie je een patroon of kun je juist concluderen dat je een ontwikkeling aan het doormaken bent?

Voel je vooral niet bezwaard om gebeurtenissen aan te dikken of dramatischer te maken. Als je het leuk vindt, kun je alles ook gewoon uit je duim zuigen. Dat is precies hoe je je fantasie de vrije loop geeft en er een verhaal kan ontstaan.

 1. Ga naar een plek waar veel mensen samenkomen (een station, café, supermarkt) en luister een paar gesprekken af.
Hoor je iets interessants wat zou kunnen dienen als beginnetje voor een groter idee? Wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren? Wat het beste?

 1. Denk na over het genre waarin je wilt schrijven.
Heb je zin om iets romantisch te schrijven, iets spannends, iets dat zich afspeelt in een fantasiewereld, de middeleeuwen of juist de toekomst? Wordt het een kinderboek, een young adult, een serieuze of juist luchtige roman?
Wat zijn je lievelingsboeken, -films en -series in dit genre? Schrijf in grote lijnen op wat daarin gebeurt. Zie je overeenkomsten die er waarschijnlijk aan bijdragen dat dit genre je aanspreekt?

Wat zou je zelf anders doen? Hoe zou je een gekke draai kunnen geven aan jouw favorieten? Wat als je een ander perspectief zou kiezen of de rollen van de slechterik en de held omdraait?

 1. Maak om je fantasie los te schudden gebruik van Story Cubes.

Ik deel eens per week binnen de Facebookgroep, op Instagram en op Twitter een plaatje met 9 willekeurig gegooide Story Cube-stenen, dus zelfs als je zelf deze dobbelstenen niet in je bezit hebt, kun je voorlopig nog even vooruit met mijn eerder gedeelde foto’s.

Oké, je bent begonnen. Vanaf vandaag ben je een schrijver. Nu alleen dat verhaal nog.

Daarom gaat het volgende deel van deze reeks over: beginnen met een verhaal.

Heb jij moeite met beginnen met schrijven? En zo ja, hoe help je jezelf in zo’n geval vooruit?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PPS Wil je graag beginnen met schrijven maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? Tijdens mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ neem ik je bij de hand en help ik je stap voor stap op gang met 8 modules vol tips en opdrachten.
Je leert alles over het inzetten van je zintuigen, het leren kennen van je personages, het ontwikkelen van je plot door jezelf de juiste vragen te stellen, het verder uitwerken van je ideeën en het vinden van je eigen stijl door te experimenteren met o.a. tempo, metaforen en spanningstechnieken.
Scroll naar boven