Een verhaal afmaken

Beginnen en doorgaan, deel 4 van 4

beginnen-doorgaan-afmaken-4

In deze blogreeks over beginnen en doorgaan komen aan bod:

Deel 1: Beginnen met schrijven
Deel 2: Beginnen met een verhaal
Deel 3: Doorgaan met schrijven
Deel 4: Een verhaal afmaken

Je hebt de obstakels om te beginnen met schrijven overwonnen, je weet zelfs hoe je jezelf kunt motiveren om door te gaan met schrijven. En toch… toch lijkt dat woordje ‘EINDE’ onderaan je verhaal maar niet in zicht te komen.

De grote vraag is dus: hoe hou je al je goede voornemens lang genoeg vol om een verhaal af te maken in plaats van stiekem steeds met een nieuw idee aan de slag te gaan en weer een nieuw avontuur te beginnen?

5 tips om je verhaal af te maken:

  1. Denk na over de vraag: wat is het grootste conflict in mijn verhaal?
Welke vraag wil ik dat mijn verhaal beantwoordt? Oftewel: waarom ben ik dit boek eigenlijk aan het schrijven?
Dat kan te maken hebben met het doel van de hoofdpersoon. Bijvoorbeeld: wordt de slechterik verslagen, krijgen de twee geliefden elkaar wel of niet, lukt het de hoofdpersoon om uit zijn diepe dal te klimmen, wie heeft de moord gepleegd?

Het kan ook gaan om de boodschap die je wilt overbrengen. Bijvoorbeeld: dromen komen uit, liefde overwint alles, we kunnen boven onszelf uitstijgen, de aanhouder wint, na regen komt zonneschijn, goed wint uiteindelijk van kwaad.

Lees ook:
Typen conflicten

  1. Als je weet wat dat belangrijkste conflict is, dan weet je waar je ongeveer naartoe werkt: de climax of ontknoping.
(Ervan uitgaande dat je grootste conflict niet op pagina 2 al wordt opgelost maar pas aan het eind.)

Als je min of meer weet hoe je verhaal gaat aflopen, heb je een doel voor ogen en is het makkelijker om niet in het wilde weg te schrijven. Hierdoor zul je minder snel vastlopen.

Lees ook:

  1. Heb je nog geen idee waar je hoofdpersoon naar onderweg is? Ga dan eens brainstormen over mogelijke eindes.
Maak een lijst met alle ideeën die in je opkomen.
Denk daarbij aan de vragen:
  • Wil ik dat het goed afloopt of slecht, of iets er tussenin?
  • Krijgt de hoofdpersoon uiteindelijk wat hij/zij het liefst wil of juist niet?
  • Welke stappen zijn er nog minimaal nodig om deze ontknoping te bereiken?
  • Welke personages zijn tijdens de ontknoping aanwezig?
  • Welke ontwikkeling moeten mijn personages doormaken om tot dit punt te komen?

Kies een aantal ideeën uit die je het meest aanspreken en maak daar een spinassociatie bij. Krijg je nieuwe ingevingen waardoor het makkelijker wordt je definitieve keuze te maken?

Lees ook:

  1. Als je toch vast dreigt te lopen: blijf jezelf eraan herinneren dat je eerste versie niet meteen perfect hoeft te zijn.
De eerste versie schrijf je alleen voor jezelf. Ga dus helemaal los zonder schaamte over je eigen zieke geest (‘Ze sluiten me vast op als ze dit lezen.’ 😉) of omdat je onzeker bent over je eigen schrijfkwaliteiten (‘Ben ik wel goed genoeg?’).
Wie weet gooi je een deel van de hoofstukken wel weg tijdens een volgende versie, dus waarom zou je alles meteen perfect op papier zetten?
Zelf had ik na het voltooien van de eerste versie van *Fatale keuzes* alweer zoveel nieuwe ideeën gekregen dat ik tijdens een volgende versie de hele structuur weer heb omgegooid en een deel van de scènes heb verwijderd (- met pijn in mijn hart, dat wel).

Ook kende ik na de eerste versie mijn personages veel beter en ik had een duidelijker beeld van hun onderlinge relaties. Daarom kon ik daarna hun gevoelens en gedachten veel makkelijker verwoorden.

  1. De kans dat je je aan je goede voornemens houdt, is groter als je die voornemens openbaar maakt.
Wanneer je stiekem op een kamertje wat woorden achter elkaar aan het zetten bent, is het makkelijker om dat stilletjes te laten doodbloeden.

Vertel dus aan vrienden en familie dat je een boek aan het schrijven bent, zodat ze jou vanzelf die enge vraag gaan stellen: is je boek al af?

Lees ook:
Heb jij moeite met het afmaken van een verhaal? En zo ja, hoe help je jezelf in zo’n geval vooruit?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PPS Ben je er nog niet uit hoe je jouw verhaal wilt eindigen maar wil je daar wel graag mee aan de slag? Tijdens mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ gaan we in module 8 o.a. brainstormen over de grote ontknoping voor jouw boek.
Daarbij gaan we kijken naar vragen als: wat kenmerkt een bevredigend einde, welke type eindes bestaan er, welke climaxen kun je het beste vermijden en welke vragen moet je zorgen dat jouw ontknoping minimaal beantwoordt?
Scroll naar boven