10 tips om jouw goede schrijfvoornemens
vol te houden

10-tips-goede-schrijfvoornemens
Een nieuw jaar betekent voor veel mensen dat ze goede voornemens hebben, bijvoorbeeld op schrijfgebied. Ben jij van plan om meer tijd vrij te maken om te schrijven, om vaker te schrijven of om nu eindelijk eens een verhaal af te ronden?
Lees dan snel onderstaande tips, zodat je het nieuwe jaar schrijflustig begint:

  1. Stel een haalbaar doel voor jezelf.
We kunnen natuurlijk heel graag willen dat we vanaf nu 2.000 woorden per dag gaan schrijven, dag in dag uit, maar hoe realistisch is dat? Is dat niet een tikkeltje te ambitieus om vol te houden naast je studie, werk, gezin en/of verdere sociale leven?

Verstandiger is het om ervoor te zorgen dat je doel haalbaar is, zodat je het niet na 1 week al opgeeft. Kijk dus goed naar je persoonlijke situatie. Voor de een zal het mogelijk zijn om 1.000 woorden per dag te schrijven, voor de ander is 500 woorden per week al een meer dan een mooie uitdaging.

  1. Creëer een als… dan-situatie.
Wanneer je nog op de dag zelf moet bedenken op welk moment je iets met je goede voornemen zal gaan doen, is de kans op succes natuurlijk klein. Beter is het om vooraf bewust tijd in te plannen.
Een ‘als… dan’-situatie kan helpen om een schrijfroutine voor jezelf op te bouwen. Een voorbeeld hiervan is: ‘Als de wekker gaat, dan besteed ik eerst 30 minuten aan mijn verhaal’.

Door het schrijven te koppelen aan een andere (dagelijkse) activiteit ontstaat er regelmaat. Welke zaken nog meer belangrijk zijn bij het creëren van een ‘als… dan’-situatie lees je in deze blog.

  1. Maak je goede schrijfvoornemen specifiek.
Ben je van plan om meer tijd vrij te maken om te schrijven, beslis dan hoeveel tijd. Dertig minuten per dag, een uur per week? Op welke dagen is de kans van slagen het grootst en op welke dagen weet je nu al dat je geen tijd zult hebben?
Is het je goede voornemen om een verhaal af te maken, probeer dan zo goed mogelijk in te schatten hoeveel scènes je bijvoorbeeld nog moet schrijven. Wil je er één per week op papier zetten of twee per maand? Ga je deze scènes chronologisch schrijven of kijk je op de dag zelf waar je zin in hebt?

  1. Deel je goede voornemen met anderen.
Geef jezelf een extra stok achter de deur door anderen te vertellen over je plan. Hierdoor is de kans groot dat ze af en toe zullen vragen hoe het ermee staat. Niks is natuurlijk fijner dan dat je op zo’n moment kunt zeggen dat je alles onder controle hebt.
Helemaal leuk is het als je weet dat iemand anders hetzelfde doel heeft, zodat je elkaar kunt steunen. Wees daarom vooral niet bezwaard om binnen de besloten Facebookgroep van BackWords een oproepje te doen voor een goede voornemens-buddy.

  1. Welke voordelen heeft het volhouden van je goede voornemen?
Maak een lijstje met de positieve gevoelens en voordelen die het heeft wanneer je je goede voornemen volhoudt. Kijk hier regelmatig naar om jezelf moed in te spreken.
Is het je voornemen om tijd vrij te maken om te schrijven, dan heeft het uitvoeren daarvan het voordeel dat je meters maakt met schrijven en je verhaal. Dat geeft voldoening en je zult je steeds zekerder voelen over je eigen schrijfkwaliteiten.

Wil je graag je verhaal afmaken, dan is een voltooid product natuurlijk het mooiste wat er is. Wie weet wil je daarna zelfs op zoek naar een uitgever of geef je je boek uit in eigen beheer.

Liefde overwint alles

  1. Wees niet te streng voor jezelf.

Sla niet door in het volhouden van je goede voornemens. Lukt het even niet om met schrijven bezig te zijn, dan is dat pech. Gooi niet meteen volledig de handdoek in de ring, maar voel je ook niet al te schuldig. Morgen is er weer een dag. Je kunt nu eenmaal niet 24 uur per dag, 7 dagen per week bezig zijn met je goede voornemens.

  1. Lees de blogs over ‘Beginnen en doorgaan’.
Ik verzamelde al eerder verschillende tips over beginnen en doorgaan met schrijven, zoals die in de 4-delige blogreeks Beginnen met schrijven, Beginnen met een verhaal, Doorgaan met schrijven en Een verhaal afmaken.

Lees alle blogs over ‘Beginnen en doorgaan’: https://backwords.eu/blogs-beginnen-en-doorgaan/

  1. Hou je voortgang bij
Misschien heb je wel eens meegedaan met National Novel Writing Month (NaNoWriMo)? In dat geval weet je hoe lekker het voelt als je door elk woord dat je schrijft dichter bij dat doel van 50.000 woorden komt.
Je hoeft van het bijhouden van je voortgang niets ingewikkelds te maken als je daar geen zin in hebt. Schrijf bijvoorbeeld in een dagboek hoeveel minuten of woorden je die dag/week hebt geschreven.

Zie je je doel graag visueel dichterbij komen, hou dan je voortgang bij via NaNoWriMo.org of in een Excelbestandje, zodat Excel er een mooi grafiekje van kan toveren. Of kies ervoor om een lijst met scènes te maken en die je lekker een voor een kunt afvinken zodra hun eerste versies op papier staan.

  1. Beloon jezelf.
Als het goed gaat met het volhouden van je schrijfvoornemens, dan mag je daar zeker trots op zijn. Ook als het “alleen maar” een tussentijds doel is wat je hebt gehaald. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een mooie nieuwe pen, een notitieboekje, Story Cubes of een boek over schrijven.

  1. Volg een schrijfcursus.

Kun je wel wat hulp gebruiken om jouw schrijfdoel te bereiken? Wellicht is de online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb iets voor jou.

Tijdens deze cursus doorloop je 8 modules met praktische schrijf- en doe-opdrachten om op gang te komen. 25 werkboeken helpen je om je verhaal stap voor stap vorm te geven. De thematisch georganiseerde theorie inspireert je o.a. bij het leren kennen van je personages, het uitwerken van je verhaallijnen en het opbouwen van spanning.
Wat zijn jouw goede schrijfvoornemens voor het nieuwe jaar?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven