'Als de wekker gaat, dan besteed ik eerst
30 minuten aan mijn verhaal'

Creëer een schrijfroutine voor jezelf

schrijfroutine
Voor veel mensen zal het onmogelijk aanvoelen om van de ene op de andere dag dagelijks een half uur te gaan schrijven. Gelukkig is een schrijfroutine voor jezelf creëren makkelijker dan je wellicht denkt.
Zou jij graag iedere dag willen schrijven? Of op zijn minst iets meer structuur willen aanbrengen in jouw schrijversleven?
Lees dan nog even verder.
Natuurlijk heb je de nodige discipline nodig om van schrijven echt een routine te maken, maar misschien nog wel belangrijker is dat je het echt moet willen.
Check! Dit is iets wat ik écht wil, denk jij hopelijk.
In dat geval is mijn aanbeveling: creëer een ‘als… dan’-situatie!
Ik las deze tip voor het eerst op de site van Prolifiko en ik dacht: ja, dat werkt! Maar wat is nou precies een ‘als… dan’-situatie? Een voorbeeld:

‘Als de wekker gaat, dan besteed ik eerst 30 minuten aan mijn verhaal’.

Of:

‘Als ik klaar ben met [afwassen/de hond uitlaten/hardlopen/de kinderen naar school brengen], dan schrijf ik 500 woorden aan mijn boek’.

Bij het creëren van een ‘als… dan’-situatie zijn een aantal zaken belangrijk:
 1. Maak het specifiek: hoe vaak en hoe lang wil je schrijven?

 2. Kies een dagelijkse activiteit om het schrijven aan te koppelen > niet eentje die te onregelmatig of willekeurig voorkomt.

 3. Doe een toezegging: schrijf je keuze op en deel hem het liefst met anderen om jezelf een extra stok achter de deur te geven. Deel hem bijvoorbeeld in de besloten FB-groep.

 4. Plan vooruit voor onvoorziene omstandigheden, want natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat je vaste ‘als… dan’-planning in de soep loopt. Creëer daarom een back-up ‘als… dan’, bijv.: ‘als ik ’s avonds niet aan schrijven toekom, dan schrijf ik de volgende ochtend zodra de wekker gaat’.
Je kunt dit natuurlijk ook toepassen op andere gebieden van je leven. Zo heb ik zelf een ‘als… dan’-routine om iedere doordeweekse dag in ieder geval minstens 45 minuten te bewegen: ‘als de wekker gaat, dan doe ik doordeweeks eerst minstens 3000 ‘stappen’ op mijn hometrainerfiets’. (Met mijn stappenteller aan mijn been. 😊)
Oké, denk je misschien, ik ga een ‘als… dan’-situatie creëren, maar het zal me nog steeds niet lukken om meteen een half uur per dag te gaan schrijven.
Geen probleem, start bijvoorbeeld gewoon met onderstaand schema:
 • Dag 1-5: 5 minuten per dag – iedereen kan ergens op de dag 5 minuten vrijmaken
 • Dag 6 & 7: schrijfvrij – of ga gewoon lekker door als je dat fijn vindt
 • Dag 8: 6 minuten per dag
 • Dag 9: 7 minuten per dag
 • Dag 10: 8 minuten per dag
 • Dag 11: 9 minuten per dag
 • Dag 12: 10 minuten per dag
 • Dag 13 & 14: schrijfvrij
 • Dag 15: 11 minuten per dag
 • Dag 16: 12 minuten per dag
 • Dag 17: 13 minuten per dag
 • Dag 18: 14 minuten per dag
 • Dag 19: 15 minuten per dag
 • Dag 20 & 21: schrijfvrij
Zo heb je na 3 weken al een schrijfroutine opgebouwd van 15 minuten per dag, terwijl je misschien eerst alleen sporadisch schreef!
Natuurlijk kun je ook beginnen met langere sessies, maar de truc om het langer vol te houden, is om niet overmoedig te worden. De stapjes vooruit moeten zo klein zijn dat je eigenlijk niet echt merkt dat je steeds langer zit te schrijven.

Dus wat denk je ervan? Ga jij je schrijfwens serieuzer nemen door een echte schrijfroutine op te bouwen?

Deel het met ons binnen de besloten Facebookgroep van BackWords!

Scroll naar boven