Stappenplan: hoe begin je met schrijven? ✍️

Stappenplan:
hoe begin je met schrijven? ✍️

Stappenplan: hoe begin je met schrijven?

Beginnen met schrijven, het is een van de meest genoemde uitdagingen door mensen die lid willen worden van de Facebookgroep van BackWords. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je een vliegende start?

Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen, waardoor het schrijven van een boek niet meer alleen als een mooie droom klinkt, maar je daadwerkelijk aan de slag gaat.

In deze blog vind je handige tips en een stappenplan om je op weg te helpen.

Stappenplan: hoe begin je met schrijven?

Stap 1: Bepaal je doelgroep / genre.

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te bepalen voor wie je schrijft en wat je wilt bereiken. Wie is je doelgroep? Onder welk genre valt je boek? Het is nogal een verschil of je een kinderboek wilt schrijven of toch een thriller voor volwassenen.

Toen ik aan ‘Fatale keuzes’ begon, dacht ik in eerste instantie dat ik een romantisch drama aan het schrijven was. Pas na een grondige brainstormsessie realiseerde ik me dat ik er een detective van wilde maken.

Heb je nog geen idee naar welk genre jouw voorkeur uitgaat? Lees dan ook: Populaire genres in fictie. Waaronder valt jouw verhaal? Wie weet begint er bij een specifiek genre iets te kriebelen.

Stap 2: Kies een onderwerp en maak een mindmap / spinassociatie.

Waarschijnlijk heb je al een beginnend ideetje voor een boek. Of dat nu een hoofdpersoon is die je zo voor je ziet, een thema waar je graag over zou willen schrijven of een setting die uit je fantasie is ontsproten, zet dit idee midden op een vel papier en ga erover brainstormen.

Maak een mindmap of spinassociatie waarbij je steeds meer vertakkingen toevoegt over subonderwerpen of beginnende ideetjes die te maken hebben met je oorspronkelijke idee. Vraag jezelf steeds af: stel dat…? Gooi gewoon alles eruit wat er in je opkomt.

Stap 3: Maak een ruwe opzet van je verhaal.

Misschien ben je een pantser / tuinier en ga je het liefst zonder plan achter je toetsenbord zitten om aan je verhaal te werken. Het feit dat je deze blog leest, doet me alleen vermoeden dat je hier op dit moment niet zo tevreden over bent.

Om te voorkomen dat je meteen al vastloopt wanneer je begint met schrijven, kan het slim zijn om eerst een ruwe opzet van je verhaal te maken. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en een duidelijke structuur voor je boek te creëren. Je weet al min of meer waar je naartoe gaat, waardoor je minder snel afdwaalt.

Wees niet bang: je zit nergens aan vast. Als jij tijdens het schrijven opeens allerlei geniale ingevingen krijgt, kun je die alsnog gewoon gebruiken.

Stap 4: Schrijf de eerste versie zonder te veel te corrigeren.

Ik geef zelf meteen toe dat het soms lastig is, maar het kan helpen om de eerste versie van je verhaal te schrijven zonder te veel te corrigeren. Corrigeren kan namelijk zorgen voor een blokkade in je creativiteit en het kan je schrijfproces vertragen.

Soms spreek ik schrijvers die de eerste hoofdstukken van hun verhaal keer op keer blijven herlezen en verbeteren, waardoor ze nooit het einde bereiken.

Schrijf gewoon door en maak je geen zorgen over spelling, grammatica of zinsbouw. Het belangrijkste is om je ideeën op papier te krijgen en zo een basis te leggen voor je verhaal, zodat je je personages leert kennen en je verhaallijnen vorm krijgen. Zodra je de eerste versie af hebt (die je aan helemaal niemand hoeft te laten lezen!), kun je deze gaan herschrijven en verbeteren.

Stap 5: Laat je tekst even rusten en verbeter hem daarna.

Nadat je de eerste versie van je verhaal hebt geschreven, is het slim om deze even te laten rusten voordat je begint met herschrijven. Dit geeft je de kans om afstand te nemen van je tekst en later met een frisse blik te kijken naar wat je hebt geschreven.

Tijdens het herschrijven bepaal je of je toekomstige boek logisch is opgebouwd, of je personages goed zijn uitgewerkt en of de boodschap duidelijk overkomt. Ook kun je het verhaal natuurlijk corrigeren op spelling, grammatica en zinsbouw, zodat je een verzorgd manuscript aflevert aan de eerstvolgende lezer.

Het is aan te raden om niet zomaar de eerste of tweede versie van je verhaal naar bijvoorbeeld een uitgever of schrijfwedstrijd te sturen. Je wilt immers laten zien dat je jouw boek serieus neemt en deze niet op een blauwe maandag uit je mouw hebt geschud. Deze mensen nemen de tijd om jouw verhaal te lezen, dan is het minste wat je kunt doen een zo goed mogelijke versie afleveren.

Heb jij moeite met beginnen met schrijven? Wat doe je dan om weer op gang te komen? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van je boek? In mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb‘ help ik je om jouw verhaal stap voor stap vorm te geven.

Scroll naar boven