Populaire genres in fictie

Waaronder valt jouw verhaal?

Populaire genres in fictie

Onder welk genre valt jouw manuscript? Misschien sta je op het punt om je verhaal op te sturen naar een uitgever en vraag je je opeens af in welk hokje jouw boekenbaby geplaatst kan worden.

Als auteurs hebben we natuurlijk de neiging om te zeggen dat onze werken niet genoeg hebben aan slechts één labeltje. Het is bijvoorbeeld een detective, maar ook een romantisch verhaal, het gaat over vriendschap, vertrouwen en goed versus kwaad.

En toch zullen we moeten kiezen voor een genre. Dat wil zeggen: als we ooit uitgegeven willen worden door een traditionele uitgeverij. Want hoe kunnen ze onze boeken aanprijzen bij boekhandels als ze niet kunnen uitleggen in welke kast of op welke tafel onze werken gelegd moeten worden?

Ook is het handig om onderzoek te doen welke uitgeverijen gespecialiseerd zijn in jouw genre. Een thriller voor volwassenen opsturen naar een jeugduitgeverij heeft vanzelfsprekend weinig zin (– bovendien zal die uitgeverij zich alleen maar aan je ergeren, omdat je hun toch al schaarse tijd verspilt).

Daarom in deze blog een overzicht van een aantal veelvoorkomende genres en subgenres in fictie.

Thriller

Een thriller is een verhaal waarbij spanning een belangrijke rol speelt. Dit kan een detective of een literaire thriller zijn, maar ook een horrorverhaal of historische thriller.

  • Literaire thriller (een genre waar nogal wat discussie over wordt gevoerd):
    Een spannend verhaal waarbij de vaak normale hoofdpersoon (maar met een complexe persoonlijkheid) terechtkomt in een bedreigende situatie en zich hieruit moet zien te redden. Vaak speelt het ‘waarom’ van de dader een rol.
    > Bijvoorbeeld: ‘Façade’ van Esther Verhoef

  • Psychologische thriller:
    Een spannend verhaal waarbij de nadruk ligt op het karakter van de personages en de vraag hoe een dader tot zijn daad kwam.
    > Bijvoorbeeld: ‘Achter gesloten deuren’ van B.A. Paris

  • Detective / misdaadroman:
    Een spannende whodunit waarbij de focus veelal ligt op de misdaad (meestal een moord) en de hoofdpersoon (meestal een detective of rechercheur) die probeert te achterhalen wie de dader is.
    > Bijvoorbeeld: ‘Murder on the Orient Express’ van Agatha Christie of ‘The Cuckoo’s Calling’ van Robert Galbraith

  • Horror:
    Een spannend verhaal waarin het de bedoeling is om lezers angst aan te jagen door situaties of wezens op te voeren die deze lezers de rillingen over hun rug laten lopen (denk aan: vampiers, zombies en geesten, maar ook seriemoordenaars)
    > Bijvoorbeeld: ‘It’ van Stephen King

  • Medische thriller:
    Een spannend verhaal dat zich meestal afspeelt in de medische wereld en/of waarbij de forensische geneeskunde een belangrijke rol speelt.
    > Bijvoorbeeld: ‘Coma’ van Robin Cook

  • Juridische thriller:
    Een spannend verhaal waarbij een hoofdrol is weggelegd voor advocaten, verdachten en rechters. Vaak spelen deze thrillers zich af in de rechtbank.
    > Bijvoorbeeld: ‘A Time to Kill’ van John Grisham

  • Politieke thriller:
    Een spannend verhaal waarbij er sprake is van spanningen tussen politieke partijen of verschillende landen en/of er zijn politici dan wel overheden die gevaar lopen.
    > Bijvoorbeeld: ‘Uitstel van executie’ van Tom Clancy

  • Politiethriller:
    Een spannend verhaal waarin niet alleen misdaadbestrijding een rol speelt, maar ook de machtsstrijd en/of corruptie binnen de politie.
    > Bijvoorbeeld: ‘L.A. Confidential’ van James Ellroy

  • Spionagethriller:
    Een spannend verhaal waarin de hoofdpersoon een geheim agent is en de locatie vaak een buitenlandse bestemming is.
    > Bijvoorbeeld: James Bond en ‘The Constant Gardener’ van John le Carré

  • Historische thriller:
    Een spannend verhaal waarin historische gebeurtenissen een rol spelen; feiten en fictie worden vermengd.
    > Bijvoorbeeld: ‘De stilte van de witte stad’ van Eva García Sáenz de Urturi

Roman

Een roman is een fictief prozaverhaal (dat langer is dan een kortverhaal en novelle) over het leven en de persoonlijke ontwikkeling van een of meerdere personages. Het type roman hangt af van de vraag of je vooral wilt focussen op bijvoorbeeld drama, romantiek, historie of humor.

  • Literaire roman: een verhaal dat laat zien ‘hoe de mensen achter de schijn zijn, [ze] stellen de waarheid over de mensen en de wereld aan de orde’, aldus Wikipedia

  • Historische roman: een prozaverhaal dat zich afspeelt in een bepaalde periode uit de geschiedenis, zoals de Klassieke Oudheid of de Middeleeuwen

  • Psychologische roman: een verhaal waarin dieper wordt ingegaan op het waarom van de personages; de nadruk wordt gelegd op het innerlijk van de hoofdpersonen en hun motieven

  • Oorlogsroman: een verhaal waarin de oorlogsjaren worden beschreven, of de effecten van die jaren op de naoorlogse generaties

  • Humoristische roman: een prozaverhaal waarbij de focus ligt op het vermaken van de lezer

  • Feelgoodroman: een verhaal waarin romantiek en (liefdevolle) spanning tussen personages een glimlach op het gezicht van de lezer toveren. Meestal eindigt dit in een happy end, want de lezer moet er na het dichtslaan van het boek een goed gevoel aan overhouden

  • Erotische roman: een verhaal waarin seksualiteit en serieuze thematiek worden gecombineerd, waardoor het geen platte pornografie wordt

  • Streekroman: een verhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een bepaalde regio, meestal het platteland

  • Waargebeurd verhaal: een verhaal waarin feiten uit het leven van de auteur of een ander echt bestaand persoon worden beschreven, soms gecombineerd met fictie of aangepast om het geschikter te maken voor een roman

Fantasy

Een fantasy-verhaal is een verhaal met elementen van magie of het bovennatuurlijke, vaak gebaseerd op mythologie of volksoverleveringen.

  • High fantasy: het verhaal speelt zich af in een volledig fictionele wereld.
    > Bijvoorbeeld: ‘The Hobbit’ van J.R.R. Tolkien

  • Epic fantasy: het verhaal speelt zich af in een volledig fictionele wereld, waarbij de nadruk ligt op een strijd tussen goed en kwaad en de vele verhaallijnen samenkomen tijdens een epische ontknoping
    > Bijvoorbeeld: de serie ‘A Song of Fire and Ice’ (Game of Thrones) van George R.R. Martin

  • Urban fantasy: het verhaal bevat magische elementen in een verder herkenbare wereld, meestal een stad, waarop deze magie invloed heeft.
    > Bijvoorbeeld: ‘Als doden dromen’ van Mel Hartman (Hamley Books)

  • Magisch realisme: geen fantasy in de strikte zin, maar een verhaal in een realistische wereld met een aantal vervreemdende of bovennatuurlijke elementen.
    > Bijvoorbeeld: ‘Mathilda’ van Roald Dahl > kortom: magisch realisme kan voorkomen in verschillende genres, van jeugdboeken tot thrillers

Sciencefiction

Een sciencefiction-verhaal is een verhaal dat zich afspeelt in een wereld die (nog?) niet bestaat.

Het verschil met fantasy is dat de niet-bestaande elementen in een sciencefictionwereld vaak wetenschappelijk onderbouwd zijn. Er komen technologische snufjes in voor die we wellicht ooit zullen gaan gebruiken. Vaak speelt het zich af in de toekomst, soms wonen de personages op een andere planeet en komen er buitenaardse wezens of robots langs.

  • Dystopisch: het verhaal geeft een angstaanjagende kijk op de toekomst en speelt zich vaak af in een wereld waar een grote ramp heeft plaatsgevonden

Kinder- en jeugdboeken

Kinder- en jeugdboeken zijn verhalen die vooral geschreven zijn voor kinderen en jongeren tot een jaar of vijftien, wanneer ze nog net iets te jong zijn voor Young Adults (hoewel ook volwassenen natuurlijk veel plezier kunnen beleven aan het (her)lezen van jeugdboeken).

Meestal zijn de hoofdpersonen van dezelfde leeftijd of net iets ouder dan de beoogde lezer. Binnen deze categorie kan de focus op verschillende genres liggen.

  • Fantasy: een verhaal met elementen van magie of het bovennatuurlijke, vaak gebaseerd op mythologie of volksoverleveringen.
    > Bijvoorbeeld: ‘Draco’ van Rani De Vadder

  • Griezelverhalen / thrillers / misdaad / mysterie: een verhaal waarbij spanning een belangrijke rol speelt.
    > Bijvoorbeeld: ‘De Griezelbus’ van Paul van Loon 

  • Historisch jeugdboek: een verhaal dat zich afspeelt in een bepaalde periode uit de geschiedenis, zoals de Klassieke Oudheid of de Middeleeuwen.
    > Bijvoorbeeld: ‘De amulet’ van Simone van der Vlugt

  • Sciencefiction: een verhaal dat zich afspeelt in een wereld die (nog?) niet bestaat.
    > Bijvoorbeeld: ‘De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingen’ van Andy Griffiths

Young Adult

Eigenlijk is Young Adult niet echt een genre. Alle genres die bij volwassen boeken voorkomen, kunnen namelijk ook in een Young Adult-jasje worden gestoken. Denk aan een YA-fantasy of een Young Adult-thriller.

Toch zijn er een aantal kenmerken aan te wijzen die vaak van toepassing zijn op YA’s: de hoofdpersonen zijn bijvoorbeeld tieners (bij een contemporary in de laatste jaren van hun middelbareschooltijd). Ze zijn zichzelf aan het ontdekken en krijgen te maken met volwassen worden (coming of age).

  • Contemporary: het verhaal speelt zich af in het heden.
    > Bijvoorbeeld: ‘Voor verdriet heeft niemand tijd’ van Monica Haak

  • Fantasy: een verhaal met elementen van magie of het bovennatuurlijke, vaak gebaseerd op mythologie of volksoverleveringen.
    > Bijvoorbeeld: ‘Toxine’ van Rani De Vadder

  • Romance: een verhaal dat om een liefdesrelatie draait en vaak vol bekende tropes zit (enemies to lovers, love triangle, etc.).
    > Bijvoorbeeld: ‘To All the Boys I’ve Loved Before’ van Jenny Han

  • Romantasy: een romance-verhaal dat zich afspeelt in een fantasy-wereld.
    > Bijvoorbeeld: ‘Fourth Wing’ van Rebecca Yarros

  • Sciencefiction: een verhaal dat zich afspeelt in een wereld die (nog?) niet bestaat.
    > Bijvoorbeeld: ‘Upgrade’ van Lara Reims

  • Thriller: een verhaal waarbij spanning een belangrijke rol speelt.
    > Bijvoorbeeld: ‘In het duister’ van Tamara Arts

New Adult

New Adult zit tussen Young Adult en boeken voor volwassenen in. Qua levensfase zijn de hoofdpersonen verder dan YA-hoofdpersonen, meestal zijn ze namelijk tussen de 18 en 30 jaar oud. Ze gaan naar de universiteit, studeren af en gaan een baan zoeken.

NA-personages vragen ze zich af welke kant ze op willen met hun leven. De verhaallijnen zijn net iets complexer dan bij YA’s en vaak spelen romantiek en seksuele relaties een belangrijke rol. Ook zijn trauma’s een veelvoorkomend gegeven.

Waar je bij Young Adults een variatie in genres ziet van fantasy tot thriller, zijn New Adults vaak in te delen onder contemporary, oftewel hedendaags.

Twijfel je alsnog? Klik dan eens rond op een boekensite, zoals Bol, Bruna, Standaard Boekhandel of de site van de bibliotheek en kijk onder welke genres boeken worden ingedeeld die vergelijkbaar zijn met die van jou.

Wat is jouw favoriete (sub)genre? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven