Je boek publiceren via een uitgever
of in eigen beheer?

Je boek publiceren via een uitgever of in eigen beheer?

Deel 1: de voor- en nadelen van een reguliere uitgeverij

Je eigen boek publiceren via een uitgeverij

In deze blogreeks over je eigen boek uitbrengen komen aan bod:

Deel 1: De voor- en nadelen van een reguliere uitgeverij
Deel 2: De voor- en nadelen van je boek uitgeven in eigen beheer
Deel 3: POD-uitgevers en vanity publishers

Een eigen boek in de boekenkast, het is voor velen een langgekoesterde droom. Je kunt ervoor kiezen om je manuscript op te sturen naar een uitgeverij, waarna je vaak maandenlang in spanning zal zitten hopen dat jij een van de ‘lucky few’ wordt die ze uitkiezen.

Of je kunt al het werk zelf doen en je boek in eigen beheer uitgeven. Daarnaast zijn er de POD-uitgevers met wie je in zee kunt gaan en de ‘vanity publishers’ voor wie je moet oppassen.

Welke voor- en nadelen het heeft om een boek te publiceren via deze verschillende kanalen, lees je in deze blogreeks. Zo kun je hopelijk iets beter voor jezelf beslissen of je een zogeheten ‘self-pubber’ wilt worden of toch een poging wilt wagen bij een traditionele uitgeverij.

Met in deel 1: de voor- en nadelen van een reguliere uitgever.

Je boek uitgeven via een reguliere uitgeverij

Veel auteurs in de dop dromen ervan: uitgegeven worden door een bekende uitgeverij. Allemaal hebben we wel boeken in de kast staan van De Bezige Bij, Querido, Prometheus, Ambo | Anthos, Lemniscaat of ga zo nog maar even door. Helaas voor ons is het aantal nieuwe auteurs dat jaarlijks bij deze grote jongens terechtkan erg klein.

Daar komt nog bij dat de ‘concurrentie’ elk jaar groter lijkt te worden. Sinds de coronalockdowns hebben nog meer mensen ontdekt dat schrijven een leuk tijdverdrijf kan zijn. Probeer dan nog maar eens op te vallen tussen de bergen manuscripten die uitgeverijen elke week ontvangen.

Heb jij helaas ervaring met het krijgen van de ene na de andere afwijzing? Wees dan niet getreurd, je bent niet de enige. Maar zo’n 1% van alle ingezonden manuscripten wordt namelijk uitgegeven.

Wat is een traditionele uitgeverij?

Stel dat een uitgeverij tot jouw grote vreugde toch interesse blijkt te hebben in jouw verhaal, hoe weet je dan of dit een ‘traditionele / reguliere’ uitgever is? De naam ‘uitgever’ is namelijk niet beschermd, in principe kan iedereen zich zo noemen.

Een traditionele uitgever is een commercieel bedrijf dat jou als auteur het grootste deel van het uitgeefwerk uit handen neemt, zonder jou daarvoor om een investering te vragen (zie het kopje voordelen). Meestal onderteken je in zo’n geval een (model)contract waarin staat dat jij jouw “auteursrechtelijke vermogensrechten voor welbepaalde exploitatiewijzen” overdraagt en een “exclusieve licentie of een exclusief optierecht voor welbepaalde andere exploitatiewijzen” verleent in ruil voor een percentage van de opbrengst, de royalty’s (zie het kopje nadelen).

Hoe schrijf je een boek? Let's go!

Hoe komt mijn boek in aanmerking bij een uitgever?

Of je een boekcontract krijgt aangeboden wanneer je een manuscript hebt opgestuurd, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld:

  • Of je in het fonds van een uitgeverij past: niet alle uitgeverijen geven alle genres uit, het heeft dus ook geen zin om je thrillermanuscript op te sturen naar een uitgeverij die zich specialiseert in fantasy

  • Of je al een beroemdheid bent: het voelt vaak oneerlijk, maar Bekende Nederlanders en Vlamingen krijgen vanwege hun naam en fanbase nu eenmaal makkelijker een boekcontract

  • Of je boek verkoopbaar is: een uitgever moet winst maken om niet failliet te gaan, maar helaas is er niet voor elk boek een markt die groot genoeg is om de gedane investering terug te verdienen

  • En natuurlijk de kwaliteit van je verhaal: is het behalve goed geschreven ook verrassend, ontroerend, grappig en/of uniek?

Inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat het vinden van een uitgever net zo goed een kwestie is van heel veel geluk hebben, netwerken met andere auteurs en op het juiste moment je manuscript insturen.

Als ikzelf namelijk niet via auteur Esther Boek had gehoord dat er in 2019 een plekje vrijkwam in het najaarsschema van Hamley Books had ik mijn eerste manuscript misschien op dit moment nog steeds niet durven opsturen, naar welke uitgever dan ook.

Bij Hamleys in Londen
Als kersverse Hamley-auteur moest ik
in 2019 natuurlijk Hamleys in Londen bezoeken

De voordelen van een boek laten uitgeven door een uitgeverij

Mocht jij twijfelen of een uitgever wel iets voor jou is, of dat je je boek toch liever in eigen beheer uitgeeft, dan vind je hieronder enkele voor- en nadelen om in overweging te nemen.

Voordelen uitgeverij:

  • De uitgever regelt bijna alles voor je:
    • Een redacteur, corrector en proeflezers.
    • De vormgeving: de omslag en het binnenwerk van je boek.
    • Een ISBN, barcode en het aanmelden van je boek bij het Centraal Boekhuis.
    • Een drukker en voorraad.
    • Een e-book- en luisterboek-versie van je boek.
    • Een deel van de promotie / marketing.
    • Dat je boek in boekhandels en bibliotheken terechtkomt.

  • Je hoeft als auteur zelf helemaal niets te betalen om je boek gepubliceerd te krijgen.

  • De uitgever loopt het grootste financiële risico, want zij doen de investering (het inhuren van de redacteur, corrector, designer en het drukken etc.).

  • De kans is groter dat je boek in een boekhandel terechtkomt, vanwege de contacten die een uitgever onderhoudt met boekwinkels.

  • De kans is groter dat je boek in de bibliotheek terechtkomt.

De nadelen van een boek laten uitgeven door een uitgeverij

Tegenover al die voordelen moeten natuurlijk ook nadelen staan. Een uitgever is geen liefdadigheidsinstelling, ze doen geen risicovolle investering omdat ze jou zo aardig vinden.

Nadelen uitgeverij:

  • Omdat een uitgever alle financiële risico’s loopt en eerst zijn investering moet terugverdienen, ontvangt hij het grootste deel van de inkomsten uit de verkoop van je boek. Als auteur ontvang je een percentage, zoals vastgelegd in je contract – meestal zo’n 10% voor paperbacks (tot een X-aantal exemplaren; verkoop je meer boeken, dan stijgt het percentage) en 25% voor ePubs. Dit zijn de royalty’s.

  • Bij sommige uitgevers heb je minder inspraak in / invloed op de keuze van de omslag.

  • Je moet tegen deadlines kunnen. 😉
Never stop dreaming

Paperback, hardcover, e-book en/of luisterboek?

Veel traditionele uitgeverijen hebben tegenwoordig een ‘e-book en/of luisterboek only’-tak. Zo geeft mijn uitgever Hamley Books naast e-books en luisterboeken ook paperbacks en hardcovers uit, maar ons zusje Books & Butterflies niet.

Door diensten als Kobo Plus en Storytel hebben e-books en luisterboeken de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Bij genres zoals feelgood en thrillers neemt de populariteit van de ePub alleen maar toe. Dit wordt nog eens versterkt door het wereldwijde papiertekort, waardoor de boekenprijzen stijgen en een boek toch een beetje een luxeproduct wordt.

Het hoeft dus zeker geen nadeel te zijn als een uitgever je een e-book only contract aanbiedt, maar het is wel iets om op te letten, zodat je je niet pas op de releasedag realiseert dat je geen papieren boekbaby in je armen kunt sluiten.

Natuurlijk is het ook een optie om in overleg met je uitgever zelf een limited edition hardcover of paperback te laten drukken voor familie, vrienden en jezelf. 😊

Weet jij al hoe je jouw boek het liefst zou uitbrengen of heb je al ervaring met een reguliere uitgever? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

In het volgende deel van deze blogreeks nemen we de voor- en nadelen van uitgeven in eigen beheer onder de loep.

PPS Wil je graag een eigen boek schrijven maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Tijdens mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ neem ik je bij de hand en help ik je stap voor stap op gang met 8 modules vol tips en opdrachten.
Je leert alles over het inzetten van je zintuigen, het leren kennen van je personages, het ontwikkelen van je plot door jezelf de juiste vragen te stellen, het verder uitwerken van je ideeën en het vinden van je eigen stijl door te experimenteren met o.a. tempo, metaforen en spanningstechnieken.
Scroll naar boven