Je boek publiceren via een uitgever
of in eigen beheer?
Je boek publiceren via een uitgever of in eigen beheer?
Deel 2: de voor- en nadelen van je boek uitgeven in eigen beheer
In deze blogreeks over je eigen boek uitbrengen komen aan bod:
Deel 1: De voor- en nadelen van een reguliere uitgeverij
Deel 2: De voor- en nadelen van je boek uitgeven in eigen beheer
Deel 3: POD-uitgevers en vanity publishers
Een eigen boek in de boekenkast, het is voor velen een langgekoesterde droom. Je kunt ervoor kiezen om je manuscript op te sturen naar een uitgeverij, waarna je vaak maandenlang in spanning zal zitten hopen dat jij een van de ‘lucky few’ wordt die ze uitkiezen.
Of je kunt al het werk zelf doen en je boek in eigen beheer uitgeven. Daarnaast zijn er de POD-uitgevers met wie je in zee kunt gaan en de ‘vanity publishers’ voor wie je moet oppassen.
Welke voor- en nadelen het heeft om een boek te publiceren via deze verschillende kanalen, lees je in deze blogreeks. Zo kun je hopelijk iets beter voor jezelf beslissen of je een zogeheten ‘self-pubber’ wilt worden of toch een poging wilt wagen bij een traditionele uitgeverij.
Met in deel 2: de voor- en nadelen van self-publishing.
Je boek uitgeven in eigen beheer aka self-publishing
Veel auteurs in de dop hebben er alles voor over om te worden uitgegeven door een reguliere uitgeverij. Helaas komen ze er al snel achter dat er bij de meeste uitgevers jaarlijks maar weinig ruimte is voor nieuwe auteurs. Moeten ze hun schrijfdroom dan maar opgeven?
Zeker niet! Als er een tijd is waarin het relatief makkelijk is om je boek zelf uit te geven is het nu. Dankzij uitgeefplatforms en zelfuitgeefdiensten ben je niet meer per se afhankelijk van de goede wil van een uitgever om je boekbaby vast te kunnen houden.
Dat is goed nieuws voor schrijvers die het niet per se nodig vinden om een grote oplage van hun boek te bezitten, omdat ze het bijvoorbeeld alleen onder hun familie en vrienden willen verspreiden, of omdat hun genre heel niche is. Ook is het fijn voor schrijvers die het leuk vinden om zoveel mogelijk zelf te doen en daarbij graag de controle houden.
Wat is uitgeven in eigen beheer?
Je eigen boek uitgeven houdt in dat je zelf alle verantwoordelijkheden én alle kosten op je neemt bij de totstandkoming van je boek. Waar een traditionele uitgeverij bijvoorbeeld een redacteur, een drukker en een omslagdesigner voor je regelt, doe je dat bij self-publishing zelf.
Zelf een boek uitgeven kan op verschillende manieren:
1. Via een zelfuitgeefplatform
Bij een zelfuitgeefplatform regel je alles zelf. Je kunt freelancers inhuren voor zaken als de redactie, het correctiewerk, het ontwerpen van een cover en het maken van het binnenwerk van je boek.
Voorbeelden:
- Pumbo: papieren boeken en e-books
- Brave New Books: papieren boeken en e-books
- Kobo Writing Life: e-books
- Amazon Kindle Direct Publishing: e-books en papieren boeken
2. Via een zelfuitgeefdienst
Bij een zelfuitgeefdienst hoef je iets minder zelf te doen dan bij een zelfuitgeefplatform. Welke taken ze exact van je overnemen en wat dit kost, verschilt per zelfuitgeefdienst.
Onder deze categorie vallen ook de POD-uitgevers (Printing On Demand) en de roemruchte ‘vanity publishers’ waarover we het in het volgende deel van deze blogreeks gaan hebben.
Voorbeelden:
- Boekscout: papieren boeken
- Boekenplan: papieren boeken en e-books
- Schrijverspunt Clusteruitgeverij: papieren boeken en e-books
- Palmslag: papieren boeken en e-books
- Keytree: papieren boeken en e-books
De voordelen van uitgeven in eigen beheer
Mocht je twijfelen of uitgeven in eigen beheer iets voor jou is, dan vind je hieronder enkele voor- en nadelen om in overweging te nemen.
Voordelen self-publishing:
- Je hebt zelf alle controle: je kiest zelf hoe de omslag en het binnenwerk eruit komen te zien, hoe dik je boek wordt, wanneer je het uitbrengt en in welke oplage je het laat drukken of printen, wat de verkoopprijs wordt, etc.
- Ook verhalen waarvoor een kleine oplage genoeg is, kunnen in boekvorm verschijnen – voor een commerciële uitgeverij is dat niet rendabel.
- Je ontvangt zelf de inkomsten uit de verkoop van je boek.
- Je bepaalt je eigen deadlines. 😉
De nadelen van uitgeven in eigen beheer
Tegenover die voordelen staan natuurlijk ook nadelen. Self-publishing is hard werken, zeker als je de ambitie hebt om meer mensen te bereiken dan alleen je familie en vrienden.
Nadelen self-publishing:
- Je moet zelf alles regelen:
- Een redacteur, corrector en proeflezers
- Een professionele omslag voor je boek
- Iemand die het binnenwerk maakt
- Het aanvragen van een ISBN en je boek aanmelden bij het Centraal Boekhuis
- Een drukker vinden
- Een e-book en luisterboek van je boek laten maken
- De opslag en distributie van je boek
- De promotie / marketing
- Je maakt zelf alle kosten die komen kijken bij bovengenoemde werkzaamheden (het inhuren van een redacteur, corrector, designer en natuurlijk het laten drukken, de voorraad bij CB, etc.), waardoor je het risico loopt deze investering niet terug te verdienen.
- Je bereik is kleiner, omdat de kans dat je boek in boekhandels en bibliotheken terechtkomt minder groot is en je bereik via sociale media vaak ook kleiner is.
- Doordat iedereen tegenwoordig zelf een boek kan uitgeven, hebben lezers er over het algemeen minder vertrouwen in dat de kwaliteit van zelf uitgegeven boeken goed is, aangezien niet elke self-pubber de moeite neemt om een redacteur en professionele designer in te schakelen. Je krijgt daarom vaak te maken met vooroordelen.
Heb jij ervaring met boeken uitgeven in eigen beheer? Wat vind je het leukst aan self-publishen en wat het lastigst? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.
In het volgende deel van deze blogreeks nemen we de POD-uitgevers en vanity publishers onder de loep.