5 stappen die je kunt nemen als
de eerste versie van je
manuscript af is

5 stappen die je kunt nemen als de eerste versie van je manuscript af is

5-stappen-na-eerste-versie
Het is je gelukt: de eerste versie van je manuscript is af! Whoohoo, daar mag je trots op zijn. Maar wat doe je als je die overwinning hebt gevierd en de euforie is weggezakt?
In deze blog geef ik je 5 suggesties voor stappen die je kunt nemen nadat je die eerste horde hebt genomen:

  1. Herschrijven, herschrijven, herschrijven.
In de eerste versie van je manuscript werk je je verhaallijnen uit tot een kloppend geheel. Je leert je personages en hun verlangens kennen. Je experimenteert met de structuur van je verhaal.
De kans is groot dat je voor al die zaken veel te veel woorden gebruikt (- ik wel in ieder geval 😇). Of dat je tijdens het schrijven alweer nieuwe ideeën krijgt om je verhaal nog beter uit te diepen (- yup). Dat hoofdstukken beter verplaatst kunnen worden of zelfs geschrapt (- ook guilty!).
Zelf vind ik het tijdens het herschrijven ook makkelijker om gedachten en gevoelens van mijn personages toe te voegen, omdat ik tegen die tijd een veel beter beeld heb wie ze zijn en hoe hun karakter in elkaar zit.
Geniet dus eerst even van het afschrijven van je eerste versie en ga daarna met een kritische blik aan de slag met de structuur, de personages en het perfectioneren van je plots.

Ben je al helemaal tevreden? Dan kun je op zoek naar proeflezers. Kies hierbij het liefst niet voor familieleden of je beste vrienden, tenzij zij kritisch durven zijn.

Lees ook:

  1. Kijk kritisch naar je (werk)titel.
Toen ik aan mijn thrillerdebuut begon, heette het ‘De andere kant’. Hoewel deze titel ook na de eerste versie nog relevant was voor het verhaal, heb ik hem op aanraden van de uitgever toch veranderd naar ‘Fatale keuzes’.
Bij nader inzien zei ‘De andere kant’ namelijk niet alleen iets te weinig over de inhoud, het was ook een titel die al tig keer gebruikt is voor andere boeken in allerlei genres: de andere kant van de medaille, wereld, bergen, dood, liefde etc.
Natuurlijk is het lastig om een titel te verzinnen die nog nooit door iemand is gebruikt en dat hoeft ook niet per se. Toch zou ik mijn boeken om voor de hand liggende redenen niet snel titels als ‘De avonden’, ‘Nooit meer slapen’ of ‘Hersenschimmen’ geven.
Wil je checken of de titel die jij op het oog hebt al vaak voorkomt? Gebruik eens de zoekfunctie op een boekenverkoopsite, zoals Bol.com of Standaard Boekhandel.
Lees ook:

  1. Wil je zelf publiceren of een uitgever zoeken?
Hou je het liefst de volledige controle en heb je genoeg duizendpoot in je om alles zelf te regelen? Dan is zelf publiceren wellicht iets voor jou. Je huurt een redacteur in om zaken als spel- en continuïteitsfouten op te sporen. Je zoekt een designer om je cover te ontwerpen.
Een voordeel is dat de volledige opbrengst na aftrek van alle gemaakte kosten naar je eigen bankrekening gaat. Ook kun je zelf bepalen hoe je boek eruit komt te zien, wanneer je het uitbrengt en in welke oplage het wordt gedrukt.
Sommige auteurs vinden het een nadeel dat de kans dat je boek in een fysieke boekwinkel terechtkomt bij self publishing zeer klein is, omdat boekhandelaren vooral zakendoen met klassieke uitgeverijen.
Ook moet je bewust tijd inplannen om zelf je boek te blijven promoten, waarbij het opbouwen van een mooie schare online fans redelijk onmisbaar is. Tenzij verkoopcijfers je natuurlijk niet interesseren. Als je gewoon zelf je boek in handen wilt houden en het bereik van je boek minder belangrijk is, is zelf publiceren perfect.
Heb je zelf niet zoveel verstand van marketing, wil je je boek graag in de winkel zien liggen en bereik je het liefst zoveel mogelijk lezers? Dan is een uitgever benaderen de beste weg voor jou.

Kijk in dat geval welke uitgevers qua genre het best bij jouw boek passen. Op de sites van uitgeverijen staat meestal hoe ze manuscripten het liefst ontvangen (via e-mail of post).

Lees ook de reeks over je boek publiceren via een uitgever of in eigen beheer:

  1. Wanneer je uitgevers wilt benaderen: schrijf een synopsis.
Een synopsis, wat is dat ook alweer? Dat is het document waarmee je de uitgever probeert te overtuigen dat ze jouw manuscript zouden moeten publiceren. Hierin doe je het volledige verhaal uit de doeken, inclusief ontknoping.
In de synopsis gaat de uitgever op zoek naar aanknopingspunten die erop wijzen dat jouw werk het investeren waard is. Je probeert hen nieuwsgierig te maken over het plot en vertelt hen wat de belangrijkste personages interessant maakt.
Beantwoord bijvoorbeeld vragen als: wat is het conflict in het verhaal, wat is de setting, wat drijft de personages, hoe loopt het af?

Een tip: voeg een citaat of stukje dialoog toe, zodat de uitgever al voordat hij/zij aan je manuscript begint een eerste indruk krijgt van je schrijfstijl.

  1. Schrijf een flaptekst.
Misschien heb je later een redacteur die hem voor je schrijft, misschien moet je zelf een eerste aanzet geven: de flaptekst. De flaptekst wordt ook wel een blurb of omslagtekst genoemd. Het is de tekst (meestal op de achterzijde van een boek) waarmee je lezers een eerste indruk geeft van de inhoud.
Het moet geïnteresseerden prikkelen en nieuwsgierig genoeg maken om het boek te kopen of lenen bij de bieb. In tegenstelling tot bij de synopsis moet je dat echter doen zonder te veel te verklappen.
Het schrijven van een flaptekst kan ook een nuttige oefening zijn voor jezelf. Je komt er namelijk mee tot de kern van jouw verhaal. Het leert je in enkele zinnen aan te geven wat jouw boek zo uniek maakt. Waarom het het lezen waard is.

Ga er dus eens goed voor zitten en bedenk hoe je de aandacht van potentiële lezers kunt trekken en vasthouden, interesse kunt wekken en verlangen kunt kweken om het boek te gaan lezen.

fatale-keuzes-omslagtekst
De flaptekst van Fatale keuzes
Wat doe jij als je de eerste versie van je manuscript af hebt? Leg je het daarna even weg, ga je meteen herschrijven of begin je gewoon aan een nieuw verhaal?

Deel je tips en strubbelingen in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven