Zo kies je een titel voor je boek

Zo kies je een
titel voor je boek

Zo kies je een titel voor je boek

De titel van je boek, een van de eerste onderdelen die je potentiële lezers zien. Misschien trekt de cover eerst hun aandacht, maar daarna zullen ze vast en zeker lezen welke titel en auteursnaam daarbij horen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van deze cruciale keuze? In deze blog geef ik je 8 tips om een passende titel te kiezen voor jouw verhaal of boek.

Van werktitel naar definitieve titel

Persoonlijk vind ik een pakkende titel kiezen een van de lastigste onderdelen van het schrijfproces. De werktitels die ik tot nu toe heb gehad voor mijn boeken zijn dan ook zelden de uiteindelijk titel geworden.

Zo was de werktitel van ‘Fatale keuzes’ ‘De andere kant’ en heette ‘Blinde wraak’ eerst ‘Gebroken ogen’. ‘Naar het licht’ noemde ik tijdens het schrijven ‘Voorbij de duisternis’, maar deze YA heeft dus uiteindelijk een positievere kijk op dezelfde situatie gekregen.

De redenen voor het aanpassen van de titels waren wisselend. In het geval van ‘Voorbij de duisternis’ > ‘Naar het licht’ waren er op dat moment bij Hamley Books al iets van vijf boeken met het woord ‘duister(nis)’ in de titel, waarna we besloten om toch maar even verder te brainstormen. Bij ‘De andere kant’ > ‘Fatale keuzes’ vonden we de titel te vaag en niet echt thrillerachtig.

Ik moet wel zeggen dat het even duurde voordat mijn hersenen de nieuwe titels wilden opslaan, want na maanden (of in het geval van ‘Fatale keuzes’ zelfs jaren) te hebben rondgelopen met een specifieke titel voor een manuscript is een andere naam toch even wennen.

Zo kies je de juiste titel voor je boek of verhaal

Twijfel je nog of de werktitel die je tot nu toe voor je verhaal hebt gekozen wel goed genoeg is, of heb je überhaupt nog geen titel gekozen? Ga dan snel aan de slag met onderstaande tips.

8 tips om een passende boektitel te kiezen:

  1. Bepaal het belangrijkste thema van je boek.

De titel van je boek zou potentiële lezers een hint moeten geven waarover je boek gaat. Als je het thema hebt bepaald, kun je vervolgens woorden bedenken die hiermee te maken hebben en die je wellicht kunt laten terugkomen in je titel.

Zo spelen in mijn thrillerdebuut ‘Fatale keuzes’ de keuzes die mijn personages maken (en de bijbehorende consequenties) een grote rol. In ‘Geheugenspel’ zijn de herinneringen van verschillende personages belangrijk en ‘Blinde wraak’ gaat over een speciale vorm van wraak nemen.

  1. Verzamel woorden die bij jouw genre passen.

Hou rekening met het genre van je boek. Voor verschillende genres gelden verschillende conventies met betrekking tot boektitels.

Zo zal in de titel van een romantisch boek waarschijnlijk minder snel het woord ‘wraak’ staan dan in die van een thriller, terwijl de titel van een feelgood misschien juist sneller een woordgrapje of luchtige toon zal bevatten.

Zelf heb ik tijdens het brainstormen voor passende titels inmiddels een aardige lijst met woorden verzameld die tot mijn verbeelding spreken en die ik eventueel zou kunnen combineren met iets anders wanneer ik weer eens op zoek moet naar een titel.

  1. Voer een samenvatting van je verhaal aan ChatGPT en vraag om titelsuggesties.

Als je een leuke manier zoekt om input te vragen aan een buitenstaander zou je ook ChatGPT eens kunnen inschakelen.

Schrijf een synopsis of samenvatting van je verhaal en vraag aan ChatGPT welke titels hij hierbij vindt passen. Hierbij kun je zelfs aangeven uit hoeveel woorden je wilt dat je potentiële titel bestaat. Wie weet kom je op deze manier nog op ideeën voor andere woorden die je zou kunnen gebruiken.

  1. Gebruik levendige woorden.

Net als in je verhaal zelf is het verstandig om in je titel vage woorden te vermijden. Kies in plaats daarvan voor levendige woorden, zoals woorden die emoties opwekken of een bepaalde lading hebben.

Zo vonden de uitgever en ik de werktitel ‘De andere kant’ uiteindelijk te algemeen en niet thrillerachtig genoeg, daarom veranderden we hem naar ‘Fatale keuzes’. Het woord ‘fataal’ geeft meteen een krachtige indruk over welke kant het verhaal op gaat.

  1. Kies voor een opvallende titel die makkelijk te onthouden is.

Een memorabele titel is er meestal eentje die opvallend is, omdat hij bijvoorbeeld nieuwsgierig maakt en net even anders is dan andere titels, maar die je ook makkelijk kunt onthouden.

Wanneer een titel lastig uit te spreken of te spellen is, of lastige woorden bevat, draagt dit niet echt bij aan de kans dat lezers je boektitel makkelijk zullen onthouden en aan elkaar kunnen aanraden.

  1. Maak je titel kort en krachtig.

Hoewel wat langere titels soms natuurlijk net zo goed bekend worden (denk aan ‘A Good Girl’s Guide to Murder’ en ‘Harry Potter en de relieken van de dood’), is het meestal aan te raden om je boektitel kort en krachtig te houden.

Bijvoorbeeld zo’n één tot vijf woorden. Een bijkomend voordeel: hij past makkelijker op je cover. (Ik zal maar niet zeggen dat de werktitel van de paranormale YA die ik nu aan het schrijven ben uit zes woorden bestaat. 😉)

  1. Controleer of de titel die je hebt bedacht al eens is gebruikt.

Elk jaar verschijnen er in Nederland duizenden boeken. De kans dat de titel die je hebt verzonnen dus al eens eerder is gebruikt, is groot.

Dat hoeft geen probleem te zijn. Zelf zou ik vooral kijken of dit gelijknamige boek recent is verschenen of al wat langer geleden, of dit in hetzelfde genre was als jouw verhaal en of het heel bekend is geworden of juist helemaal niet.

  1. Vraag om feedback.

Heb je een keuze gemaakt, vraag vrienden, familie en/of proeflezers dan om feedback.

Vinden zij dat de titel lekker bekt en dat hij bij het verhaal past? Of als ze nog niet weten waar je boek over gaat, welke verwachtingen wekt jouw titel dan bij hen?

Een titel is een cruciaal onderdeel van je boek. Neem dus vooral de tijd om er goed over na te denken en laat alles wat je hebt verzonnen even bezinken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Wat zijn de titels van jouw verhalen/boeken en heeft het lang geduurd voordat je de knoop had doorgehakt? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven