Herschrijf je stijf ✍

Hoofdstukindeling 'Fatale keuzes'
De hoofdstukken van Fatale keuzes in Excel,
lekker makkelijk schuiven met die kleurtjes

Whoop whoop, de eerste versie van je manuscript is af! Nu zal je boek wel snel in de winkel liggen. Of toch niet?

Als ik aan niet-schrijvers vertel dat ik meerdere versies nodig heb voordat mijn verhaal geschikt is voor andermans ogen, kijken ze me vaak glazig aan. Schrijf ik niet meteen een perfecte versie dan?

Het antwoord: helaas alleen in mijn dromen. En dus begin ik (na mijn eerste versie het liefst een paar weken met rust te hebben gelaten) vol goede moed aan de volgende fase van mijn boek: het herschrijven.

De eerste versie is wat mij betreft alleen bedoeld om je verhaallijnen op papier te krijgen. Om je verschillende plots uit te werken en er exact achter te komen wat je wilt vertellen.

Zelf heb ik ook het idee dat de eerste versies van mijn scènes meestal meer vertellend geschreven zijn dan vertonend. Omdat ik vooral aan het ontdekken ben wat er in elke scène moet gebeuren.

Pas tijdens het herschrijven ken ik mijn personages goed genoeg om hun emoties en gedachten geloofwaardiger weer te geven, om hun acties uit te werken alsof je er als lezer zelf bij bent. Ik ga meer vertonen.

Maar hoe kun je dat herschrijven nou systematisch aanpakken?

Een van mijn tips is: maak een herschrijfplan. Ik zeg er maar meteen eerlijk bij: dat klinkt professioneler dan het is. 😉 Het komt erop neer dat ik de eerste versie van mijn manuscript een keer volledig doorlees, waarbij ik aantekeningen maak wat ik wil aanpassen. Kun jij ook wel wat structuur gebruiken?

Dit raad ik aan om minimaal in je herschrijfplan te zetten:

  • Een lijstje van alle compleet nieuwe scènes die je wilt toevoegen.

  • Scènes die moeten worden verplaatst.

  • Scènes die moeten worden herschreven. En dan bedoel ik niet een woordje hier of daar, want dat zal in ieder hoofdstuk moeten gebeuren, maar grondig omdat de inhoud niet meer klopt of omdat je bijvoorbeeld meer emoties en gedachten wilt toevoegen.

  • Dingen die je volledig wilt verwijderen: zijn er scènes of delen van verhaallijnen die niet meer relevant zijn?

  • Wat je verder nog wilt toevoegen: bijvoorbeeld zintuigassociatie, subtekst, cliffhangers, tekenen van naderend onheil, (valse) aanwijzingen, (mini-)conflicten.

  • Een lijst met duivelse stopwoordjes waarvan je er helemaal aan het eind van het herschrijven natuurlijk zoveel mogelijk wilt schrappen.

Joanna Penn van het boek The Successful Author Mindset heeft ook nog een goeie tip met betrekking tot herschrijven die ik jullie niet wil onthouden:

‘Never work on edits if you’re tired!’

Als je moe bent, ben je namelijk minder bestand tegen je eigen kritische gedachten en is de kans groot dat je alles wat je terugleest waardeloos vindt.

Probeer dus met een energieke, positieve mindset aan het herschrijven te beginnen.

Behoor jij al tot de gelukkigen die toe is aan herschrijven? En zo ja, hoe pak jij dat dan aan?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PS Op de foto zie je een deel van het scène-overzicht van mijn debuut Fatale keuzes. Ik gebruik o.a. verschillende kleurtjes voor flashbacks van de ene verhaallijn, recentere flashbacks van een andere verhaallijn en de hoofdverhaallijn. Zo is het makkelijker om hoofdstukken te husselen en toch overzicht te houden wat betreft de structuur. 😊

Scroll naar boven