Je boek publiceren via een uitgever
of in eigen beheer?

Je boek publiceren via een uitgever of in eigen beheer?

Deel 3: POD-uitgevers en vanity publishers

POD-uitgevers en vanity publishers

In deze blogreeks over je eigen boek uitbrengen komen aan bod:

Deel 1: De voor- en nadelen van een reguliere uitgeverij
Deel 2: De voor- en nadelen van je boek uitgeven in eigen beheer
Deel 3: POD-uitgevers en vanity publishers

Een eigen boek in de boekenkast, het is voor velen een langgekoesterde droom. Je kunt ervoor kiezen om je manuscript op te sturen naar een uitgeverij, waarna je vaak maandenlang in spanning zal zitten hopen dat jij een van de ‘lucky few’ wordt die ze uitkiezen.

Of je kunt al het werk zelf doen en je boek in eigen beheer uitgeven. Daarnaast zijn er de POD-uitgevers met wie je in zee kunt gaan en de ‘vanity publishers’ voor wie je moet oppassen.

Welke voor- en nadelen het heeft om een boek te publiceren via deze verschillende kanalen, lees je in deze blogreeks. Zo kun je hopelijk iets beter voor jezelf beslissen of je een zogeheten ‘self-pubber’ wilt worden of toch een poging wilt wagen bij een traditionele uitgeverij.

Met in deel 3: POD-uitgevers en vanity publishers.

Je boek uitgeven via een POD-uitgever

In de variëteit aan uitgevers zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het kan zelfs lastig zijn om in één oogopslag te bepalen met wat voor partij je te maken hebt. Is het een reguliere uitgever die interesse heeft getoond in je manuscript of blijkt het toch een POD-uitgever of zelfs een vanity publisher te zijn?

Zoals we in deze blog over self-publishing al zeiden, kun je op verschillende manieren zelf een boek uitgeven:

1. Via een zelfuitgeefplatform
Bij een zelfuitgeefplatform regel je alles zelf. Je kunt freelancers inhuren voor zaken als de redactie, het correctiewerk, het ontwerpen van een cover en het maken van het binnenwerk van je boek.

Voorbeelden:

  • Pumbo: papieren boeken en e-books
  • Brave New Books: papieren boeken en e-books
  • Kobo Writing Life: e-books
  • Amazon Kindle Direct Publishing: e-books en papieren boeken

2. Via een zelfuitgeefdienst

Bij een zelfuitgeefdienst hoef je iets minder zelf te doen dan bij een zelfuitgeefplatform. Welke taken ze exact van je overnemen en wat dit kost, verschilt per zelfuitgeefdienst.

Onder deze categorie vallen ook de POD-uitgevers (Printing On Demand) en de roemruchte ‘vanity publishers’ waarover we het in deze blog gaan hebben.

Voorbeelden:

  • Boekscout: papieren boeken
  • Boekenplan: papieren boeken en e-books
  • Schrijverspunt Clusteruitgeverij: papieren boeken en e-books
  • Palmslag: papieren boeken en e-books
  • Keytree: papieren boeken en e-books
Hoe schrijf je een boek? Let's go!

Wat is een POD-uitgever?

POD staat voor Printing On Demand, oftewel printen op aanvraag. Strikt genomen gaat het hier dus helemaal niet om een uitgever, maar om een drukker / printer.

Bij een POD-uitgever is er daarom ook geen sprake van zaken als correctie, het ontwerpen van je cover of het genereren van publiciteit, je moet alles zelf regelen. Wel is het vaak mogelijk om voor een meerprijs extra diensten af te nemen die bij een reguliere uitgeverij voor je worden geregeld en betaald, zoals het inhuren van een redacteur.

Iedereen kan een eigen boek uitbrengen

Het voordeel voor zo’n POD-uitgever is dat hij nauwelijks zelf hoeft te investeren in een boek, waardoor de risico’s klein zijn. Dit heeft tot gevolg dat er meestal weinig eisen worden gesteld aan een manuscript. Daarom nemen ze bovendien zo goed als alle manuscripten aan voor publicatie.

Dit kan heel prettig zijn, bijvoorbeeld als je een mooi familieverhaal hebt dat je voor een beperkte kring wilt laten printen. Daarvoor zijn dit soort POD-partijen ideaal.

De vraag is dus vooral welk doel je hebt bij het uitgeven van je eigen boek. Wil je dat je boek in de boekwinkels en bibliotheken terechtkomt, dan is een POD-uitgever juist niet je slimste keus.

Overigens verklaart dit vriendelijke gebaar om bijna alle manuscripten te accepteren ook meteen de achterdocht die veel lezers ervaren t.o.v. zelf uitgegeven boeken. In principe kan namelijk iedereen die dat zou willen een boek publiceren, of het nu goed geschreven is of niet. Het is als self-pubber daarom hard werken om te bewijzen dat jouw boek wel degelijk de moeite waard is.

Geprint versus gedrukt

Dat de kosten van een POD-uitgever lager liggen dan bij een reguliere uitgeverij heeft niet alleen te maken met het feit dat er niet wordt geïnvesteerd in redactie of voorraden boeken. Het hangt ook samen met de printmethode.

Bij een POD-uitgever wordt een boek meestal geprint en gelijmd. Hierdoor liggen de kosten lager dan bij een drukker, waarbij er bijvoorbeeld in één keer 1.000 exemplaren worden gedrukt. Bij een geprint boek kun je dit vaak per stuk doen of met een kleine oplage.

Never stop dreaming

Vanity uitgevers: waarom hebben ze zo’n slechte naam?

Oké, dus een POD-uitgever is eigenlijk niet echt een uitgever. Is een ‘vanity publisher’ dat dan wel? En welke addertjes zitten er onder het gras als je in zee gaat met een dergelijke partij?

Wat is een vanity uitgever?

‘Vanity publishers’ of ‘vanity press’ zijn uitgeverijen die een mooier plaatje schetsen dan hetgeen ze daadwerkelijk te bieden hebben.

Zo vragen ze bijvoorbeeld een investering van jouw kant. Het kan zijn dat ze willen dat je een minimumaantal exemplaren afneemt of dat je eerst een dure cursus volgt. Ook moet je oppassen dat je niet opeens jarenlang blijkt vast te zitten aan een wurgcontract waar je niet meer onderuit kunt komen wanneer een traditionele uitgever opeens interesse toont.

Lees dus altijd de kleine lettertjes!

POD en vanity uitgevers: waar kun je op letten bij je keuze?

Kortom: hoe vind je nu een uitgever die bij jou past? Als je toch een kansje wilt wagen bij een reguliere uitgeverij is het handig om uit te zoeken welke uitgeverijen het genre uitgeven waaronder jouw boek valt.

Weet je niet zeker of je te maken hebt met een geïnteresseerde traditionele uitgever, een POD-drukker of een vanity publisher, dan kun je letten op de volgende factoren:

  • Wanneer een uitgever te makkelijk zegt dat ze jouw manuscript wel willen uitgeven, is een portie gezonde achterdocht een goeie basis. Een boek publiceren kost een reguliere uitgever namelijk enkele duizenden euro’s waarvan ze van tevoren nooit zeker weten of ze deze zullen terugverdienen. Een uitgever die bijna alle manuscripten accepteert, zal zo’n investering zeker niet doen en is dus waarschijnlijk een POD- of vanity uitgever.

  • Moet je zelf de redactie en correctie betalen of wordt je boek geprint zoals je het hebt aangeleverd (zonder dat je manuscript eerst langs een redacteur en corrector gaat)? Dan is er geen sprake van een reguliere uitgeverij.

  • Worden er startkosten aan jou gevraagd? Geen reguliere uitgeverij.

  • Vragen ze je om de eerste X-aantal boeken zelf te verkopen? Geen reguliere uitgeverij.

  • Krijg je geen winst uitbetaald bij de eerste X-aantal exemplaren? Geen reguliere uitgeverij. Let ook op hoeveel je per verkocht boek verdient.

  • Worden je boeken geprint i.p.v. gedrukt? Geen reguliere uitgeverij.

  • Uiteraard moet je ook bij een reguliere uitgever aan zelfpromotie doen. Bij een POD-uitgever en vanity publisher gaat dit nog een stap verder. Zij doen vrijwel niks voor je qua marketing. Meestal zetten ze je boek op hun eigen website en moet je zelf e-mailadressen aanleveren van mensen die ze eenmalig mogen mailen wanneer jouw boek uitkomt. Bekijk dus altijd wat er gezegd wordt over de promotie van je boek.

Heb jij ervaring met POD-uitgevers of ben je wel eens gestrikt door een vanity publisher? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PPS Wil je graag een eigen boek schrijven maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Tijdens mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ neem ik je bij de hand en help ik je stap voor stap op gang met 8 modules vol tips en opdrachten.
Je leert alles over het inzetten van je zintuigen, het leren kennen van je personages, het ontwikkelen van je plot door jezelf de juiste vragen te stellen, het verder uitwerken van je ideeën en het vinden van je eigen stijl door te experimenteren met o.a. tempo, metaforen en spanningstechnieken.
Scroll naar boven