NaNoWriMo: de voor- en nadelen van meedoen

Hou jij van schrijven onder druk?

NaNoWriMo, de voor- en nadelen
In het kader van ‘een goed begin is het halve werk’ lijkt het me een mooi moment om het alvast over NaNoWriMo te hebben. 😉

Weet jij al of je dit jaar november (voor het eerst of weer) gaat meedoen?
 • Ja, zeker weten  ➡  Heb je ook al bedacht waarover je gaat schrijven?

 • Nee, echt niet  ➡  Waarom niet?

 • Ik twijfel nog  ➡  Waarom zou je dit jaar wel/niet meedoen?

 • NaNo-watte?  ➡  Lees snel verder

Wat is NaNoWriMo?

NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month. Elk jaar kun je jezelf in november uitdagen om 50.000 woorden te schrijven in 30 dagen. Ja, je leest het goed: 50.000 woorden. Dat zijn gemiddeld 1.667 woorden per dag.

Wees maar niet bang: dat hoeven geen perfecte woorden te zijn. Maar zelf 50.000 imperfecte woorden zijn een uitdaging die je je nog langs zult herinneren.

Daarom zet ik in deze blog voor alle twijfelaars de voor- en nadelen op een rijtje van meedoen aan NaNoWriMo.

NaNoWriMo logo
Image courtesy of NaNoWriMo

De voordelen van meedoen aan NaNoWriMo

Het is toch elk jaar weer een dingetje: zal ik me er wel of niet aan wagen? Alleen al van de gedachte dat november er weer aan zit te komen, krijg ik de zenuwen. En toch heb ik me ook dit jaar weer voorgenomen om er gewoon voor te gaan.

Waarom? Omdat meedoen aan NaNoWriMo in mijn ogen een aantal voordelen heeft:

 1. Ik moet mijn perfectionisme aan de kant gooien

1.667 woorden per dag. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik doe dat niet binnen een uur. Vaak heb ik de neiging om tijdens het schrijven meteen al mooie zinnen te willen neerzetten en het perfecte woord te willen vinden.

Dat heeft als voordeel dat ik tijdens het herschrijven meestal geen 100 versies nodig heb. Het nadeel is alleen dat het vaak totaal niet opschiet om een scène op papier te krijgen.

NaNoWriMo dwingt me om mijn perfectionisme enigszins los te laten. Als ik na een dag werken ’s avonds nog 1.667 woorden moet schrijven terwijl ik eigenlijk op de bank een serie zou willen kijken, lukt het me net iets beter om dat kritische stemmetje te negeren en gewoon door te blijven schrijven.

 1. Ik heb een stok achter de deur om van schrijven een prioriteit te maken

Doordat ik een concreet doel heb (50.000 woorden in 30 dagen) is het voor mij persoonlijk net iets makkelijker om van schrijven een prioriteit te maken.

Misschien dat jij daar andere ervaringen mee hebt, maar ik merk dat ik mijn agenda in november toch iets kritischer bekijk. Zijn er dingen die ik kan doorschuiven naar december? Moet dit of dat per se nú gebeuren?

Ik kan mezelf tijdens andere maanden dan november ook een schrijfdeadline geven, maar die is dan vaak net iets flexibeler, bijvoorbeeld wanneer er een werkklus of gezellig uitje langskomt. Dan kan ik altijd nog denken: morgen weer een dag, ik sla vandaag even over.

 1. Het helpt me om de eerste versie op papier te krijgen

Waar ik NaNoWriMo ook perfect voor vind, is om (een deel van) de eerste versie van een verhaal op papier te zetten. Oké, ‘Fatale keuzes’ werd uiteindelijk bijna 130.000 woorden (oeps), ‘Geheugenspel’ 90.000 en ‘Blinde wraak’ 110.000, maar… die eerste (of extra) 50.000 woorden voelen toch als een belangrijke stap naar het eindresultaat.

Zelf vind ik het heerlijk om van tevoren te brainstormen over verhaallijnen en al redelijk te plotten in welke volgorde ik dingen wil laten gebeuren. Daarbij loop ik alleen wel het risico dat ik langer in de plotfase blijf hangen dan strikt noodzakelijk.

Het is voor mij namelijk heel verleidelijk om alles eerst tot in de puntjes uit te denken en dan pas het eerste woord op papier te zetten. NaNoWriMo dwingt me om gewoon lekker aan de slag te gaan. En tijdens het schrijven komen alle details van mijn verhaal dan vanzelf wel tot me. 😊

 1. Gedeelde smart is halve smart

Normaal gesproken is het heel makkelijk om de handdoek in de ring te gooien zodra je vastloopt tijdens het schrijven. Niemand die het iets kan schelen (behalve jou).

November is die ene maand per jaar dat je zeker weet dat je niet de enige schrijver bent die zit te zuchten en steunen. Tijdens NaNoWriMo kunnen we elkaar door de moeilijke momenten heen slepen.

Allemaal hebben we die maand dagen dat de woorden niet lijken te willen komen. Hopelijk geeft die gedachte net dat beetje troost dat je nodig hebt om niet meteen op te geven.

 1. Elk woord dat ik schrijf, is winst

Oké, aan het begin van de maand neem ik me serieus voor om die 50.000 woorden te halen, maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nooit zeker weet of dat gaat lukken. Ik ben geen schrijver die schrijven makkelijk vindt. Daarvoor ben ik veel te kritisch op mezelf.

Dus stel dat ik maar de helft van mijn doel haal, heb ik dan een slechte NaNoWriMo gehad? Nee, eigenlijk niet, want dan heb ik alsnog 25.000 woorden die ik in oktober nog niet had.

Dan heb ik alsnog mijn best gedaan om alles eruit te halen wat erin zat. Waarschijnlijk heb ik nieuwe ideeën opgedaan en mijn personages beter leren kennen, ik heb mijn overwinningen en tegenslagen gedeeld met gelijkgestemden.

30 dagen lang was schrijven geen eenzame bezigheid. 😊

 1. Zo’n bijna onmogelijk schrijfdoel halen geeft voldoening

50.000 woorden, normaal kan ik er maanden over doen. Dus als het dan toch lukt om die eindstreep binnen 30 dagen te bereiken, dan ben ik trots. Op mezelf en op al die andere schrijvers die een poging hebben gewaagd.

We zijn die maand voor onszelf opgekomen. We hebben onze schrijfwens serieus genomen. Tijd voor ontspanning en een leuke beloning, me dunkt. 😉

NaNoWriMo Winner Badges

De nadelen van meedoen aan NaNoWriMo

Na al die voordelen van NaNoWriMo vraag je je misschien af waarom je nog zou twijfelen of meedoen wel zo’n goed idee is. Toch heb ik hieronder een aantal nadelen van deze schrijfmaand op een rijtje gezet:

 1. Niet iedereen houdt van schrijven onder druk

Sommige mensen vinden het verschrikkelijk om onder druk van een deadline te moeten schrijven. Ze raken erdoor geblokkeerd en/of ze beleven totaal geen plezier meer aan het schrijven.

Als je van jezelf weet dat je makkelijk je plezier in schrijven kwijtraakt en het daarna niet snel meer terugkrijgt, is het misschien verstandig om NaNoWriMo over te slaan. Een andere optie is om ervoor te kiezen een lager doel te stellen. 10.000 woorden schrijven in een maand is ook al fantastisch, hè?

 1. Het is stressvol en hard werken

Ik kan het niet anders zeggen: NaNoWriMo is voor veel schrijvers stressvol en hard werken. Een paar dagen is het misschien nog wel vol te houden. Je bent vol goede moed aan de slag gegaan en ziet de eerste woorden op papier verschijnen.

Alleen dan volgt die tweede week en begin je toch een beetje schrijfmoe te worden. Of je had een dag waarop er allerlei onverwachte dingen gebeurde, waardoor je je doel van 1.667 woorden niet hebt gehaald. Help, je bent net begonnen en loopt nu al achter op schema!

Ervaar je al veel stress in je leven of is november simpelweg niet de maand voor jou? Niemand zal het je kwalijk nemen als je deze vrijwillige schrijversnachtmerrie een jaartje overslaat.

 1. Alle “slechte” woorden moet je herschrijven

Zoals gezegd zul je tijdens NaNoWriMo niet alleen maar geweldige zinnen schrijven. Van die 50.000 woorden zullen er bij nader inzien daarom waarschijnlijk een aantal sneuvelen.

Betekent dat dat je die woorden voor niets hebt verzonnen? Wat mij betreft helemaal niet. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die na de eerste versie van haar verhaal geen enkele zin anders hoeft te formuleren.

Of we het leuk vinden of niet: herschrijven is nu eenmaal een onderdeel van het proces. Natuurlijk is het handig als die 50.000 woorden wel enigszins ergens op slaan, maar in principe is het al winst als NaNoWriMo je heeft geholpen om je plot te ontwikkelen.

 1. Soms moet je nee zeggen tegen andere leuke dingen

Werk, het huishouden, je gezin en dan ook nog 1.667 woorden schrijven? Maar wat dan als iemand je uitnodigt voor een gezellig avondje kletsen of een sporttoernooitje?

Ik geef eerlijk toe dat het lastig kan zijn om nee te zeggen. De Boekenbeurs in Antwerpen kon ik ook niet vragen om zichzelf speciaal voor mij te verplaatsen naar december. Dus ik ging er toch heen. Dat ik hierdoor op dag 1 van NaNoWriMo 2019 al achterliep, was een offer dat ik wel wilde brengen.

Het betekende vooral dat ik die maand kritischer was op de dingen waartegen ik ja of nee zei. Natuurlijk hoef je niet je hele sociale leven af te zeggen. Misschien ben jij wel een snelschrijver en heb je aan een half uurtje per dag genoeg om je doel te halen. Dan kun je de rest van je tijd lekker doen waar je zin in hebt.

 1. Het kan zijn dat je je doel niet haalt

Tja, daar zit je dan met al je goede voornemens. Helemaal niets kwam ervan terecht. Dat doet pijn. Je voelt je een mislukkeling. Om je heen zie je hoe andere schrijvers al juichend mededelen dat het hun is gelukt. Soms hadden ze zelfs nog dagen over.

De angst om te falen, kan een reden zijn om NaNoWriMo aan je voorbij te laten gaan. Wat ik me dan wel afvraag, is of het niet beter is om een poging te wagen en uiteindelijk 1.000 woorden te schrijven (woorden die je in oktober nog niet had), of het helemaal niet te proberen?

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen bij het maken van je keuze. Mocht je hebben besloten om ervoor te gaan dit jaar, lees dan vooral ook deze 10 tips om de 50.000 woorden te halen.

Veel plezier en succes! Deel in november vooral hoe het gaat in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven