Hoe wordt een idee
een volwaardig verhaal? 6 tips

Hoe wordt een idee een volwaardig verhaal? 6 tips

van-idee-naar-volwaardig-verhaal
Ben jij iemand die altijd overstroomt van de verhaalideeën of zou je juist willen dat je meer inspiratie had? Welke van de twee situaties ook op jou van toepassing is, zelfs honderd losse ideeën zijn nog geen volledig verhaal.
Natuurlijk is het prettig om te weten dat je boek om een brute moord, een ontheemd elfje of een volwassen wordende puber zal draaien, maar daarmee ben je er nog niet. Want wat is je startpunt en hoe zal het eindigen? Welke obstakels komt jouw hoofdpersoon onderweg tegen?

In deze blog 6 tips hoe je een idee uitwerkt tot een volwaardig verhaal.

6 tips om van een idee een volwaardig verhaal te maken:

  1. Brainstorm

Deze tip klinkt waarschijnlijk als een open deur, maar hoe vaak maak jij serieus tijd om over een verhaalidee te brainstormen?

In ons hoofd zit meer fantasie dan we in eerste instantie misschien denken. Je hersens houden ervan om verbanden te leggen, te speculeren, verklaringen te zoeken. Gebruik dit!

Schrijf alle steekwoorden op die aan je gedachten ontspruiten. Maak een spinassociatie, waarbij je steeds een stapje verder filosofeert over de mogelijkheden.

  1. Tast opties af

Denk tijdens het brainstormen steeds: wat als XYZ gebeurt? Wat zijn de opties? En wat kan er vervolgens gebeuren? Welke obstakels en tegenslagen kunnen zich voordoen?

Vergeet daarbij niet dat nog niets vaststaat. Je kunt dus prima helemaal losgaan, want niemand dwingt je om al die steekwoorden uiteindelijk daadwerkelijk te gebruiken tijdens het uitwerken van je verhaalidee.

  1. Leer je personages kennen
Welke rollen voor je personages zie je ontstaan voor je verhaal? Kun je al een duidelijke protagonist en antagonist aanwijzen?
Wat zijn de verlangens en doelen van je personages, hun motivatie (waarom gedragen ze zich zo), hun zwaktes (welke obstakels levert dit op), hun relaties (levert dit conflicten op, tegenstrijdige belangen, wie weet wat wanneer en hoe kwamen ze daar achter)?
Lees ook:

  1. Denk na over hoofdplot, spiegelplot, subplot, steunplot
Vraag je af of alleen een hoofdverhaallijn genoeg is om van jouw idee een volwaardig verhaal te maken. Kun je het verder uitbouwen en interessanter maken door er extra verhaallijnen in te verweven? Zou dit het verhaal extra diepgang geven?
Ik geef Harry Potter altijd graag als voorbeeld. Hoe leuk zouden die boeken nog zijn zonder de perikelen van de Weasleys, Hagrids liefde voor vreemde dieren, Dumbledores familiegeschiedenis of Hermoines strijd voor de huiselfen?
Lees ook:

  1. Freewrite / trek schrijfsprints
Vaak zijn het onze eigen onzekere gedachten die ons blokkeren tijdens het schrijven. We denken dat we niet goed genoeg zijn en beginnen daarom maar helemaal niet. Waardoor er eigenlijk een vicieuze cirkel ontstaat, want hoe word je ooit beter als je nooit schrijft?
Zet daarom je kritische stemmetje aan de kant en begin gewoon, bijvoorbeeld door te freewriten. Freewriting of schrijfsprintjes trekken houdt in dat je de wekker op een X-aantal minuten zet (bijv. 10 of 15 minuten), dat je begint te schrijven en pas weer mag stoppen wanneer de wekker gaat.
Niks nadenken over de volgende of de vorige zin, gewoon doorgaan. Gebruik je twee keer vlak achter elkaar hetzelfde woord? Pech gehad, dat pas je later maar aan. Op deze manier dwing je jezelf om meters te maken en komt de inspiratie vanzelf.
Lees ook:

  1. Probeer ochtendpagina’s

Praktisch gezien gaat het bij het concept ‘ochtendpagina’s’ of morning pages van Julia Cameron om het volgende:

  • Je schrijft ze elke dag.
  • Je schrijft 3 A4-pagina’s vol (of in mijn geval 12 A6’jes).
  • De pagina’s zijn handgeschreven.
  • Je schrijft gewoon alles op wat er in je opkomt.
Hoewel Julia ze het liefst meteen ’s ochtends na het wakker worden schrijft, ben ik zelf wat betreft het tijdstip een groot voorstander van flexibiliteit. Zeker omdat het ’s ochtends geen tijd hebben je niet zou moeten weerhouden om het schrijven van ochtendpagina’s eens te proberen.
Julia ziet de ochtendpagina’s die ze schrijft als een manier om haar geest leeg te maken. Hoe ik ze zelf het liefst inzet, lees je in onderstaande blog.
Lees ook:
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het vormgeven van je ideeën tot een volledig boek? Wellicht is de online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb iets voor jou.
Tijdens deze cursus doorloop je 8 modules met praktische schrijf- en doe-opdrachten om op gang te komen. 25 werkboeken helpen je om je verhaal stap voor stap vorm te geven. De thematisch georganiseerde theorie inspireert je bij o.a. het leren kennen van je personages, het uitwerken van je verhaallijnen en het opbouwen van spanning.
Wat is jouw tactiek wanneer je van een klein zaadje een volgroeid verhaalidee wilt maken?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven