Hoe spiegelplots, subplots en steunplots je hoofdplot kunnen versterken

Hoe leuk zouden de Harry Potter-boeken zijn zonder de perikelen van de Weasleys, Hagrids liefde voor vreemde dieren, Dumbledores familiegeschiedenis of Hermoines strijd voor de huiselfen?

Een verhaal dat alleen maar aandacht besteedt aan het hoofdplot is waarschijnlijk een beetje saai. Gelukkig kun je jouw belangrijkste verhaallijn versterken door af en toe ook een zijsprongetje te maken.

Hoe werkt dat? Door je hoofdplot aan te vullen met spiegelplots, steunplots en/of subplots.

* Let op: deze blog bevat Harry Potter-spoilers. 😉 *

Hoofdplot: de afwikkeling van de hoofdcrisis.

De belangrijkste verhaallijn waarbij je hoofdpersoon een doel probeert te bereiken en daarbij waarschijnlijk wordt gedwarsboomd door iets of iemand.

Harry Potter-voorbeeld: Harry Potter wil Voldemort verslaan door alle Horcruxes te vernietigen.

Spiegelplot: een positieve dan wel negatieve weerspiegeling van het hoofdplot.

Stel dat je boodschap tijdens de belangrijkste verhaallijn is dat het goede uiteindelijk wint van het kwade, dan kun je ervoor kiezen om dit positief te weerspiegelen in een of meer spiegelplots.

Harry Potter-voorbeeld: behalve dat Harry Potter van Voldemort wint, wint Molly Weasley van Bellatrix Lestrange en Neville Longbottom van Nagini.

Je kunt er ook voor kiezen om dit negatief te weerspiegelen in een of meer spiegelplots.

Harry Potter-voorbeeld: hoewel Harry Potter van Voldemort wint, wordt Fred Weasley gedood door de Death Eater Augustus Rookwood en Remus Lupin door de Death Eater Antonin Dolohov.

Steunplot: een zijstraat, omweg of obstakel binnen het hoofdplot.

Zou jij met veel plezier een verhaal lezen waarbij de hoofdpersoon zonder veel moeite zijn of haar doel bereikt? Af en toe een obstakel of zijstraatje maakt het wat mij betreft alleen maar interessanter.

Harry Potter-voorbeeld: Harry Potter moet zich concentreren op het vinden en vernietigen van de Horcruxes, maar hij wordt tussendoor tegengewerkt en afgeleid door o.a. de Deathly Hallows, Snatchers, Death Eaters en de Dursleys.

Subplot: een extra, autonoom plot dat strikt gezien gemist kan worden, maar dat meestal gebruikt wordt om te karakteriseren.

Waar steunplots bijdragen aan de hoofdcrisis, zijn subplots losstaande verhaallijnen. Ze dragen bij aan verdieping van de personages en het realisme van je verhaal.
Zo kan een hobby als boksen de lezer vertellen dat je personage niet zomaar over zich heen laat lopen. Dat hij/zij vechtlust heeft. Of misschien verzint je hoofdpersoon wel constant smoesjes om moeilijke situaties uit de weg te gaan.

Subplots hoeven geen volledig uitgewerkte verhaallijnen te zijn, het kunnen ook kleine vormen van symboliek zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hoofdpersoon bij wie altijd van alles tegenzit: een oor dat van zijn/haar theebeker breekt, een trein die uitvalt of een wekker waar hij/zij doorheen slaapt.

Overigens betekent het feit dat subplots gemakkelijker weggelaten kunnen worden niet dat je dat ook moet doen. Ze zijn juist een heerlijke toevoeging om de overtuigingskracht van je verhaal te versterken.

Harry Potter-voorbeeld: o.a. Hermoine’s strijd voor de huiselfen, Harry Potters liefdesleven, het plezier dat hij aan Quidditch beleeft, alle examens die ze op Hogwarts moeten afleggen.

Redenen voor extra plots

Waarschijnlijk heb je die conclusie zelf al getrokken door het lezen van de toelichtingen bij de verschillende typen plots, maar bij deze toch nog een aantal redenen om je te overtuigen dat het slim is om je bij de ontwikkeling van je verhaal niet alleen te focussen op het hoofdplot:
  • Verdieping van de personages: de lezer leert hen beter kennen en leeft daardoor sneller met hen mee.

  • Rustmoment: door (relevante) rustpauzes in te bouwen, creëer je contrast met omliggende snellere scènes die vaak gevuld zijn met spanning en actie. Dit geeft lezers ook de kans om even op adem te komen.

  • Verheldering: extra plots kunnen helpen om de motieven of het gedrag van de personages te verklaren.

  • Misleiding: de lezer op een dwaalspoor brengen.

  • Realisme van je verhaal: levensechte personages gaan naar hun werk, de tandarts, de kapper, etc.
Verweef jij graag meerdere verhaallijnen? Zo ja, welk type plot vind je het interessants?

Deel het met ons binnen de besloten Facebookgroep van BackWords!

Scroll naar boven