Hoe zorg je voor quality time
met je verhaal?

Hoe zorg je voor quality time met je verhaal?

quality-time-verhaal
Tijd hebben om te schrijven. Ik zie je al bijna zuchten als je er alleen al aan denkt. Toch is tijd hebben misschien juist het probleem. Dagen duren voor ons allemaal (helaas) slechts 24 uur. Waarom lukt het de ene persoon dan wel om een boek te schrijven en de andere persoon niet?
Ja, maar die ander [heeft vast geen fulltimebaan / is geen mantelzorger / heeft geen veeleisend gezin / hoeft niet binnenkort een scriptie in te leveren / heeft geen gezondheidsklachten] – highlight je favoriete excuus.
Natuurlijk is dat allemaal waar. Toch denk ik dat (misschien op kerngezonde loterijwinnaars na) iedereen in zijn leven wel obstakels tegenkomt die voorkomen dat je zoveel tijd aan schrijven zou kunnen besteden als je zou willen.

Omdat het er dus stiekem niet zozeer om gaat of we tijd hebben om te schrijven, maar waar we onze tijd aan besteden, is de vraag ook eigenlijk:

Hoe maak ik tijd vrij om te schrijven? 5 tips:

  1. Wees eerlijk tegen jezelf: is een boek schrijven iets dat ik écht graag wil? Zo graag dat ik er andere dingen voor zou laten?

Is dat toch stiekem niet zo, dan is het prima om dat toe te geven. Niet iedereen hoeft grootse schrijfambities te hebben. Misschien vind je het leuk om alleen tijdens je vakanties af en toe iets neer te krabbelen. Of gewoon wanneer die behoefte toevallig opkomt.

Is een boek schrijven inderdaad iets dat je wel écht graag wilt, vraag je dan af waarom schrijven tot nu toe niet zo hoog op je prioriteitenlijstje stond?

  • Gun je jezelf die tijd voor jezelf niet?
  • Schaam je je tegenover je naasten dat je zou willen schrijven?
  • Heeft het te maken met onzekerheid over je eigen schrijfkwaliteiten?
  • Durf je geen ‘nee’ te zeggen als iemand een andere activiteit voorstelt op momenten dat je eigenlijk zou willen schrijven?
  • Weet je niet hoe te beginnen en begin je daarom maar helemaal niet?
  • Iets anders, namelijk: … (deel het gerust met ons binnen de besloten Facebookgroep van BackWords)

  1. Neem je gemiddelde week onder de loep.

Denk aan zaken als:

  • Hoe ziet zo’n gemiddelde week eruit?
  • Waaraan besteed je de meeste tijd?
  • Zet een globaal overzichtje van je week op papier: op welke momenten heb je sowieso geen tijd om te schrijven, bijvoorbeeld omdat je moet werken, college volgen of je kinderen entertainen?
  • Op welke momenten zou je wellicht tijd kunnen hebben, omdat de huidige invulling flexibel is? Kun je deze momenten efficiënter inzetten, zodat er een of meer blokjes tijd voor jezelf ontstaan?
  • Op welke momenten heb je vrijwel altijd vrije tijd waar je zelf de baas over bent? Wat doe je nu meestal op die momenten? (Bijv. Netflixen, een boek lezen, met je partner of vrienden kletsen, door social media scrollen, etc.)

Kortom: op welke momenten gedurende een gemiddelde week dacht je geen tijd te hebben, maar zou je wel tijd voor jezelf kunnen maken?

Lees ook: ‘Als de wekker gaat, dan besteed ik eerst 30 minuten aan mijn verhaal’, over het creëren van een ‘als… dan’-situatie.

  1. Quality time met je verhaal houdt niet alleen in dat je aan het schrijven bent.

In eerste instantie klinken activiteiten als de afwas doen of stofzuigen waarschijnlijk niet echt als lekkere momentjes voor jezelf. Als quality time. Toch kun je zulke onvermijdelijke bezigheden wel inzetten om er iets leuks van te maken.

Een boek creëren bestaat natuurlijk niet alleen uit het daadwerkelijke schrijven. Waarom gebruik je die saaie huishoudelijke momenten niet om na te denken over je verhaallijnen, over een scène waarmee je vastzit, over een personage dat nog niet rond genoeg voelt, etc.?

Wanneer je dan weer echt gaat schrijven, zul je hopelijk minder snel vastlopen, omdat je al van tevoren hebt gebrainstormd over verschillende onderdelen van je verhaal. Wie weet worden je schrijfsessies hierdoor zelfs productiever.

Vergeet dus niet om na je nadenk-/huishoudsessies aantekeningen te maken, zodat je al je ideeën niet alweer bent vergeten zodra je gaat schrijven.

  1. Plan korte schrijfsprints / freewriting-sessies in.

Tijd maken om te schrijven klinkt heel dramatisch, alsof je uren achter elkaar je agenda moet blokkeren en afleiding van je af moet slaan. Hoewel het natuurlijk heerlijk zou zijn als je een paar uur achter elkaar kunt gaan zitten schrijven, is het waarschijnlijk beter om niet te ambitieus te beginnen.

Als je nu niet eens op 1 dag per week een momentje kunt vrijmaken, is de kans klein dat je straks dagelijks een paar uur tot je beschikking hebt. Dus waarom begin je niet gewoon met bijvoorbeeld elke dag een schrijfsprintje van 10 of 15 minuten? Gewoon ergens gedurende je dag.

Sommige mensen zijn ’s ochtends als ze wakker worden meteen helder genoeg om even te schrijven, voor anderen is de trein, de lunch of juist een paar minuten voor het slapengaan de beste tijd. Experimenteer wat voor jou het beste werkt.

Freewriting houdt in dat je begint met schrijven en pas weer stopt wanneer de tijd om is. Het gaat dus zeker niet om het schrijven van perfecte zinnen of het vermijden van dubbele woorden, het gaat erom dat je je schrijfspieren losmaakt en je fantasie de vrije loop geeft.

Wie weet blijken er later toch bruikbare ideeën tussen je tekstjes te zitten. Zo niet, dan heb je in elk geval een beter idee welke kant je niet op wilt met je verhaal.

  1. Probeer of het schrijven van ochtendpagina’s iets voor jou is (op welk moment je maar wilt).

Praktisch gezien gaat het bij het concept ‘ochtendpagina’s’ of morning pages van Julia Cameron om het volgende:

  • Je schrijft ze elke dag.
  • Je schrijft 3 A4-pagina’s vol (of in mijn geval 12 A6’jes).
  • De pagina’s zijn handgeschreven.
  • Je schrijft gewoon alles op wat er in je opkomt.

Hoewel Julia ze het liefst meteen ’s ochtends na het wakker worden schrijft, ben ik zelf wat betreft het tijdstip een groot voorstander van flexibiliteit. Zeker omdat het ’s ochtends geen tijd hebben je niet zou moeten weerhouden om het schrijven van ochtendpagina’s eens te proberen.

Julia ziet de ochtendpagina’s die ze schrijft als een manier om haar geest leeg te maken. Hoe ik ze zelf het liefst inzet, lees je in deze blog: Ochtendpagina’s omarmd. Mijn bevindingen na 3 weken.

BONUSTIP: lukt het je toch niet om zelf tijd vrij te maken, gun jezelf dan een stok achter de deur door een schrijfcursus te volgen.
Wellicht is mijn online schrijfcursus Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb iets voor jou.
Tijdens deze cursus doorloop je 8 modules met praktische schrijf- en doe-opdrachten om op gang te komen. 25 werkboeken helpen je om je verhaal stap voor stap vorm te geven. De thematisch georganiseerde theorie inspireert je bij o.a. het leren kennen van je personages, het uitwerken van je verhaallijnen en het opbouwen van spanning.
Maak jij bewust tijd vrij om te schrijven? Hoe krijg je dat voor elkaar, tegen welke obstakels ben je daarbij al aangelopen en hoe heb je die opgelost?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven