NaNoWriMo-prepping

10 tips om de 50.000 woorden te halen

10 tips om de 50.000 woorden
te halen

NaNoWriMo-prepping - keep it cool

Ben jij er al uit of je deze november mee gaat doen met National Novel Writing Month (NaNoWriMo)? Je hebt nog een paar weken om erover na te denken, maar een goede voorbereiding is het halve werk, dus wie weet kan deze blog je over de streep trekken / tegenhouden. 😉

NaNo-wat?

Elk jaar kun je jezelf in november uitdagen om 50.000 woorden te schrijven in 30 dagen. Ja, je leest het goed: 50.000 woorden. Dat zijn gemiddeld 1.667 woorden per dag.

Wees maar niet bang: dat hoeven geen perfecte woorden te zijn. Maar zelf 50.000 imperfecte woorden zijn een uitdaging die je je nog langs zult herinneren.

NaNoWriMo logo
Image courtesy of NaNoWriMo

Waarom hou ik toch van NaNoWriMo?

Ik hoorde pas in 2017 voor het eerst over dit concept, maar het kwam op het juiste moment, dus ik besloot meteen mee te doen.
Het resultaat: ik schreef die november de eerste versie van het verhaal dat later mijn thrillerdebuut ‘Fatale keuzes’ zou worden. Ik had op dat moment net de basismodules van mijn opleiding aan de Schrijversacademie afgerond en ik wilde meters maken voordat ik een paar maanden later aan de Thrillers-specialisatie zou beginnen.
NaNoWriMo was voor mij zowel een verschrikkelijke als een heerlijke stok achter de deur. 1.667 woorden per dag schrijven… sommige auteurs doen het misschien moeiteloos, maar ik hoor daar zelf niet bij.
Toch is dat juist wat het zo fijn maakt. November is die ene maand per jaar waarin je schrijven echt tot een prioriteit kunt maken. Waarin je jezelf tot het uiterste dwingt en in grote sprongen vooruitgaat met je verhaal.

Natuurlijk kun je daar elke maand van het jaar voor kiezen, maar wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Precies. Bovendien is gedeelde smart, halve smart en in november weet je zeker dat er duizenden gelijkgestemden zijn die het net zo zwaar hebben als jij. 😊

Zo haal je het meest uit NaNoWriMo

Dus wat denk je ervan: doe jij dit jaar mee? Zorg in dat geval dat je je goed voorbereidt. Hoewel elk woord dat je schrijft natuurlijk mooi meegenomen is, is het halen van die 50.000 woorden natuurlijk de ultieme droom.
De eerste paar dagen zijn die 1.667 woorden misschien nog wel te doen. Je gaat vol goede moed aan de slag en je fantasie is er helemaal klaar voor. Toch is de kans groot dat je vastloopt als je van tevoren nog niet genoeg hebt nagedacht over je verhaal.

Daarom de vraag: hoe zorg je ervoor dat je de finish haalt met 50.000 woorden in the pocket?

10 tips voor een geslaagde NaNoWriMo:

  1. Zorg dat je enthousiast wordt van het verhaal waaraan je gaat schrijven.
Als je de maand begint met twijfels over je te schrijven verhaal gaan die 50.000 woorden er nooit komen. Zorg dus dat je blij wordt als je aan je idee denkt. Dat je eigenlijk niet kunt wachten om te beginnen met schrijven.

Kijk je er stiekem een beetje tegenop om 30 dagen lang dag in, dag uit bezig te zijn met dit specifieke verhaal? Dan is het verstandig om nog eens kritisch na te denken of je dit verhaal niet beter nog even kunt laten sudderen tot je er wel blij van wordt.

  1. Zorg dat je al zoveel mogelijk weet over het verloop van je verhaallijnen.
Hoe meer je van tevoren hebt nagedacht over het verloop van je plots, hoe kleiner de kans dat je na een paar NaNo-dagen al vastloopt.
Plan dus van tevoren tijd in om te brainstormen. Waar zal je verhaal in grote lijnen over gaan? Laat je ideeën regelmatig door je gedachten dansen, al is het maar tijdens de afwas, onder de douche of terwijl je staat te stofzuigen.

Schrijf al je ingevingen op, al is het maar een steekwoord. NaNoWriMo is het perfecte moment om dergelijke ideeën verder uit te werken, waardoor je erachter komt of ze levensvatbaar zijn en of ze bij de rest van je verhaal passen.

Brainstormen over boek 2 en 3 van 'Fatale keuzes'

  1. Helemaal ideaal zou zijn als je al een lijst met scènes hebt.
1.667 woorden schrijven is sowieso veel, maar het is nog veel lastiger als je geen idee hebt waar die woorden over moeten gaan. Dan ben je iedere dag nog eens extra tijd kwijt om eerst te bedenken wat je onderwerp wordt.
Een lijst met scènes is daarom ideaal, zodat je er zodra je gaat schrijven gewoon eentje uit kunt pikken. Je kiest een scène waar je op dat moment zin in hebt of je gaat gewoon door waar je de vorige dag was gebleven.

Niet iedereen vindt het prettig om vooraf al zo gedetailleerd te plotten (misschien ben je meer een pantser). Toch is zelfs een lijst met globale ideeën mijns inziens beter dan niets. Maak het jezelf niet nog moeilijker dan het al is. 😉

Deel 2 plotten
Lijst met scènes voor 'Geheugenspel'

  1. Leer je personages kennen.
Veel van de woorden die je tijdens NaNoWriMo schrijft zullen waarschijnlijk in een latere versie van je verhaal weer sneuvelen. Dat maakt helemaal niets uit.
Dat absurde aantal van 1.667 woorden per dag geeft je juist de kans om alles op te schrijven wat er in je opkomt. Om lange gedachtestromen van je hoofdpersoon uit te werken, om personages ellenlange dialogen te laten voeren, om hun gevoelens tot in detail te beschrijven.
Idealiter ken je je personages natuurlijk van tevoren al zo goed mogelijk, zodat het makkelijker is om te bepalen wat normaal gedrag voor hen is en om te beschrijven hoe zij zich voelen.

Denk bijvoorbeeld na over hun zonden en deugden of lees deze 10 tips om jouw personages nog beter te doorgronden. Ook een karakterprofiel kan nuttig zijn.

  1. Plan tijdens NaNo bewust tijd in om te schrijven, het liefst ook aan het begin van de dag.
Toen ik in 2017 meedeed aan NaNoWriMo werkte ik nog gewoon op een online marketing-kantoor in Amsterdam. Dat betekende dat ik iedere werkdag zo’n twee uur aan het forenzen was.
Soms kan dat een ideale tijd zijn om te schrijven, bijvoorbeeld als je met de trein reist. Helaas stond ik op mijn traject echter meestal als een haring in een ton tijdens de spits.
Om vóór mijn werk toch al wat woorden op papier te hebben, zette ik mijn wekker bewust een uur of een half uur eerder. Dat lijkt misschien weinig, zeker omdat mijn hoofd op dat tijdstip nog niet zo helder was, maar het hielp wel. Die ochtendwoorden hoefde ik namelijk niet meer te schrijven als ik na mijn werkdag thuiskwam en eigenlijk niet zoveel puf meer had.

Ook koos ik ervoor om direct na thuiskomst verder te gaan en pas te eten als ik mijn doel had bereikt, want als ik eenmaal op de bank plofte met een bord op schoot, kwam ik bijna niet meer overeind. (Zorg er trouwens ook voor dat je die maand eten in huis haalt dat lekker snel klaar is.)

  1. Verplaats afspraken die niet noodzakelijk zijn tot na november.
Het klinkt misschien egoïstisch, maar wij schrijvers zijn er heel goed in om onze schrijftijd op te offeren voor anderen. We nemen het vaak niet serieus omdat we ons dan schuldig voelen. Natuurlijk komen we naar dat feestje of kunnen we gezellig komen lunchen.
Doe dat deze november eens niet. Zeg gewoon eerlijk tegen je familie en vrienden dat het deze maand even niet uitkomt omdat je meedoet aan een schrijfchallenge, maar dat je graag in december weer met hen afspreekt.

Misschien kijken ze je even vreemd aan, maar ze vinden het vast stoer als later blijkt dat het je gelukt is om 50.000 woorden te schrijven.

  1. Creëer een voorsprong als je die kans krijgt.
Weet je van jezelf dat je tijdens bepaalde dagen (bijv. je werkdagen) moeite zult hebben om die 1.667 woorden te halen? Zorg er dan voor dat je op de makkelijkere dagen (bijv. in het weekend) méér schrijft dan nodig is. Zo bouw je een buffertje op voor de dagen waarop het niet zo wil vlotten. Of je haalt je achterstand in.

Sla als het kan meteen op de allereerste NaNo-dag je slag door ietsje meer te schrijven dan nodig, want er liggen gegarandeerd lastigere dagen in het verschiet.

  1. Wees tijdens het schrijven niet te streng voor jezelf.
Herinner jezelf er regelmatig aan dat de woorden die je schrijft alleen voor jezelf zijn bedoeld. Geef jezelf over aan alles wat er in je opkomt.
De NaNo-versie van je verhaal hoeft niet perfect te zijn. Het gaat erom dat je kilometers maakt en dat je je verhaallijnen op papier krijgt.
Schrappen komt later wel. Finetunen komt later wel.
Voor mijzelf werkt NaNoWriMo het best als ik het als een soort lange freewriting-sessies zie. Ik heb nogal de neiging om prachtige zinnen te willen schrijven en om me druk te maken als ik binnen een paar zinnen hetzelfde woord meerdere keren gebruik.

Gooi al die belemmeringen en dat perfectionisme van je af en schrijf gewoon.

  1. Geef de moed niet op als je achterloopt op het 50.000 woorden-schema.
Wanneer je jezelf als doel stelt om 1.667 woorden per dag te schrijven, kun je je waarschijnlijk voorstellen dat je na één gemiste dag al aardig in de stress kunt schieten.
Dat betekent namelijk dat er de volgende dag 3.334 woorden verzonnen moeten worden. Toch? Op zulke momenten is het verleidelijk om de handdoek maar meteen in de ring te gooien.
Leg het er niet bij neer na zo’n tegenslag. Je hoeft die 1.667 namelijk niet allemaal op één dag in te halen (- tenzij het natuurlijk op dag 29 gebeurt). Als je deze woorden verspreidt over de overige dagen valt het waarschijnlijk reuze mee. Stel dat je nog 10 dagen te gaan hebt, dan is dat maar 167 woorden per dag extra.

Lukt het toch niet om de achterstand in te halen? Niet getreurd. 40.000, 30.000, 20.000 of zelfs 10.000 woorden is ook een indrukwekkend aantal. Dat zijn allemaal woorden die je in oktober nog niet had.

  1. Download het NaNo-prep handboek van NaNoWriMo.org.

De organisatie heeft een handig werkboek in elkaar gezet om je te helpen met de voorbereiding. Download hier het NaNo Prep 101 Handbook.

Meedoen? Je kunt je aanmelden en je voortgang bijhouden via https://nanowrimo.org/. Hou ons natuurlijk ook op de hoogte via de Facebookgroep van BackWords. 😊

Scroll naar boven