Doorgaan met schrijven

Beginnen en doorgaan, deel 3 van 4

beginnen-doorgaan-afmaken-3

In deze blogreeks over beginnen en doorgaan komen aan bod:

Deel 1: Beginnen met schrijven
Deel 2: Beginnen met een verhaal
Deel 3: Doorgaan met schrijven
Deel 4: Een verhaal afmaken

BOEM, het begin van je verhaal is er. Vol goede moed heb je een aantal scènes of zelfs hoofdstukken geschreven. Je verhaallijnen zijn volop in ontwikkeling.
Alleen zit je toch opeens vast. De euforie dat dit misschien wel een bestseller kan worden, is weggezakt. Ook vergeet je opeens weer dat tijd vrijmaken om te schrijven iets is dat je bewust moet doen. Omdat het normale leven anders gewoon doorjakkert.

Gelukkig voel je dat toekomstige boek toch nog ergens kriebelen. Geef daarom niet meteen op, maar lees deze tips om door te gaan met schrijven.

6 tips om het schrijven vol te houden

Ten eerste: het is helemaal niet erg om af en toe een pauze in te lassen. Soms heb je gewoon even geen puf om te schrijven. (Als je wilt, heb je dan eventueel nog deze 3×5 nuttige alternatieven.)
Zelfs als je niet daadwerkelijk aan het schrijven bent, kan je verhaal op de achtergrond blijven sluimeren. Soms heb je dat gewoon nodig om tot jouw eureka-moment te komen.

Ben je inmiddels wel een beetje klaar met je schrijfpauze en begin je jezelf wijs te maken dat je last hebt van een writer’s block? Ga dan snel aan de slag met onderstaande tips:

 1. Stop niet pas met schrijven als je vastzit, stop juist als je lekker bezig bent.
Natuurlijk is het verleidelijk om door te knallen als de woorden als vanzelf uit je pen/toetsenbord vloeien. Toch kan het soms slimmer zijn om tijdens zo’n moment te stoppen.

Wanneer je middenin een inspirerende scène ophoudt, heb je de volgende keer dat je weer tijd hebt om te schrijven namelijk extra veel zin om verder te gaan. Veel meer dan wanneer je weet dat je bent gestopt omdat je geen idee meer had hoe je verder moest.

 1. Probeer te vergeten dat je een volledig boek aan het schrijven bent.
Hak je verhaal in kleine stukjes, zoals scènes of hoofdstukken. De hobbel om een compleet boek te schrijven kan onneembaar lijken terwijl een enkele scène op papier zetten vaak best wel te doen is.

Focus op het gedeelte van je boek waar je op dit moment aan werkt. Voor je het weet ben je opeens al op de helft.

 1. Denk wél na over het verloop van je plot.
Hoewel je niet te veel moet stilstaan bij het feit dat je een volledig boek aan het schrijven bent, is het wel slim om het (globale) verloop van je verhaal te kennen.
Om het geheel in stukjes te kunnen hakken, is het daarom handig om te beginnen met het uitlijnen van je plot: hoe beter je weet hoe je verhaal zich gaat ontwikkelen, hoe kleiner de kans dat je na een paar scènes vastloopt.
(Natuurlijk kun je onderweg alsnog dingen veranderen als je opeens een geniale ingeving krijgt.)
Gebruik om de grote lijnen te bepalen bijvoorbeeld de structuur van Pixars Emma Coats:
 • Er was eens…
 • Iedere dag…
 • Op een dag…
 • Hierdoor…
 • Hierdoor…
 • Totdat uiteindelijk…

Of schrijf je in voor mijn gratis webinar ‘Lijn in je verhaal – Ontwikkel je plots in 5 stappen’.

 1. Geef jezelf deadlines voor deze kleine stukjes.
Sommige mensen vinden het verschrikkelijk, andere mensen zweren erbij: deadlines.
Zelf merk ik dat het me een extra stok achter de deur geeft als er een beetje druk achter mijn schrijven zit. Zelfs als ik dat ‘huiswerk’ aan mezelf heb opgedragen en er geen echte consequenties zijn als ik deze deadlines niet haal.
Raak jij juist geblokkeerd door een beetje druk? Doe het dan vooral niet. Het moet wel leuk blijven.
Hou je er wel van? Denk er dan eens over na om een schrijfschema te maken voor de komende 3 maanden. Probeer bijvoorbeeld één scène per week te schrijven. (Pas op dat je de lat niet te hoog legt en wees niet te streng voor jezelf als je een deadline niet haalt.)

Heb je zin in het echte werk, doe dan een keer mee met National Novel Writing Month in november of Camp NaNoWriMo in april of juli. Je doel is dan om 50.000 woorden te schrijven in 30 dagen (tijdens NaNoWriMo) of een zelfgekozen doel te halen (tijdens Camp NaNoWriMo).

 1. Beloon jezelf.

Vergeet niet om af en toe stil te staan bij wat je al hebt bereikt. Beloon jezelf als je een deadline hebt gehaald of als je een andere schrijfoverwinning te vieren hebt. Misschien heb je wel een plothole ontdekt, een plottwist bedacht of een lastig personage leren kennen.

 1. Dus: hoe schrijf je een boek?
Yes, je doet er vanaf nu alles aan om door te gaan met schrijven. Je kent je eigen valkuilen en je weet hoe je er weer uit kunt klimmen.
Toch lijkt dat woordje ‘EINDE’ onderaan je verhaal maar niet in zicht te komen.

Daarom gaat het volgende deel van deze reeks over: een verhaal afmaken.

Heb jij moeite met doorgaan met schrijven? En zo ja, hoe help je jezelf in zo’n geval vooruit?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PPS Kun jij stiekem wel een stok achter de deur gebruiken om door te gaan met schrijven? Tijdens mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ ga je iedere 2 weken aan de slag met een nieuw schrijfonderwerp. Zo help ik je stap voor stap op gang met 8 modules vol tips en opdrachten.
Scroll naar boven