Beginnen met een verhaal

Beginnen en doorgaan, deel 2 van 4

beginnen-doorgaan-afmaken-2

In deze blogreeks over beginnen en doorgaan komen aan bod:

Deel 1: Beginnen met schrijven
Deel 2: Beginnen met een verhaal

Deel 3: Doorgaan met schrijven
Deel 4: Een verhaal afmaken

Hoera, je hebt een idee voor een verhaal! Maar waar te beginnen?
De openingsscène?
Het is een misverstand dat je per se bij hoofdstuk 1 moet beginnen aan een verhaal. Zoals het ook een misverstand is dat jouw openingsscène meteen perfect moet zijn.
Wanneer ken je jouw personages het best? Wanneer weet je exact hoe jouw verhaal zich ontwikkelt? Precies: zodra je het geheel minstens één keer volledig op papier hebt gezet.
Het is dus helemaal niet zo vreemd als achteraf blijkt dat je oorspronkelijke openingsscène helemaal niet meer bij de rest van het verhaal past.

Stap dus over die drempel heen en begin gewoon. Wie weet blijft het inderdaad het begin van je verhaal, wie weet pas je het later aan.

5 tips om te beginnen met een verhaal:

Oké, je schrijfspieren zijn losgeschud, je bent klaar voor het echte werk: jouw verhaal.

  1. Heb je al een (vaag) idee over je plots, de personages of de setting?

Hebben de eerste inspiratiekriebels je al in hun greep? Gebruik dan het schema van mijn blog.

  1. Maak het jezelf niet te moeilijk: begin met een ‘actiescène’.
Dat hoeft geen spannende achtervolging of schietpartij te zijn maar een scène waarin iets gebeurt dat met de ontwikkeling van je plot te maken heeft. (In tegenstelling tot een scène die dient als rustmoment.)
Misschien:
  • Nemen twee personages afscheid bij een bushalte (zo begon ooit *Fatale keuzes*). Voor hoe lang nemen ze afscheid? Welke lading heeft dit afscheid?

  • Klimt je hoofdpersoon uit een slaapkamerraam ondanks zijn/haar huisarrest. Wat gaat hij/zij doen? Waarom had hij/zij huisarrest?

  • Wordt de stam van jouw protagonist aangevallen door een vijand. Hoe vindt de aanval plaats? Wie is deze vijand? Waarom valt hij de stam van de protagonist aan?

  • Wordt jouw hoofdpersoon wakker in het ziekenhuis. Wat is er gebeurd? Heeft je hoofdpersoon blijvende schade opgelopen?
Beginnen en doorgaan

  1. Bedenk wat het vervolg kan zijn op jouw actiescène.
Geef je fantasie de ruimte om tot verschillende mogelijkheden te komen:
  • Wat voor gebeurtenissen zouden hieruit voort kunnen komen?

  • Hoe voelt de hoofdpersoon zich na het gebeurde en wat zijn zijn/haar gedachten hierbij?

  • In hoeverre is de status quo van de hoofdpersoon aangetast?

  • Hoe zouden de overige personages hierop reageren?

  • Staat iedereen aan dezelfde kant of ontstaat er wrijving of zelfs een conflict?

  1. Leer je personages beter kennen.
Het is makkelijker om te beslissen hoe je verhaal zich zal ontwikkelen als je weet wat normaal gedrag is voor jouw personages. Stel jezelf vragen als:
  • Wanneer voelen mijn personages zich op hun gemak? Is dat in gezelschap van anderen (zo ja: van wie) of juist wanneer zij alleen zijn?

  • Welke situaties vermijden ze liever?

  • Welke karaktereigenschappen overheersen wanneer ze in gezelschap zijn? Welke wanneer ze alleen zijn?

  • Hoe gaan ze om met onverwachte omstandigheden?
Wanneer je deze vragen kunt beantwoorden, zul je het eerder merken als personages tijdens het schrijven opeens afwijkend gedrag vertonen zonder daar een goede reden voor te hebben.
Hierdoor kun je voorkomen dat je personages ongeloofwaardig worden of je weet dat je aan de lezer duidelijk moet maken waar dit onverwachte gedrag vandaan komt.

  1. Kom je vast te zitten omdat je even niet weet hoe je jouw verhaal verder wilt ontwikkelen?
Probeer eens of ochtendpagina’s iets voor jou zijn.
Je kunt ze gebruiken om alle mogelijkheden voor jouw verhaallijnen te onderzoeken, deze uit te werken en uiteindelijk de beste ideeën eruit te pikken om verder te schrijven aan je verhaal.

Zo ben ik zelf tijdens ochtendpagina’s ruim dertig opties langsgegaan om een alternatief te vinden voor hoofdstuk 1 van *Fatale keuzes*. Dit resulteerde uiteindelijk in een nieuw hoofdstuk 2.

Top, je bent begonnen aan je verhaal. Vol goede moed schrijf je een aantal scènes of zelfs hoofdstukken.
Alleen dan weet je even niet meer hoe je verder moet. De eerste euforie is weggezakt. Ook komt het normale leven om de hoek kijken. Je vergeet tijd te maken om te schrijven, je ziet er stiekem ook een beetje tegenop. Maar ja, dat boek blijft toch knagen.

Daarom gaat het volgende deel van deze reeks over: doorgaan met schrijven.

Heb jij moeite met beginnen aan een verhaal? En zo ja, hoe help je jezelf in zo’n geval vooruit?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

PPS Ben je er nog niet uit met wat voor scène je jouw verhaal wilt openen maar wil je daar wel graag mee aan de slag? Tijdens mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ gaan we in module 8 o.a. brainstormen over 38 mogelijke openingsscènes.
Welke functies heeft de openingsscène? Wat werkt wel en wat werkt niet voor jouw boek? Waarmee trek je de lezer het snelst jouw verhaal in? Of zijn sommige scènes wellicht niet geschikt voor de opening maar wel voor een later hoofdstuk?
Scroll naar boven