Geef jezelf een inspiratieboost

Onder de loep: Story Cubes

story-cubes-emmy
Emmy slaat de dobbelstenen graag door de kamer 😉
Kun jij wel wat inspiratie voor je verhaal gebruiken? Maak kennis met Story Cubes.
Story Cubes Classic
Dat zijn toch gewoon dobbelstenen met plaatjes erop, zie ik je denken. Maar stel je eens voor dat jij dankzij deze stenen eindelijk het antwoord vindt voor die ene scène waar je al maanden op zit te kauwen?
Voor die verhaallijn die jouw boek net wat meer body geeft. Voor dat personage dat je tot nu toe maar niet wist te doorgronden.

Of je gebruikt ze gewoon als opwarmertjes om je fantasie op gang te krijgen voordat je achter je schrijftafel gaat zitten. 😊 

Story Cubes Fantasia

Hoe werkt het?

Je gooit de dobbelstenen en verzint een verhaal rondom de 9 afbeeldingen die in beeld verschijnen.
Eigenlijk is het dus heel simpel: alles wat je hoeft te doen is je creativiteit de vrije loop geven. Bekijk bijvoorbeeld:
  • Hoeveel verschillende verhalen kun jij bedenken met die 9 plaatjes?
  • Op wat voor manieren zijn de individuele afbeeldingen te interpreteren?
  • Welke minder voor de hand liggende ideeën komen er in je op wanneer je wat langer de tijd neemt?
Story Cubes Actions

Verschillende thema's

Het leuke is dat er behalve de klassieke Story Cubes ook nog eens verschillende thema’s te krijgen zijn. Zelf ben ik vooral fan van Mystery en Voyages, maar je kunt ook voor o.a. Actions, Fantasia, Emergency, Heroes of Primal gaan. Zo is er voor iedere creatieve geest wat wils.
Tegenwoordig verkopen ook de winkels van Flying Tiger Copenhagen potjes met 6 Sprookjes- en Fantasiedobbelstenen.
En als je de dobbelstenen lang genoeg voor jezelf gehouden hebt, kun je ze natuurlijk ook gebruiken voor een avondje plezier met familie en vrienden. Je zult nog vreemd opkijken als opeens blijkt dat jouw jeugdvriendin of schattige zoontje een wel heel levendige fantasie hebben. 🧙‍♂️🐲🕵️‍♀️
Story Cubes Voyages

Zin om een poging te wagen?

Verzin een verhaallijn met onderstaande afbeeldingen en deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords!

Mijn duit in het zakje:

De maan hing als een misleidend baken boven het berglandschap. Ik tuurde door mijn verrekijker en mijn blik bleef hangen op een rookpluim. Een glimlach speelde om mijn lippen.
Het berghuisje had zo uit een sprookjesboek kunnen komen. Wie daar ook bleek te wonen, hij of zij zou een vriendelijke vreemdeling toch niet kunnen weigeren?
In mijn zak voelde ik de magic beans die ik als aandenken bewaarde. Ik vertelde mezelf dat ze me net als in de tv-serie Once Upon A Time naar een andere wereld konden brengen. Voor momenten zoals deze.
Hoe dichter ik het huisje naderde, hoe minder mijn eerste indruk bleek te kloppen. Zelfs in het maanlicht waren de spinnenwebben en de vervallen status van de muren en het dak niet meer te ontkennen.
De houten voordeur stond open. Een paar seconden bleef ik op de drempel staan, maar het gewicht op mijn schouders verlangde naar verlichting. ‘Hallo? Is daar iemand?’
Het tikkende geluid dat uit de kelder kwam, had me tegen kunnen houden. Ik daalde de trap af, het donkere gat in. Mijn vrije hand streek langs de deurpost, op zoek naar een lichtknopje.
Een luid gezoem klonk en het peertje verlichtte de ruimte. Hoewel zijn blindenstok duidelijk maakte waarom hij zelf niet de moeite had genomen het knopje in te drukken, deed het geluid hem toch naar mij omdraaien.
Het blik erwtensoep viel uit zijn gerimpelde vingers en rolde een rondedansje over de keldervloer terwijl mijn bijl zijn schedel doorkliefde.

Was jij al bekend met Story Cubes? Zo ja, heeft het je ooit geholpen om verder te komen met een verhaal waar je aan werkte?

PS Story Cubes zijn o.a. te koop bij Bol.com:

In de winkels van Flying Tiger Copenhagen vind je Sprookjes- en Fantasiedobbelstenen:

Sprookjes- en Fantasiedobbelstenen

Davebirss.com heeft trouwens ook een online versie gemaakt:

Story dice
Digitale story dice
Scroll naar boven