Waarover kan ik schrijven?
5 vragen om inspiratie op te wekken

Deel 1: Je eigen leven als inspiratiebron

waarover-kan-ik-schrijven-inspiratie-1
Iedere schrijver heeft er wel eens last van: gebrek aan inspiratie. Daarom bij deze 5 vragen die je jezelf kunt stellen om weer op gang te komen.

Geef je fantasie vooral de ruimte om op hol te slaan. Niets is te heftig, te vreemd, te zielig of te cliché. Het doel is om inspiratie op te wekken, niet om jezelf streng toe te spreken.

5 vragen ter inspiratie:

  1. Wat zou je het liefst willen in je leven?
Bijvoorbeeld: een wereldreis maken, een huis met een tuin bezitten, een gelukkige relatie hebben, een gezin stichten, kunnen leven van het schrijven, een professionele balletdanseres worden, vluchtelingen helpen.

Zou dit een doel kunnen zijn van je hoofdpersoon? Zo ja, wat heeft hij/zij nodig om dit doel te bereiken? Waar in het proces om hier te komen bevindt hij/zij zich nu?

  1. Wat houdt jou tegen om deze droom te verwezenlijken?
Bijvoorbeeld: ikzelf (ik maak mezelf wijs dat het onmogelijk is), verwachtingen van anderen, gebrek aan geld, mijn gezondheid, ik ben mantelzorger, mijn leeftijd, verplichtingen die ik heb richting mijn gezin/familie, het gevoel egoïstisch te zijn.

Kun je deze informatie gebruiken om een (intern/extern) conflict te creëren voor je hoofdpersoon? Misschien moet je de reden(en) een beetje aandikken?

  1. Wat is het ergste dat je ooit hebt meegemaakt?
Bijvoorbeeld: een vriend, familielid of geliefde verloren aan de dood of door een ruzie, zelf een ongeluk gehad, een geliefde die een ongeluk heeft gehad, een natuurramp, een bijna-doodervaring, een ernstige ziekte, een brand, oorlog.

Kun je deze informatie gebruiken als obstakel voor jouw hoofdpersoon bij het bereiken van zijn/haar doel?

  1. Wie moedigt jou het meest aan om je dromen te verwezenlijken?
Bijvoorbeeld: een (stief/pleeg/schoon)broer/zus / vader/moeder / opa/oma / tante/oom, een vriend(in), een buurman/buurvrouw, een leraar/lerares/coach, een vage kennis, je idool, iemand tegen wie je opkijkt, een influencer, een social media-volger.

Zou deze persoon model kunnen staan voor een bijfiguur in je verhaal? Een bondgenoot, mentor of andersoortige positieve invloed?

  1. Wie werkt jou het meest tegen om je dromen te verwezenlijken?
Bijvoorbeeld: een (stief/pleeg/schoon)broer/zus / vader/moeder / opa/oma / tante/oom, een vriend(in) die bang is dat je missie niet goed zal aflopen, een concurrent, iemand die stiekem jaloers op je is, een leraar/lerares/coach die niet genoeg in jouw kunnen gelooft, iemand tegen wie je opkijkt en wiens mening je serieus neemt.
Zou deze persoon model kunnen staan voor de antagonist in je verhaal (degene die de hoofdpersoon tegenwerkt in het bereiken van zijn/haar doel)?

Zou de persoon van stap 4 zich stiekem kunnen ontpoppen tot de persoon in stap 5? Of degene van stap 5 in degene van stap 4?

In het volgende deel van deze reeks: inspiratie opdoen door droomberoepen te beoefenen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Deel het met ons in de Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven