Waarover kan ik schrijven?
5 vragen om inspiratie op te wekken

Deel 2: Droomberoepen beoefenen

waarover-kan-ik-schrijven-beroepen-
Iedere schrijver heeft er wel eens last van: gebrek aan inspiratie. Daarom bij deze 5 vragen die je jezelf kunt stellen om weer op gang te komen.

Geef je fantasie vooral de ruimte om op hol te slaan. Niets is te heftig, te vreemd, te zielig of te cliché. Het doel is om inspiratie op te wekken, niet om jezelf streng toe te spreken.

5 vragen ter inspiratie:

  1. Als vaardigheden, leeftijd en geld geen rol zouden spelen, welke 3 beroepen zou je dan interessant vinden om te beoefenen?
Bijvoorbeeld: astronaut, president, ballerina, auteur, leeuwenverzorger, professioneel zeiler.

Kies een van deze beroepen uit om aan jouw hoofdpersoon te geven. Verzamel informatie over dit beroep.

  1. Hoe zou het leven van jouw hoofdpersoon eruitzien als hij/zij dit beroep zou uitoefenen?
Bijvoorbeeld: Ilona is leeuwenverzorgster. ’s Ochtends om 6 uur gaat de wekker, want ze moet op tijd in de dierentuin zijn om de dieren te voeren. Ontbijten doet ze meestal onderweg op de fiets, met een boterham in de hand. Dat doet ze vooral omdat ze zich schuldig zou voelen als zij uitgebreid zou gaan zitten ontbijten terwijl haar geliefde leeuwen nog niets hebben gehad. Na een korte douche trekt ze haar dierentuintenue aan en stapt ze op de fiets.

Stel jezelf dus vragen als: hoe laat gaat de wekker van mijn hoofdpersoon, wat trekt hij/zij aan (een bedrijfsuniform, een pak, casual kleding?), hoeveel uur per dag en/of per week werkt hij/zij, heeft hij/zij collega’s of misschien werknemers omdat hij/zij directeur is, gaat hij/zij naar een kantoor, verschillende locaties of werkt hij/zij thuis?

  1. Welke karaktereigenschappen zouden bij je hoofdpersoon passen als hij/zij dit beroep beoefent? Welke karaktereigenschappen zouden hem/haar in de weg kunnen zitten?
Bijvoorbeeld: zorgzaamheid, discipline en Ilona’s praktische aard komen haar goed van pas als leeuwenverzorgster, maar haar geslotenheid is wel eens lastig.

Denk aan eigenschappen die voor de hand liggend zijn bij bepaalde beroepen, maar brainstorm ook eens over minder logische karaktertrekken. Hoe zou je deze toch van pas kunnen laten komen bij het gekozen beroep of zijn ze juist het ideale startpunt om een conflict of obstakel te creëren?

  1. Welke vaardigheden zou jouw hoofdpersoon nodig hebben om dit beroep te kunnen beoefenen? Welke vaardigheden mist hij/zij nog?
Bijvoorbeeld: Ilona is goed in anticiperen, waardoor ze problemen vaak weet te voorkomen. Door haar geslotenheid is ze helaas niet zo goed in het creëren van draagvlak wanneer ze nieuwe ideeën heeft voor het leeuwenverblijf.

Wat zijn de belangrijkste taken voor iemand die het door jou gekozen beroep beoefent? Is jouw hoofdpersoon al een ervaren werknemer of staat hij/zij nog aan het begin van zijn/haar carrière? Misschien is het zelfs nog maar een droomberoep?

  1. Wat kan er misgaan tijdens het beoefenen van dit beroep? En wat wordt juist gezien als een overwinning?
Bijvoorbeeld: bij Ilona’s werk kan een leeuw per ongeluk ontsnappen, zo’n wild dier kan onverwachts agressief worden en iemand aanvallen, een welpje kan kwijtraken, een werknemer kan een arbeidsongeval krijgen tijdens het schoonmaken van de hokken.
Mooi zou juist zijn als de leeuwen een groter verblijf krijgen dat meer lijkt op hun natuurlijke omgeving, dat een welpje wordt geboren of een leeuwenverzorgster verliefd wordt op een pinguïnverzorger.

Stel jezelf dus vragen als: welke risico’s kleven er aan dit vak, wat zijn momenten van onoplettendheid, wanneer kan iemand overmoedig worden, wat moet iemand doen om gezien te worden als held(in)?

In het volgende deel van deze reeks: inspiratie opdoen door te meeten & greeten met verschillende genres.

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Deel het met ons in de Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven