15 inspiratiebronnen
voor een schrijflustige week

15 inspiratiebronnen

💡 Kun jij nog wel wat schrijfinspiratie gebruiken deze week? Ga snel aan de slag met onderstaande 15 inspiratiebronnen:

 1. Kijk eens bij de categorie “Opmerkelijk” van Nu.nl.

 2. Situatie A: Een vrouw berooft een bank.
  Situatie Z: Ze trouwt met een uitsmijter.
  – Welke stappen zouden hiertussen kunnen liggen om van A naar Z te komen?

 3. Neem je favoriete personage uit een boek, je favoriete personage uit een film en je favoriete personage uit een serie – als zij elkaar zouden ontmoeten, hoe zou dat dan zijn? Waar zouden ze elkaar kunnen tegenkomen? Waar zouden ze het over hebben? Zouden ze het goed met elkaar kunnen vinden of niet? Wie zou de dominantste van het stel zijn? Zouden ze zichzelf zijn of zich anders voordoen?

 4. Wat als de bankjes in parken en bossen oren hadden?

 5. Wat voor reis heeft een theezakje al afgelegd voordat iemand het in zijn/haar beker dompelt?

 6. Download Tinder, Happn of een andere datingapp – verzin een levensverhaal voor een van de mensen die je ziet, aan de hand van zijn/haar foto’s en eventuele profiel.

 7. Zoek een afbeelding van je favoriete schilderij – verzin er een verhaallijn bij.

 8. Luister gesprekken af in de trein, een café of een andere plek waar mensen hun hart luchten – waar praten ze over? Wat is de onderlinge relatie van de gesprekspartners? Is een van hen meer aan het woord dan de ander? Wat zegt hun lichaamstaal?

 9. Uit welke ingrediënten bestaat jouw favoriete gerecht? Waar komen die ingrediënten vandaan? Verzin een verhaallijn waarin de producenten (bijv. boeren) van deze producten elkaar onder verdachte of gevaarlijke omstandigheden ontmoeten.

 10. Luister naar je favoriete artiest – verzin een verhaallijn bij de lyrics van een van zijn/haar liedjes.

 11. Zap op je tv (of zoek op YouTube) naar een zender waar ze een taal spreken die je niet verstaat – waar gaan de (nieuws)items of programma’s over? Geef je fantasie de vrije loop.

 12. Als je 5 levens zou mogen leiden, welke 5 beroepen zou je dan uitoefenen? Alles kan, vergeet even welke competenties je wel of niet hebt, hoe oud je bent, hoe je gezinssituatie eruitziet.

 13. Google op bijvoorbeeld ‘gevaarlijkste beroepen’ (of ‘uitgestorven beroepen’), ‘zeldzame ziektes’, ‘lijst van fabeldieren’, ‘middeleeuwse tradities’ en/of ‘innovatieve uitvindingen’ – prikkelen de zoekresultaten je nieuwsgierigheid en/of fantasie?

 14. Pak willekeurig een boek uit de boekenkast, sla het open op een willekeurige pagina en lees de eerste zin – wat zou er verder kunnen gebeuren?

 15. ‘Ja maar waarom dan?’ vraagt een klein kind keer op keer. Doe hetzelfde bij de plottwists van jouw verhaal of de gedragingen van je personages.

Veel schrijfplezier!

Scroll naar boven