Lief dagboek, waarom is mijn hoofdpersoon
een notoire slapjanus?

Lief dagboek, waarom is mijn hoofdpersoon een notoire slapjanus?

7 voordelen van dagboekschrijven

Ben jij een dagboekschrijver? Zo niet, dan zou het geen slecht idee zijn om er alsnog mee te beginnen. (En dat geldt niet alleen voor schrijvers in de dop!)
Is dat niet een beetje kinderlijk, zul je misschien denken. Het enige juiste antwoord is: zeker niet.

Schrijven in een dagboek heeft namelijk een hele berg voordelen:

🙏   1.   In een dagboek schrijven werkt ontspannend.

Wanneer je in een dagboek schrijft, ga je op in het moment. Je geeft je gedachten de vrije loop. Hoewel die gedachten misschien wel naar het verleden dwalen en je niet altijd vrolijk maken, zit je toch even helemaal in je eigen bubbel.
Je voelt de pen in je hand, je hoort hem over het papier krassen. Eigenlijk is het een soort meditatie.
Daar komt nog bij dat het heerlijk is om al je frustraties en overwinningen te delen met iemand die je niet veroordeelt. ‘Iets van je af schrijven’ is niet voor niets een veelgebruikte uitdrukking.

Juist als je normaal gesproken niet goed weet hoe je over je gevoelens kunt praten, of je je er gewoon niet prettig bij voelt, kan het schrijven in een dagboek een hele bevrijding zijn.

👩‍⚕️   2.   Schrijven in een dagboek werkt therapeutisch.

Een dagboek is als een beste vriendin. Ze helpt je jouw gevoelens te verwerken en je stress te verminderen doordat je niet alles opkropt. Als je levende beste maatje even geen tijd heeft, helpt jouw dagboek je uit de brand.
Doordat je je hart lucht op papier is de kans bovendien groot dat je daarna minder tijd kwijt bent aan piekeren. Over iets dat je gisteren anders had moeten doen, iets dat je niet had moeten zeggen, iets dat je juist wel had moeten zeggen, etc.
Vergeet vervolgens vooral ook niet op te schrijven waar je iedere dag dankbaar voor bent. Dat klinkt misschien zweverig, maar het helpt echt.

Wij mensen hebben nogal eens de neiging om naar de negatieve dingen om ons heen te kijken. Of naar het groene gras van de buren. Wat lukte er niet, wat kon er beter, wat mis je in je leven. Door je bewust te worden van dingen die je blij maken en waarvoor je dankbaar bent, word je een gelukkiger mens.

🤗   3.   Je staat even bewust stil bij je dag.

Vergeet jij ook wel eens welke dag het ook alweer is? Of je denkt dat iets pasgeleden gebeurd is maar dat blijkt dan alweer een paar weken geleden?
Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gevoelsmatig voorbijvliegt. Wanneer nemen we in onze drukke levens nog de tijd voor een momentje voor onszelf? Een paar minuten om te reflecteren waar we mee bezig zijn. Om tot ons door te laten dringen hoe ons leven er nu uitziet.

Voorkom de eentonigheid van de ene dag die in de ander overvloeit door even stil te staan en alle hoogte- en dieptepunten van dat moment vast te leggen.

🕵️‍♀️   4.   Je krijgt nieuwe inzichten.

En dat brengt me meteen bij het volgende punt: door te pauzeren om in je dagboek te schrijven, ontwikkel je zelfkennis. Je ziet opeens welke dingen in jouw leven jouw gedrag beïnvloeden. Welke relaties en activiteiten dragen bij aan jouw groei en wat staat je alleen maar in de weg?
Al die zelfreflectie zorgt ervoor dat alle puzzelstukjes die normaal door elkaar geschud in je hoofd zitten, nu eindelijk eens op hun plek vallen. Voor schrijvers is dit natuurlijk een groot voordeel, maar ook voor onze ‘normale’ medemens kan het geen kwaad om af en toe een inzichtje over het een of ander te krijgen.

Als je regelmatig terugbladert in je dagboek zul je bovendien patronen zien van dingen die je al langer bezighouden.

🦄   5.   Een dagboek helpt je bij het waarmaken van jouw dromen en doelen.

Die zelfreflectie en inzichten helpen je vervolgens weer bij het bepalen (of afstoffen) van jouw dromen en doelen.
Is het bijvoorbeeld tijd om je prioriteiten aan te passen? Besteed je stiekem heel veel tijd aan dingen die je helemaal niet zo belangrijk vindt?

Je gaat je realiseren of wat je vandaag doet, je dichter bij jouw droom of doel van morgen brengt.

👩‍🎨   6.   Schrijven in een dagboek bevordert je creativiteit.

Als je regelmatig in een dagboek schrijft, wordt het vanzelf makkelijker om de juiste woorden te vinden voor jouw gedachten. Opnieuw een mooie meevaller voor schrijvers, maar wij zijn zeker niet de enigen.
Wie heeft er in het dagelijks leven geen profijt van om te kunnen verwoorden hoe hij ergens over denkt? Al is het maar om een project uit te leggen aan een collega of je kind van repliek te geven na een bijdehante opmerking.

Het mooie is ook dat er geen regels zijn voor het schrijven in een dagboek. Je kunt dus behalve schrijven ook gewoon tekeningen maken, doodlen of het bij een inspirerende quote laten.

🤷‍♀️   7.   Leuk voor later?

Oké, ik geef het toe, dit laatste voordeel is twijfelachtig. 😉 Ik weet niet hoe blij ik zelf zou worden als ik de dagboeken uit mijn jeugd weer onder ogen zou krijgen. Waarschijnlijk zou vooral de schaamte overheersen.
Sommige dagboeken zijn dan ook geschikter om na het volschrijven ritueel te verbranden. Daar maak je niet alleen Marie Kondo heel blij mee, het is ook nog eens een mooie oefening in loslaten. (Alleen moet ik me dan wel eerst herinneren waar ik die oude dingen gelaten heb…)
Wanneer kan het toch leuk zijn voor later?

Misschien heb je wel het gevoel dat je een hele belangrijke periode in je leven doormaakt. Er gebeuren dingen die een grote impact hebben op wie je bent en hoe je je voelt. Dingen die je je later graag zou willen herinneren.

– – –

Dus wat denk je ervan? Ga jij ook een poging wagen? Vertel het ons in de besloten Facebookgroep van BackWords!
Vergeet niet: je bent geen bestseller aan het schrijven, dus je hoeft echt geen taaleenhoorn te zijn om in een dagboek te kunnen schrijven.
👩‍💻 PS Als jij graag je vuile was buiten hangt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een blog te starten in plaats van een dagboek bij te houden. 😉
💡 PPS Op de foto zie je trouwens mijn Vertellis Chapters-boek, met ruimte voor eigen ingevingen maar ook met voorzetjes die je aan het denken zetten. (Dus ook geschikt voor beginnende dagboekschrijvers.)

Zelf noemen ze het een kruising tussen een dagboek, een notitieboek en een inspiratieboek. Maar als schrijvers hebben we eigenlijk sowieso geen excuus nodig om iets te kopen waar we in kunnen kliederen, toch?

PPPS Vertellis-notitieboeken zijn o.a. te koop bij Bol.com:

Scroll naar boven