Zo word je een betere schrijver

Deel 2: Doorgaan met schrijven

Zo word je een betere schrijver - Deel 2: Doorgaan met schrijven

Schrijver Nathaniel Hawthorne waarschuwde ons al: ‘Easy reading is damn hard writing’. Bloed, zweet en tranen storten we als schrijvers uit over onze notitieboekjes en computers. En het erge (en tegelijkertijd mooie) is: we zijn nooit uitgeleerd. Juist daarom kan ik me voorstellen dat je je wel eens afvraagt: hoe word ik een betere schrijver?

Allemaal kennen we de cliché-uitspraak ‘oefening baart kunst’ en die is er natuurlijk niet voor niets. We weten heus wel dat we meters moeten maken om onze schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Maar er zijn vast nog meer dingen die we kunnen doen, hoor ik je hopen.

In deze blogreeks duiken we zes keer in een aantal voor de hand liggende manieren waaraan we onszelf toch regelmatig even moeten blijven herinneren. Zodat we lekker aan de slag kunnen om onze schrijfsels te verbeteren, zelfs als we het even niet meer zien zitten.

In het eerste deel hebben we al gekeken hoe we beter kunnen worden in beginnen met schrijven. In dit tweede deel gaan we ons best doen om beter te worden in doorgaan met schrijven.

Beter worden in doorgaan met schrijven

Yes, je hebt de eerste stappen van het schrijverschap gezet. De eerste woorden staan op papier, nu “alleen nog maar even” zorgen dat je niet halverwege opgeeft.

Of het nu gebrek aan tijd is, een verdwenen motivatie of de angst om van schrijven een prioriteit te maken, weet dat je niet alleen bent als je moeite hebt om door te gaan met schrijven.

Waarschijnlijk kun je zelf ook wel aanwijzen op welke vlakken er bij jou ruimte is voor verbetering, toch is het goed om jezelf af en toe te helpen herinneren aan wat je eigenlijk al wist.

Daarom bij deze toch deze vijf voor de hand liggende tips:

  1. Creëer een schrijfroutine.

We worden natuurlijk alleen beter in schrijven als we het ook daadwerkelijk doen. En dan het liefst met enige regelmaat.

Je hoeft heus niet elke dag te schrijven (dat doe ik zelf meestal ook alleen tijdens NaNoWriMo), maar het is wel prettig voor jezelf als er niet te veel tijd tussen je schrijfsessies zit. Dan ben je waarschijnlijk namelijk vergeten wat je ook alweer al hebt geschreven en wat je hierna wilde gaan schrijven.

Gelukkig is het sowieso slim om even terug te lezen wat je in de vorige sessie op papier hebt gezet, ook als je nog wel weet waar je was gebleven. Sommige schrijvers vinden het fijn om dan meteen wat verbeteringen aan te brengen, andere blijven dan weer te veel hangen in het herschrijven, waardoor het einde nooit in zicht komt.

Kijk vooral wat voor jou het beste werkt.

Heb je geen idee hoe je een schrijfroutine voor jezelf kunt opbouwen, lees dan ook even deze blog over het creëren van een ‘als… dan’-situatie: ‘Als de wekker gaat, dan besteed ik eerst 30 minuten aan mijn verhaal.’ Creëer een schrijfroutine voor jezelf.

  1. Geef jezelf realistische schrijfdoelen en/of deadlines.

Het is helemaal prima als je alleen voor jezelf schrijft. Het kan echter wel als gevolg hebben dat je daardoor moeite hebt om door te gaan met schrijven. Want wie maakt het uit als dat hoofdstuk waaraan je werkt pas volgende maand klaar is in plaats van volgende week?

Door kleine doelen voor jezelf te stellen, maak je het schrijven van een verhaal zowel concreter als meer behapbaar. Je kunt trots zijn op jezelf als je een scène hebt afgevinkt en je ziet je Worddocument gestaag groeien.

Durf je het aan om jezelf een extra stokje achter de deur te geven, deel je plannen dan met anderen. Of nog beter: benader een paar schrijfvrienden en stel samen een schrijfdoel. Zo kun je elkaar motiveren om door te gaan.

Lees ook: Beginnen met schrijven: 10 tips om je uitstelgedrag te lijf te gaan

  1. Voorkom afleiding.

We kennen het allemaal, die smartphone die naar je buzzt of piept dat er alweer een melding is van WhatsApp, je e-mail of sociale media. Je wilt nog heel even dit of dat checken en voor je het weet, is de tijd die je aan schrijven wilde besteden alweer voorbij.

Leg je telefoon daarom in een andere kamer of zet hem op stil/vliegtuigmodus. Focus je op één ding, namelijk je verhaal.

  1. Probeer geen bestseller te schrijven.

De druk om een boek af te schrijven is al hoog genoeg zonder bij voorbaat ook nog eens te moeten nadenken over verkoopcijfers en recensies. Bezorg jezelf geen onnodige stress door te proberen de toekomst te voorspellen.

Zelfs al is je boek bestsellermateriaal, dan zal niemand dat ooit weten als je vroegtijdig afhaakt door alle onzekerheid. Schrijf daarom omdat je het graag doet, omdat je een boodschap op papier wilt zetten en/of omdat je gepassioneerd bent over je onderwerp.

Het hoort erbij dat je af en toe een motivatiedipje hebt of even niet weet hoe je een scène het beste kunt verwoorden. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je genoeg van je verhaal houdt om het op een later moment weer op te pakken.

Of zoals Meredith van Grey’s Anatomy zou zeggen: ‘That you’ll love me… even when you hate me.’

  1. Zorg voor een goede voorbereiding.

Ze zeggen niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk. Tijdens National Novel Writing Month word ik elk jaar weer met mijn neus op de feiten gedrukt: wanneer ik van tevoren ruim de tijd heb genomen om mijn personages te leren kennen en de verhaallijnen uit te stippelen, vliegen die 1.667 woorden per dag er vele malen makkelijker uit dan wanneer ik nog niet genoeg heb nagedacht over mijn scènes.

Zelfs als je geen geboren plotter bent, is het verstandig om op zijn minst een globale structuur te hebben waarin staat waar je naartoe wilt met je verhaal.

Stel jezelf de vraag: waar gaan mijn scènes over? Wat is hun doel ten opzichte van het gehele verhaal? Geef je fantasie de vrije loop en brainstorm erop los.

Lees ook: NaNoWriMo-prepping: 10 tips om de 50.000 woorden te halen

Hoe schrijf je een boek? Let's go!

Bonustip: luister naar de wijze woorden van Jodi Picoult: ‘You can’t edit a blank page.’ Schrijf dus ‘gewoon even’ die eerste versie. Niemand hoeft te lezen wat voor verschrikkelijke zinnen je hebt geschreven of hoe vaak je het woordje ‘natuurlijk’ hebt gebruikt.

Gooi die eerste versie eruit, dan geef ik je in het volgende deel van deze blogreeks nog wat tips om een betere schrijver te worden door prettig leesbaar te schrijven.

Ben jij bewust bezig om een betere schrijver te worden of maak je zoveel meters dat dat stiekem vanzelf gaat? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven