‘Ben ik wel goed genoeg?’

Deel 2: Daadwerkelijk beter worden in schrijven

'Ben ik wel goed genoeg?'

‘Kan ik eigenlijk wel schrijven?’ In het eerste deel van deze blogreeks gaf ik al 5 tips om met je eigen kritische stemmetje en de angst voor andermans mening om te gaan.

Voor de pragmatisch ingestelde schrijvers onder ons klinkt de effectiefste manier om je innerlijke saboteur de mond te snoeren misschien redelijk simpel: daadwerkelijk beter worden in schrijven, zodat je minder reden hebt om onzeker te zijn.

Daarom gaan we in deze blog eens kijken hoe we dat in de praktijk zouden kunnen aanpakken.

Wat is "goed genoeg"?

Wanneer de perfectionist in je betwijfelt of je wel goed genoeg bent, kun je je afvragen wie er überhaupt bepaalt wat “goed genoeg” is. Als je wilt dat je boeken ooit gepubliceerd worden, is het antwoord waarschijnlijk: de traditionele uitgeverijen.

Gelukkig weten de meesten van ons wel dat een goed boek geen garantie is voor een uitgeefcontract. Dat een manuscript wordt afgewezen, betekent dus ook niet automatisch dat een verhaal slecht is. Hoe vaak is ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ ook alweer in de prullenbak beland voordat J.K. Rowling een thuis vond voor haar boeken? Exact: twaalf keer.

Dat moest toch nog even gezegd worden.

Oefenen, oefenen, oefenen

Geen boek is perfect en geen auteur is daarom ooit uitgeleerd. Dat zeg ik niet om je te ontmoedigen, dat is juist het mooie van schrijven. We kunnen blijven groeien en krijgen onderweg nieuwe inzichten en voorkeuren.

Oefenen, oefenen, oefenen is dan ook de effectiefste manier om beter te worden. Al schrijvende leren we bij. Door meters te maken, ontdekken we niet alleen wie onze personages zijn en hoe onze verhaallijnen hun weg vinden, we ontwikkelen ook onze schrijfstijl.

Toch klinkt ‘beter worden door te oefenen’ voor mij zowel als een open deur als een abstracte tip. Daarom is het handig om jezelf onder de loep te nemen en je af te vragen:

Op welk gebied wil ik beter worden?

‘Beter worden’ is een nogal algemene uitspraak. Waarschijnlijk zijn er onderdelen van het schrijven die je makkelijker vindt en onderdelen waar je extra lang op zit te kauwen.

Denk eens goed na over je eigen schrijfkwaliteiten en vraag je af op welke gebieden er op dit moment de meeste winst te behalen valt. Op welk vlak wil je je als eerst ontwikkelen?

Bijvoorbeeld:

  • Personages geloofwaardiger maken
  • Kleine ideeën uitwerken tot een volledig verhaal
  • Een onderwerp of thema kiezen dat als rode draad kan dienen
  • Levensechte emoties leren beschrijven
  • Het minder vaak herhalen van dezelfde woorden
  • Meer variatie in zinsbouw
  • De juiste leestekens op de juiste plek zetten
  • Minder spelfouten maken
  • Verschillende schrijftechnieken onder de knie krijgen (denk aan show, don’t tell en kill your darlings)

Wanneer je van jezelf weet welk onderdeel je voor nu het belangrijkst vindt, kun je daar concreter mee aan de slag gaan. Je kunt hier schrijfoefeningen en tips bij zoeken, expres scènes schrijven waarin je hierin wordt uitgedaagd of ermee experimenteren tijdens het freewriten.

Populaire genres in fictie

Vraag om feedback

Heb je zelf geen idee waar je moet beginnen, dan is het vragen om feedback een ontzettend enge maar nuttige manier om inzicht te krijgen in je sterke en zwakkere punten. Door proeflezers in te schakelen die kritisch durven zijn (dus meestal niet je moeder of beste vriend(in)), leer je met andere ogen naar je manuscript kijken.

Vaak zit je zelf zo diep in je verhaal dat je sommige zaken niet eens meer opmerkt. Je ziet je stopwoordjes en (iets te) favoriete zinsconstructies over het hoofd, en aan een scène die zich voor jou heel logisch ontpopt, kan voor een buitenstaander geen touw vast te knopen zijn.

Ken je niemand die je om hulp kunt vragen? Plaats dan gerust een oproepje voor proeflezers in de Facebookgroep van BackWords.

Volg een schrijfcursus 😉

Een inkoppertje dat ik natuurlijk ook even moet benoemen, is het volgen van een schrijfopleiding. Wil jij je schrijfwens nu echt serieus nemen, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Wie weet is mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ wel wat voor jou:

👩‍💻 8 modules met theorie waarin je leert op welke zaken je tijdens het schrijven kunt letten; van personages, plots en perspectief tot spanning, stijl en tempo.

👩‍💻 25 werkboeken met inspirerende en uitdagende doe- en schrijfopdrachten die je helpen jouw verhaal stap voor stap vorm te geven.

👩‍💻 Persoonlijke feedback en tips bij de opdrachten die je inlevert.

Bekijk de opbouw van de modules en andere veelgestelde vragen op: Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb

Op welk vlak van het schrijven zou jij je nog verder willen ontwikkelen? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven