Liefde overwint alles

Universele thema's - deel 6

Liefde overwint alles
Misschien beseffen we het in eerste instantie niet, maar onze verhalen gaan vaak over universele thema’s. We willen geloven dat zo’n tegeltjeswijsheid waar is: dat dromen uit kunnen komen, dat we altijd hoop moeten houden en niet moeten opgeven, dat we boven onszelf kunnen uitstijgen.

In deze blogreeks nemen we een aantal van deze veelgebruikte thema’s en spreuken onder de loep. Met in het zesde deel het thema: liefde overwint alles.

Soorten obstakels die geliefden moeten overwinnen

De liefde, een onderwerp dat vaker bezongen en beschreven is, bestaat niet. Helaas voor de betrokkenen is het alleen geen onderwerp waarbij het altijd rozengeur en maneschijn is. Integendeel.

Het bekendste dramatische liefdeskoppel is waarschijnlijk Romeo en Julia, twee jongeren tussen wie de liefde onmogelijk was, omdat hun families elkaars vijanden waren. Hieruit blijkt wel dat obstakels vele vormen kunnen aannemen. Denk aan:

 • Ongelijkheid: bijv. verschil in stand / rang / status / bende / soort

  Voorbeelden: Romeo en Julia, Pretty Woman, Notting Hill, Twilight

 • Fysieke afstand: bijv. de een woont in een ander(e) stad / land / planeet dan de ander

 • Ziekte en/of de dood: bijv. een van de geliefden is stervende, is al dood, wordt dement, of moet voor zijn/haar veiligheid in isolatie

  Voorbeelden: The Fault in Our Stars, Meet Joe Black, City of Angels, Me Before You, The Notebook

 • Oorlog: bijv. de een moet meevechten terwijl de ander thuisblijft, of oorlog tussen de families van de geliefden

 • (Natuur)ramp: bijv. een neergestort vliegtuig

 • Tijdperk: bijv. de een komt uit een ander tijdperk dan de ander

  Voorbeeld: The Time Traveler’s Wife
Liefde overwint alles

De kracht van de liefde

Veel films en series die de liefde als thema hebben, gaan over de kracht van de liefde: liefde overwint alles. Dat hoeft niet altijd de liefde tussen twee geliefden te zijn, het kan ook gaan om de liefde tussen familieleden of vrienden.

Zo wordt Harry Potter beschermd door de liefde van zijn moeder, die zichzelf opofferde om haar zoon te redden. Een liefde die Lord Voldemort nooit zal ervaren. Ook Harry’s vrienden zijn bereid om een risicovolle strijd aan te gaan omdat ze genoeg van hem houden.

Liefde overwint alles

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Zoals we bij Romeo en Julia al zagen, lopen helaas niet alle liefdesverhalen goed af. In veel gevallen is het de dood die uiteindelijk voorkomt dat twee geliefden samen nog lang en gelukkig leven.

Toch wordt ook in die gevallen aan het einde vaak een sprankje hoop toegevoegd. Bijvoorbeeld door het personage dat achterblijft de kracht te geven om zonder zijn/haar geliefde door te gaan. Of door de slechteriken die de scheiding hebben veroorzaakt een verschrikkelijke straf te geven.

Liefde overwint alles kan dus ook betekenen dat de hoofdpersonen er uiteindelijk vrede mee hebben dat hun leven weliswaar niet volledig ‘eind goed, al goed’ is, maar dat ze hun lot toch accepteren.

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Boek- en filmvoorbeelden over alles overwinnende liefde

De voorbeelden van boeken en films waarin dit universele thema een rol speelt zijn legio:

 • Notting Hill
 • Dirty Dancing
 • Pretty Woman
 • The Mountain Between Us
 • Meet Joe Black
 • Harry Potter
 • Twilight
Pretty Woman
Richard Gere en Julia Roberts in Pretty Woman

Laten we afsluiten met de twijfelachtige woorden van Mae West:

Love conquers all things except poverty and toothache

In het volgende deel van deze blogreeks gaan we dieper in op het universele thema ‘volwassen worden / coming of age‘.

Hou jij van verhalen die bevestigen dat liefde alles overwint of vind je het stiekem ook wel interessant als twee geliefden toch niet nog lang en gelukkig leven?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven