Er was eens... een wit scherm

Er was eens...
een wit scherm

technology-3200401_1920
Opeens voel je iets borrelen. Je springt op, je moet NU schrijven! Vol goede moed start je je laptop en open je een Worddocument. Een wit scherm kijkt je verwachtingsvol aan…
En nu?
Was het dan toch vals alarm? Je dacht dat je deze keer echt in de juiste stemming was om je fantasie de vrije loop te geven. Maar helaas, zodra je er helemaal klaar voor zit, lukt het toch niet.
Heb jij daar wel eens last van? Een paar jaar geleden kon ik echt geen verhalen ‘schrijven’ op een laptop. Alleen een schrift met pen voldeed. Daar kreeg ik dan na een tijdje wel een verkrampte hand van, want ik was het helemaal niet meer gewend om lang achter elkaar te schrijven.
Tja, de voor- en nadelen van onze moderne tijd. Vroeger werd ik door leraren geprezen om mijn nette handschrift, maar ik ben bang dat dat handschrift enigszins in verval is geraakt.
Gelukkig lukt het me inmiddels meestal wél om al typend andere werelden te creëren. (Hoewel ik met name in de brainstormfase nog graag met de hand schrijf.) Ik heb op een gegeven moment gewoon tegen mezelf gezegd dat het tussen mijn oren zat. Al hielp het denk ik ook dat ik begon met mijn geschreven werk uit te typen, want dan was ik in ieder geval alvast een beetje op gang.
Als je net als ik vroeger niet tegen een wit scherm kunt, kun je jezelf natuurlijk altijd foppen door een eerder geproduceerde tekst van jezelf of van iemand anders bovenaan de pagina te plakken. Ook al heeft die tekst misschien niks te maken met het verhaal dat je op papier probeert te krijgen. Om jezelf aan te zetten tot beginnen, is alles geoorloofd, toch? 😊

Heb je een extra steuntje in de rug nodig? Start dan eens met een van onderstaande openingszinnen van bestaande boeken en kijk waar ze jou naartoe brengen:

  • Griet op de Beeck – Gezien de feiten: Het inzicht was vers, het dampte nog.

  • Renate Dorrestein – Het hemelse gerecht: Met een soepele draai van haar pols plant Ange het mes in het hart.

  • Robert Galbraith – Career of Evil: He had not managed to scrub off all her blood.

  • F. Hermans – Ik heb altijd gelijk: Omdat het vandaag je laatste dag is, zal ik je sparen.

  • Marita van der Vyver – De sprookjesschrijfster en de poppenspeler: De hele heisa begon met een appel.
Een andere tip die je wellicht wel eens gehoord hebt, is: zorg ervoor dat je nooit pas stopt met schrijven wanneer je vastzit. Stop juist als je nog inspiratie hebt, zodat je de volgende keer gemakkelijker weer kunt opstarten. Bijvoorbeeld als je nog midden in een scène zit in plaats van als je er net eentje hebt afgerond.

Maak natuurlijk wel even aantekeningen als je bang bent dat je anders de volgende keer vergeten bent waar je ook alweer heen wilde.

Geef jij de voorkeur aan schrijven met pen en papier of toch op een laptop (of typemachine)? En heb jij trucjes om jezelf te helpen met beginnen?

Deel het met ons binnen de besloten Facebookgroep van BackWords!

Scroll naar boven