5 hulpmiddelen die voor mij
onmisbaar zijn tijdens het schrijven

hulpmiddelen-tijdens-schrijven
Elke schrijver is weer anders. Wat de een prettig vindt werken, ervaart de ander als een onmogelijke methode. Toch geef ik je graag een kijkje in de hulpmiddelen die voor mij persoonlijk onmisbaar zijn tijdens het schrijven.

Wie weet zitten er een of twee tussen die jou ook op weg kunnen helpen. 😊

5 hulpmiddelen voor tijdens het schrijven:

 1. Synoniemen.net
Waarschijnlijk de website die ik na Google het meest raadpleeg als ik zit te schrijven: synoniemen.net. Tijdens de eerste versie van mijn manuscript probeer ik mezelf er zoveel mogelijk van te weerhouden om dingen te gaan opzoeken, maar vaak kan ik mezelf toch niet beheersen.
Zoals de naam al zegt, kun je op deze site synoniemen opzoeken. Met name tijdens het herschrijven, als ik al toe ben aan het op woordniveau aanpassen van mijn verhaal, kan ik echt niet zonder deze site.

Ik herschrijf bijvoorbeeld een zin die niet zo lekker loopt, om er een zin later achter te komen dat ik dat perfecte woord van de vorige zin al in de daaropvolgende zin had gebruikt. (Als je me nog kunt volgen. 😉) Dan ga ik dus op jacht naar een passend synoniem.

 1. Het boek ‘The Emotion Thesaurus’
Over dit boek schreef ik al een aparte blog, omdat ik er gewoon helemaal weg van ben. Het heet ‘The Emotion Thesaurus: A Writer’s Guide to Character Expression’ en het is geschreven door Angela Ackerman en Becca Puglisi.
Helaas is het in het Engels, ja, dus soms heb ik er Google Translate bij nodig om me te herinneren wat het Nederlandse equivalent ook alweer is waarnaar ik op zoek ben. (Wie biedt zich aan om het te vertalen? 😇)
Maar ik weet niet of ik nog zonder dit boek zou kunnen. Het beschrijft namelijk 130 emoties met het daarbij behorende gedrag, de fysieke signalen, innerlijke sensaties en mentale reacties.

Echt ideaal als je even niet weet hoe je bepaalde gevoelens moet beschrijven en hoe iemand zich dan zou kunnen gedragen. De lijsten zijn ook zo uitgebreid dat je per personage kunt bekijken wat het meest bij zijn/haar karakter past.

 1. Excel: om overzicht te houden
Wat ik persoonlijk erg prettig vind, is om in Excel een lijst te maken met alle te schrijven scènes. Die zet ik dan in de volgorde van de hoofdstukken. Een groot voordeel voor mij is dat je de regels heel makkelijk kunt verplaatsen als later blijkt dat je een scène toch meer naar voren of achteren wilt schuiven in je verhaal. (Dit is bij mij nog wel eens nodig.)
Elke regel krijgt een apart kleurtje aan de hand van de tijd en/of het perspectief waarin het zich afspeelt. Bijvoorbeeld: groen = heden, blauw = flashback geschreven vanuit perspectief A, roze = flashback vanuit perspectief B. Hierdoor houd ik heel makkelijk overzicht hoe de structuur van mijn boek eruitziet.
Achter al die scènes houd ik in een aparte kolom bij wat ik al geschreven heb (door er een &-tekentje achter te zetten zodra de eerste versie klaar is, of een ~-tekentje als ik eraan begonnen ben maar nog niet klaar).

Vervolgens had ik bij ‘Fatale keuzes’ ook nog een kolom met de datum waarop de scène zich afspeelt. Op die manier houd ik in de gaten of de tijdlijn van de gebeurtenissen wel een beetje logisch is. Ook komt dat van pas als ik later wil terugverwijzen naar iets dat eerder is gebeurd en ik heb het bijvoorbeeld over ‘de afgelopen twee weken’.

 1. Word: lijst bijhouden met woorden die ik te vaak gebruik
Als ik tijdens het schrijven voortschrijdend inzicht krijg over hoofdstukken die ik al heb geschreven, houd ik in Word een lijstje bij met dingen die ik nog wil toevoegen / aanpassen / verwijderen.
Mijn favoriete lijstje is echter mijn overzicht met woorden die ik te vaak gebruik. 😊 Tijdens het schrijven van de eerste versie moet ik echt mijn perfectionisme aan de kant zetten en gewoon dat verhaal op papier krijgen. Dat is voor mij al lastig genoeg, dus te veel nadenken over details kan ik beter zoveel mogelijk vermijden, anders schiet het echt niet op.
Tijdens het herlezen van de verschillende versies van je manuscript zul je er waarschijnlijk achter komen dat je bepaalde voorkeurswoorden of -zinsconstructies hebt. Enkele voorbeelden van mezelf:
 • In de richting van (i.p.v. gewoon ‘naar’)
 • Beginnen te (bijv. ‘begon te lopen’ i.p.v. ‘liep’)
 • Aanstalten maken (bijv. ‘maakte aanstalten om op te staan’ i.p.v. ‘stond op’)
 • Rilling over rug
 • (Glim)lachen
 • Slikken

Zo heb ik dus een hele lijst die – vrees ik – alleen maar langer wordt. Tijdens het herschrijven pak ik die lijst erbij en zoek ik die woorden op om te checken of ik ze niet elk hoofdstuk gebruik. Af en toe is prima, maar niet overal.

word-schrijven-is-schrappen

 1. Onze Taal
Onze Taal, nog zo’n site die ik vaak standaard heb openstaan tijdens het herschrijven en corrigeren. En dan met name deze pagina’s:

Als tekstcorrector ben ik best wel goed op de hoogte van de taal- en spellingsregels, maar soms begin ik gewoon aan mezelf te twijfelen. Dat heb ik dus bijvoorbeeld bij ‘uitweiden’ en ‘wijden aan’. Dan wil ik het toch even dubbelchecken.

Andere dingen die voor mij natuurlijk onmisbaar zijn tijdens het schrijven, zijn een thermoskan thee en mijn kat Emmy. 😉
Welke hulpmiddelen zijn voor jou onmisbaar tijdens het schrijven of herschrijven?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven