Dit hebben memorabele protagonisten
met elkaar gemeen

Dit hebben memorabele protagonisten met elkaar gemeen

Dit hebben memorabele protagonisten met elkaar gemeen

Van Harry Potter tot Katniss Everdeen, sommige hoofdpersonen sluiten we voor altijd in ons hart. Ze zijn geloofwaardig, menselijk en toch memorabel. Zou jij ook zo’n protagonist op papier willen zetten, maar heb je het gevoel dat jouw hoofdpersoon iets mist?

Natuurlijk is elke protagonist uniek. Ook kan wat een personage geweldig maakt verschillen afhankelijk van het verhaal en de lezer. Toch zijn er 6 eigenschappen aan te wijzen die veel gedenkwaardige hoofdpersonen bezitten.

In deze blog nemen we deze veelvoorkomende karaktertrekken en gewoonten onder de loep.

Wat is een protagonist?

De protagonist is de hoofdpersoon, hoofdrolspeler of held om wie het verhaal draait. Meestal is de protagonist het belangrijkste personage en de persoon door wiens ogen een verhaal wordt verteld.

Hij of zij is vaak betrokken bij de meeste keuzes of conflicten in een verhaal. De klassieke held(in) is echter niet de enige optie die je hebt wanneer je een hoofdpersoon kiest. Er zijn namelijk 6 typen protagonisten over wie je kunt schrijven.

Wat hebben deze typen protagonisten dan wel met elkaar gemeen?

Deze 6 eigenschappen hebben memorabele hoofdpersonages vaak gemeen:

  1. De protagonist komt in actie.

Memorabele hoofdpersonen zijn actief en nemen de leiding over hun eigen leven. Ze beslissen wat ze willen doen en komen in actie, waardoor ze het verhaal voortstuwen. Ze gaan niet rustig zitten afwachten tot hun omgeving iets van hen vraagt.

  1. De protagonist heeft een duidelijke motivatie.

De beste hoofdpersonen hebben een duidelijk doel of verlangen waar ze naar streven. Deze motivatie geeft hun gedrag zin en maakt ze herkenbaar voor lezers.

  1. De protagonist maakt fouten en heeft gebreken.

Een hoofdpersoon is ook maar een mens. Ze is (gelukkig) niet perfect, waardoor het juist makkelijker is om met haar mee te leven. Lezers herkennen haar gebreken en kwetsbaarheden, omdat we zelf ook wel eens fouten maken. Deze fouten stimuleren vaak de ontwikkeling die de protagonist gedurende het verhaal doormaakt.

  1. De protagonist worstelt met innerlijke conflicten.

Morele dilemma’s en persoonlijke problemen, het zijn zaken die diepte en complexiteit toevoegen aan je personages. Deze innerlijke conflicten creëren spanning en houden lezers betrokken bij het verhaal.

Volwassen worden: twijfels

  1. De protagonist maakt groei en verandering door.

Memorabele hoofdpersonen ondergaan een significante groei en maken een verandering door gedurende het verhaal. Ze kunnen belangrijke lessen leren, obstakels overwinnen of transformeren op een manier die hen aan het einde van het boek tot een ander persoon maakt.

  1. De protagonist bezit empathie en sympathie.

Geweldige hoofdpersonen zijn vaak empathisch en sympathiek. Dit betekent dat lezers zich bekommeren om wat er met hen gebeurt en hen willen zien slagen. Zelfs als je personage gebreken heeft of fouten maakt, blijven lezers hopen dat ze hun uitdagingen zullen overwinnen en hun doelen zullen bereiken.

Voorbeelden van memorabele protagonisten in boeken

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voordat je zelf aan de slag gaat met je hoofdpersoon? Lees dan onderstaande boeken en analyseer zelf wat deze protagonisten zo gedenkwaardig maakt:

  • Harry Potter uit de ‘Harry Potter’-reeks van J.K. Rowling – Harry is een dappere en trouwe jonge tovenaar die de voordelen en gevaren van de magische wereld ontdekt wanneer hij het moet opnemen tegen Lord Voldemort.

  • Katniss Everdeen uit ‘The Hunger Games’-trilogie van Suzanne Collins – Katniss is a sterke en vastberaden jonge vrouw die moet vechten om te overleven in een wrede dystopische maatschappij.

  • Jane Eyre uit ‘Jane Eyre’ van Charlotte Brontë – Jane is a wilskrachtige en onafhankelijke vrouw die weigert om haar overtuigingen en waarden op te geven.

  • Frodo Baggins uit ‘The Lord of the Rings’-trilogie van J.R.R. Tolkien – Frodo is a dappere hobbit die een krachtige ring moet zien te vernietigen om zo Middle-earth te redden van de duisternis.
Wie is jouw favoriete protagonist uit een boek, tv-serie of film? Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van geloofwaardige personages?

In module 2 van mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ leer je niet alleen wat jouw personages uniek en toch identificeerbaar maakt, maar ook hoe je interessante spanningsvelden creëert door je personages niet allemaal op elkaar te laten lijken.

Scroll naar boven