Dit hebben memorabele antagonisten
met elkaar gemeen
Dit hebben memorabele antagonisten met elkaar gemeen
Van Lord Voldemort tot President Snow en Darth Vader, sommige slechteriken vergeten we nooit meer. Ze zijn verschrikkelijk en machtig, maar hebben ook een menselijke kant.
Eerder verdiepten we ons al in de vraag wat memorabele protagonisten met elkaar gemeen hebben. Deze keer zijn de gedenkwaardige antagonisten aan de beurt.
In deze blog nemen we 6 eigenschappen onder de loep die veel schurken bezitten.
Wat is een antagonist?
Meestal is de antagonist het belangrijkste obstakel voor de protagonist, oftewel de hoofdpersoon: het personage door wiens ogen een verhaal wordt verteld.
De antagonist wordt vaak gezien als de onaangename ‘slechterik’ die het de hoofdpersoon lastig probeert te maken om haar doel te bereiken. Natuurlijk denkt de antagonist daar zelf heel anders over: voor hem of haar is het juist de protagonist die gruwelijk in de weg loopt.
Toch is de klassieke ‘bad guy’ niet de enige optie die je hebt wanneer je een tegenspeler kiest. Er zijn namelijk maar liefst 9 typen antagonisten over wie je kunt schrijven.
Wat hebben deze typen antagonisten dan wel met elkaar gemeen?
Deze 6 eigenschappen hebben memorabele antagonisten vaak gemeen:
- De antagonist heeft een duidelijke motivatie.
Net als de protagonist hebben de beste antagonisten een duidelijk doel of verlangen waar ze naar streven. Ze kunnen op zoek zijn naar macht, wraak of gewoon handelen vanuit hun eigen verdorven moraal.
Wat hun motivatie ook is, het geeft hun acties een doel en maakt hen tot een waardige tegenstander voor de hoofdpersoon.
- De antagonist heeft een complexe backstory en persoonlijkheid.
De persoonlijkheid van de antagonist en hun complexe backstory, oftewel hun levensverhaal, helpen om hun gedrag te verklaren.
Deze achtergrond kan bestaan uit trauma’s of ervaringen uit hun verleden (denk aan emotionele wonden) die hun kijk op de wereld hebben gevormd en hen hebben gemaakt tot wie ze nu zijn.
Het zijn geen eendimensionale schurken, ze hebben diepgang, waardoor ze nog interessanter worden.
- De antagonist is intelligent en sluw.
Een beetje antagonist laat zich natuurlijk niet zomaar verslaan. Ze zijn vaak sluw en intelligent, en gebruiken dit intellect om de protagonist te slim af te zijn. Hierdoor krijgen ze in eerste instantie soms zelfs de bovenhand in het conflict.
Een andere handige eigenschap van een slechterik is psychologische manipulatie. Hiermee kunnen ze andere personages beïnvloeden en krijgen waar ze op uit zijn.
- De antagonist heeft charisma of een zekere charme.
Het kan verleidelijk zijn om van een antagonist een irritante klootzak te maken. Toch is het vaak interessanter als zij een zekere charme of zelfs charisma heeft, wat haar aantrekkelijk maakt voor anderen.
Zelfs als haar acties verwerpelijk zijn, kan deze kunst van het verleiden ervoor zorgen dat we op de een of andere manier alsnog onder de indruk van haar zijn. Dit maakt haar des te gevaarlijker, omdat ze in staat is om de personages (en lezers 😉) om zich heen te manipuleren.
- De antagonist vervaagt de lijn tussen goed en kwaad.
Een memorabele antagonist zorgt vaak ook voor morele ambiguïteit. Er ontstaat een grijs gebied tussen goed en kwaad. Zelfs een schurk kan een sympathiek motief hebben voor haar acties (denk aan de 7 deugden) of zelfs een vriendelijk personage zijn.
Deze complexiteit maakt van haar een interessantere tegenstander voor de protagonist.
- De antagonist heeft een krachtige aanwezigheid.
Gedenkwaardige tegenspelers hebben een krachtige aanwezigheid waarmee ze aandacht trekken wanneer ze op de pagina verschijnen. Ze kunnen fysiek imposant zijn of een persoonlijkheid hebben die hen doet opvallen.
Ze hebben een significante impact op het verloop van het verhaal, waardoor ze een blijvende indruk achterlaten bij de lezer.
Voorbeelden van memorabele antagonisten in boeken
Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voordat je zelf aan de slag gaat met je schurk? Lees dan onderstaande boeken en analyseer zelf wat deze antagonisten zo gedenkwaardig maakt:
- Lord Voldemort uit de ‘Harry Potter’-reeks van J.K. Rowling.
- Hannibal Lecter uit ‘The Silence of the Lambs’ van Thomas Harris.
- Sauron uit ‘The Lord of the Rings’-trilogie van J.R.R. Tolkien.
- Nurse Ratched uit ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ van Ken Kesey.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van geloofwaardige personages?
In module 2 van mijn online schrijfcursus ‘Creatief schrijven – In 16 weken van Writer’s Block naar Blurb’ leer je niet alleen wat jouw personages uniek en toch identificeerbaar maakt, maar ook hoe je interessante spanningsvelden creëert door je personages niet allemaal op elkaar te laten lijken.