De meet-cute:

Hoe personages elkaar ontmoeten

De meet cute

Het liefdesleven van je hoofdpersoon is al jaren een regelrecht drama. Eigenlijk heeft ze de hoop om ooit ‘de ware’ te ontmoeten al een beetje opgegeven. Wanneer ze op de bruiloft van een vriendin voor het eerst sinds tijden iemand ziet staan die haar hart sneller doet kloppen, struikelt ze voor zijn/haar neus over een tafelpoot en belandt ze midden in de bruidstaart. Voilà: een meet-cute!

Denk jij altijd bewust na over hoe je jouw personages (en dan met name toekomstige geliefden) op een bijzondere manier kennis kunt laten maken met elkaar? Zo niet, dan kun je daar vanaf vandaag verandering in brengen, want in deze blog verdiepen we ons in de wondere wereld van de meet-cute.

Wat is een meet-cute?

Kort gezegd is een meet-cute het moment waarop twee personages die in de toekomst een romantisch koppel zullen vormen, elkaar voor het eerst ontmoeten. Bij een ideale meet-cute gebeurt dit onder ongebruikelijke, grappige, ongemakkelijke en/of schattige omstandigheden.

De meet-cute is een ingrediënt dat eigenlijk niet kan ontbreken in romantische komedies en feelgood romans.

Vaak is er sprake van:

  • Een misverstand
  • Een gênante situatie
  • Tegenstrijdige persoonlijkheden of overtuigingen
Een meet cute dankzij hun honden?
Een meet cute dankzij hun honden?

‘Well, this was some meet-cute’

In de film The Holiday (2006) legt een van de personages uit wat een meet-cute is. Iris (Kate Winslet) brengt haar oude buurman Arthur (Eli Wallach) thuis wanneer ze op vakantie is in Los Angeles. Arthur zegt tegen Iris: ‘Well, this was some meet-cute.’

Omdat Iris niet begrijpt wat Arthur bedoelt, legt hij het uit: ‘It’s how two characters meet in a movie. Say a man and a woman both need something to sleep in, and they both go to the same men’s pyjama department. And the man says to the salesman: “I just need bottoms.” The woman says: “I just need a top.” They look at each other, and that’s the meet cute.’

Ook in het boek Loveless van Alice Oseman (de auteur van Heartstopper) komt de meet-cute ter sprake:

‘You never know – you might meet your future husband tonight!’
     I laughed before I could stop myself. Two months ago, I would have been dreaming of a perfect, magical meet-cute at my first university ball.
     But now? Now I dressed for myself.

Meet-cute: ontmoeting met een toekomstige love interest of vriend

Persoonlijk vind ik dat een meet-cute niet per se de kennismaking hoeft te zijn tussen twee potentiële liefdespartners. Ook wanneer je hoofdpersoon een personage ontmoet dat later een goeie vriend(in) wordt (of zelfs een vijand), kun je natuurlijk aandacht besteden aan de manier waarop ze elkaars levens binnen walsen.

Op die manier geef je meteen een hint aan je lezers dat deze relatie later in je verhaal van belang zal blijken.

Filmvoorbeelden van meet-cutes

Kun je wel wat inspiratie gebruiken over hoe jouw personages elkaar op een memorabele manier kunnen ontmoeten? Misschien helpen deze filmvoorbeelden je op weg:

  • Romeo + Juliet (1996): Romeo (Leonardo DiCaprio) en Juliet (Claire Danes) zien elkaar voor het eerst als ze beiden aan een andere kant van een aquarium staan en het is liefde op het eerste gezicht.

  • Titanic (1997): een serieuzere meet-cute, maar toch een memorabele: Rose (Kate Winslet) staat op het punt om van de Titanic te springen als Jack (Leonardo DiCaprio) haar ziet en haar over weet te halen om terug over de reling te klimmen. Hij redt haar als ze uitglijdt en bijna alsnog van het schip valt.

  • Ever After (1998): Danielle (Drew Barrymore) ziet een man het paard van haar overleden vader stelen en bekogelt hem met een appel om hem tegen te houden. Hij valt van het paard, waarna ze erachter komt dat hij de prins is.

  • Notting Hill (1999): superster Anna Scott (Julia Roberts) loopt op een dag de boekwinkel van boekhandelaar Will (Hugh Grant) binnen. Hierna volgt niet alleen een ongemakkelijke boekaanbeveling van Wil, hij botst even later buiten ook nog eens tegen haar aan en morst daarbij sinaasappelsap over het shirt. En dan hebben we het nog niet eens over een van de dieptepunten tijdens hun ontmoeting: het moment waarop hij haar ‘something to nibble’ en abrikozen in honing aanbiedt.

  • Bridget Jones’s Diary (2001): Bridget Jones (Renee Zellweger), volgens eigen zeggen gekleed in een tapijt, ontmoet Mark Darcy (Colin Firth) terwijl hij een niet heel sexy kersttrui met een rendier erop draagt. Strikt genomen kennen ze elkaar nog van toen ze kinderen waren (en Bridget ‘used to run around your lawn with no clothes on, remember?’).

  • Love Actually (2003): wanneer Natalie (Martine McCutcheon), het nieuwste lid van het huishoudelijk personeel, de Prime Minister (Hugh Grant) ontmoet, is ze zo zenuwachtig dat ze per ongeluk allerlei scheldwoorden gebruikt.
Ben jij fan van meet-cutes? En ga je er bewust voor zitten om een grappige of anderszins bijzondere ontmoeting te verzinnen of rollen deze kennismakingen eigenlijk als vanzelf uit je toetsenbord?

Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven