De basis van je verhaal
én je personages

De basis van je verhaal én je personages

De basis van je verhaal én je personages

Onder de loep:
Jennifer Hilt - The Trope Thesaurus

Ben je een verhaal aan het schrijven, maar loop je midden in het proces vast? Dan is de kans groot dat je nog niet genoeg hebt nagedacht over de basis. Hoewel het boek The Trope Thesaurus eigenlijk over (verrassing!) tropes gaat, oftewel tools om herkenbaarheid te creëren, geeft Jennifer Hilt ook tips voor een goed fundament.

Hierbij kun je denken aan de belangrijkste verhaallijn, het hoofdplot of externe verhaal, maar ook aan de individuele reis die je personages gedurende het verhaal doormaken.

In deze blog nemen we Jennifers belangrijkste tips onder de loep.

De basis: doel, motivatie en conflict

Als je een verhaal terugbrengt tot de basis bestaat het eigenlijk uit 3 onderdelen:

  • Doel
  • Motivatie
  • Conflict

(In het Engels ook wel GMC genoemd: Goal, Motivation, Conflict.)

Je hoofdpersoon wil iets bereiken (ze heeft een doel), ze heeft daar een reden voor (haar motivatie) en ze wordt daarbij gedwarsboomd (er ontstaat een conflict).

Dat klinkt waarschijnlijk simpel, maar in de praktijk kun je er toch op vastlopen. Daarom gaan we wat dieper in op de individuele onderdelen. Als je namelijk niet weet wat de drijfveren zijn van je personages kun je ook niet optimaal gebruikmaken van tropes.

Doel: betekenisvol en meetbaar

Een doel kan van alles zijn: een moordenaar vinden (Killing Eve), een spel winnen (The Hunger Games), een ring vernietigen (The Lord of the Rings), terugkeren naar huis (The Martian), maar ook iets wat minder levensbedreigend is, zoals trouwen (Bridgerton).

Het belangrijkste is dat het doel betekenisvol is voor het personage om wier doel het gaat. Ze is bereid om er alles aan te doen om dit doel te bereiken, inclusief risico’s nemen.

Voor de lezer is het ook prettig als dit doel meetbaar is, zodat ze aan het eind van het boek weet of het personage haar doel wel of niet heeft bereikt.

Het mooie is dat je personages meerdere doelen kunnen hebben én dat deze doelen gedurende het verhaal kunnen veranderen, precies zoals je personages zelf ook veranderen.

Motivatie: het waarom

De motivatie van personages is misschien wel het gedeelte waar ik zelf de meeste waarde aan hecht. Hoe absurd het plot namelijk ook kan zijn, ik wil wel dat het waarom van mijn karakters geloofwaardig is.

Net als het doel moet het motief betekenisvol zijn voor je personages. Vaak is het gebaseerd op emoties, zoals liefde, gerechtigheid, schaamte, schuldgevoel of vriendschap.

Je personage kan in eerste instantie de enige persoon zijn die weet wat haar motiveert. De andere personages en de lezers mogen zich best even afvragen waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt.

Overigens kan het ook handig zijn als het motief samenhangt met het thema of de levensles van je verhaal.

Conflict: tegenslagen en tropes

Een verhaal waarbij de hoofdpersoon moeiteloos haar doel bereikt, klinkt behoorlijk saai. Daarom voegen we meestal een flinke portie conflict toe.

Conflicten zijn redelijk gemakkelijk te creëren door je af te vragen:

  • Wat is het tegenovergestelde van het doel van je hoofdpersoon?
  • Hoe lastig kan ik het voor deze protagonist maken om haar doel te bereiken?

Door onze personages op de proef te stellen, komen we erachter hoe ver ze bereid zijn om te gaan én wat ze bereid zijn om op te geven bij het bereiken van hun doelen.

Denk daarbij aan het verhogen van de inzet, maar ook aan tropes. Tropes zijn namelijk een perfecte bron om conflicten te laten ontstaan.

Tropes: herkenbaarheid met een twist

Wat zijn tropes ook alweer? Een trope is een tool die je tot je beschikking hebt wanneer je herkenbaarheid wil creëren voor je lezers. Het zorgt voor voorspelbare, herkenbare personages, settings of scenario’s zonder dat het cliché hoeft te worden.

Tropes zoals persoonsverwisseling, (verboden) liefde op de werkvloer, geheime baby en littekens kunnen conflicten vergroten.

Meer weten? Lees ook: Herkenbaarheid met een twist: je laten inspireren door tropes

'Doel – motivatie – conflict' toepassen

Laten we Jennifers theorie even concreet maken. Hoewel de hoofdpersoon van je verhaal waarschijnlijk gemotiveerd raakt om aan de slag te gaan vanwege één doel is dat waarschijnlijk niet het enige trio ‘doel – motivatie – conflict’ dat zal voorkomen in je verhaal.

Elk personage over wie je goed hebt nagedacht, zou namelijk een individueel ‘doel – motivatie – conflict’ moeten hebben. Daar hoef je niet altijd evenveel aandacht aan te besteden in je boek, maar het is wel verstandig om dit in je achterhoofd te houden, zodat je bijfiguren geen platte personages worden.

Neem bijvoorbeeld de tv-serie Killing Eve. Hierbij heeft protagonist Eve een heel ander doel dan antagonist Villanelle.

Eve:

  • Doel: huurmoordenaar Villanelle arresteren.
  • Motivatie: gerechtigheid / obsessie.
  • Conflict: Villanelle is Eve vaak te slim af.

Villanelle:

  • Doel: een relatie beginnen met Eve.
  • Motivatie: ze vindt haar leuk.
  • Conflict: Eve wil haar arresteren vanwege haar misdaden.

Kortom: denk goed na over de basis van je verhaal, zodat je vastlopers kan voorkomen.

Oké, genoeg geanalyseerd voor vandaag, aan de slag!

Denk jij bewust na over de doelen, motieven en conflicten van je personages wanneer je je verhalen aan het plotten bent? Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.

The Trope Thesaurus is o.a. te koop bij Bol.com en Amazon.nl:

Scroll naar boven