10 vaardigheden die onmisbaar
zijn voor een schrijver

10 vaardigheden die onmisbaar zijn voor een schrijver

10 vaardigheden die onmisbaar zijn voor een schrijver

Vraag jij je wel eens af of je het in je hebt om een boek te schrijven? Of je alle vaardigheden bezit die nodig zijn om niet alleen wat losse krabbels op papier te zetten, maar een volledig verhaal vorm te geven?

Veel vaardigheden die onmisbaar zijn voor een schrijver liggen voor de hand, maar ik heb ze toch even op een rijtje gezet. Hopelijk kun jij de meeste al lekker afvinken. En zo niet, dan weet je in elk geval wat je te doen staat. Want het feit dat je nu misschien nog geen ster bent in je eigen werk redigeren of tijd vrijmaken om te schrijven, betekent niet dat je de moed zomaar moet opgeven.

Er is altijd hoop. Dus ga gewoon lekker aan de slag en wie weet waar het boekenschip strandt.

Lees ook: 10 karaktereigenschappen die onmisbaar zijn voor een schrijver

10 vaardigheden die onmisbaar zijn voor een schrijver:

  1. Een schrijver moet gevoel hebben voor taal.

Het is een open deur, maar ik moet hem toch even benoemen. 😉 Je hoeft niet per se een spellingguru te zijn (hoewel het wel handig is natuurlijk), maar een prettige schrijfstijl hebben en goed met woorden kunnen goochelen, is vrijwel onmisbaar.

Tenzij je natuurlijk een BN’er bent en van plan bent om een ghostwriter in te huren. Dan is een grote fantasie (of een interessant leven voor een biografie) waarschijnlijk het enige wat je nodig hebt.

  1. Een schrijver moet met aandacht kunnen lezen.

Een veelgehoord advies voor schrijvers is om ook veel te lezen. Het vergroot je woordenschat en je leert ervan.

Wat denk ik echter nog belangrijker is dan veel lezen, is met aandacht lezen. Wanneer je een boek van iemand anders leest, vraag je dan af wat je er goed aan vindt en wat je zelf anders zou doen.

Weet je van jezelf dat je moeite hebt met dialogen, kijk dan hoe deze auteur dat heeft aangepakt. Voelen je personages soms nog wat plat, let dan extra op de zinnen die de personages beschrijven.

  1. Een schrijver moet kunnen observeren en luisteren.

Wat is er leuker dan andere mensen afluisteren, bijvoorbeeld in de trein, op een terras of in de supermarkt? 😉

Door op je omgeving te letten en te luisteren naar gesprekken om je heen, kan je soms zomaar inspiratie opdoen.

  1. Een schrijver moet goed zijn in timemanagement en organisatievermogen hebben.

Het schrijven van een boek kan organisatorisch een behoorlijke klus zijn. Hoe vind je bijvoorbeeld genoeg tijd om met regelmaat te schrijven en wat moet er eigenlijk eerst gebeuren: research, brainstormen of toch je personages leren kennen?

Ga je naar een feestje, kijk je nog een aflevering op Netflix of schrijf je toch liever dat ene hoofdstuk af? De wereld om ons heen vraagt de hele dag door om aandacht. Zie dan je focus maar eens bij je boek te houden.

  1. Een schrijver moet een verhaalstructuur kunnen aanbrengen.

Het kan verleidelijk zijn om je verhaal gewoon op papier te gooien zoals het in je opkomt. Vaak is het echter slimmer om bewust na te denken over de manier waarop je je verhaal wilt opbouwen, met toenemende conflicten en een passende ontknoping.

Heb je geen idee hoe je dit het beste kunt aanpakken? Geen paniek, dit is iets wat je gewoon kunt leren. Lees bijvoorbeeld het boek ‘Save the Cat! Writes a Novel’, waarin tot in detail wordt beschreven welke structuur veel populaire films en boeken gebruiken.

  1. Een schrijver moet kunnen researchen.

Voor het ene boek zal er meer research nodig zijn dan voor het andere boek, maar de kans dat je echt álles weet over álles waarover je schrijft, is erg klein. Tenzij je natuurlijk een autobiografie aan het schrijven bent.

Er is niets zo verdacht voor de politie als de zoekgeschiedenis van een schrijver. 😉 ‘Nee, meneer de agent, ik ben niet écht van plan om een lijk te gaan begraven en nee, ik beloof u dat ik nooit een taser zal gebruiken, maar mijn personages helaas wel.’

  1. Een schrijver moet Microsoft Word kunnen gebruiken.

Nog zo’n open deur: kunnen omgaan met een tekstverwerker, zoals Microsoft Word.

Zorg dat je wat basisvaardigheden onder de knie krijgt, zoals gebruikmaken van stijlen, het zoeken en vervangen van woorden en het bijhouden en accepteren van wijzigingen.

  1. Een schrijver moet haar eigen werk kunnen redigeren.

Mocht je boek worden uitgegeven door een traditionele uitgeverij, dan huren zij natuurlijk iemand voor je in om je verhaal te redigeren en corrigeren.

De kans dat je zo ver in het proces komt, is echter groter als een uitgever al minder werk heeft aan het verbeteren van jouw manuscript. Ze zullen sneller met je in zee willen gaan als je zelf al het nodige redactiewerk hebt verzet.

Ze zeggen niet voor niets: schrijven is schrappen. 😉

  1. Een schrijver moet feedback kunnen filteren.

Je hebt heel professioneel proeflezers ingeschakeld en het met zwetende handjes aangedurfd om hun feedback te lezen. Alleen dan blijkt dat sommige proeflezers tegenstrijdige suggesties geven!

Het mooie en lastige van schrijven is dat er vaak niet maar één goed antwoord is. Meningen verschillen over wat een goed verhaal is. Je kunt daarom nooit klakkeloos alle feedback op je werk overnemen. Wees kritisch welke suggesties je verhaal naar een hoger niveau zullen tillen en welke suggesties toch iets minder nuttig zijn.

  1. Een schrijver moet een beetje overweg kunnen met marketing en promotie.

Je kunt er tegenwoordig als auteur bijna niet meer omheen: sociale media. Zeker als je nog onbekend bent, is actief zijn op sociale media een grote pre voor een uitgeverij.

Dat betekent uiteraard niet dat je je volgers elke week moet bestoken met reclame voor je eigen boek, want dan worden ze je waarschijnlijk al snel zat. En welk platform het beste bij jou past, hangt ook weer af van je genre. Maar daar zouden we nog een hele blog over kunnen vullen. 😉

Van welke vaardigheden maak jij het meest gebruik tijdens het schrijven en aan welke skills ga je toch nog even verder werken? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven