10 karaktereigenschappen die
onmisbaar zijn voor een schrijver

10 karaktereigenschappen die onmisbaar zijn voor een schrijver

10 eigenschappen die onmisbaar zijn voor een schrijver

Vraag jij je wel eens af of je het in je hebt om een boek te schrijven? Of je alle karaktereigenschappen bezit die onmisbaar zijn gedurende je schrijversleven?

Veel karaktertrekken die van pas komen als je een schrijver bent of wilt worden, liggen voor de hand, maar ik heb ze toch even op een rijtje gezet. Hopelijk herken je jezelf in een aantal van deze zaken. En zo niet, dan hoef je er heus niet altijd mee geboren te zijn om er goed in te worden. Oefening baart kunst.

Want het feit dat je nu misschien nog geen oog hebt voor detail, of dat geduld hebben niet je sterkste punt is, betekent niet dat je het schrijverschap dan maar moet opgeven.

Er is altijd hoop. Dus ga gewoon lekker aan de slag en wie weet wat voor ontwikkeling je doormaakt.

Lees ook: 10 vaardigheden die onmisbaar zijn voor een schrijver

10 karaktereigenschappen die onmisbaar zijn voor een schrijver:

  1. Een schrijver moet gedisciplineerd zijn.

Een boek schrijven klinkt waarschijnlijk heel romantisch – je kruipt bij kaarslicht achter je laptop, terwijl buiten de regen tegen het raam slaat – maar stiekem is het gewoon keihard werken.

Plotten, research doen, personages leren kennen, herschrijven, feedback verwerken… je kunt zo maanden of zelfs jaren bezig zijn. Dit alles is lastig vol te houden zonder een flinke dosis discipline.

Heb je daar moeite mee, dan kun je kiezen voor een stok achter de deur, zoals schrijven tijdens National Novel Writing Month, door je traject te delen met een schrijfmaatje of door een schrijfcursus te volgen.

  1. Een schrijver moet doorzettingsvermogen kweken.

In het verlengde van discipline ligt natuurlijk doorzettingsvermogen. Eén weekendje voor je schrijfwerk gaan zitten, is voor de meeste schrijvers niet genoeg om een heel boek uit hun mouw te schudden.

Als je het niet meer ziet zitten, omdat je bent vastgelopen met je verhaal of je bent afgewezen door een uitgeverij, dan is het tijd om een beroep te doen op je doorzettingsvermogen. Het is als die Japanse wijsheid:

Fall down 7 times, get up 8.

Beginnen en doorgaan

  1. Een schrijver moet creatief zijn en een grote fantasie hebben.

Zonder fantasie en creativiteit ontstaat er geen verhaal. Zelfs als je een autobiografie schrijft, zul je creatief moeten zijn om te bepalen over welke stukken van je leven je wel en niet wilt schrijven en in welke volgorde je alles gaat zetten.

Wees niet bang voor de mening van anderen wanneer je je fantasie tijdens het brainstormen en plotten de vrije loop geeft. Of zoals Stephen King zei:

Write with the door closed, rewrite with the door open.

  1. Een schrijver moet empathisch kunnen zijn.

Als schrijver moet je je kunnen verplaatsen in je personages en je lezers. Soms laat je een personage keuzes maken of meningen hebben waar je het zelf niet per se mee eens bent.

Je zult dan toch in staat moeten zijn om in hun schoenen te gaan staan, zodat je erachter kan komen wat een geloofwaardig motief zou zijn voor hun gedrag.

  1. Een schrijver moet nieuwsgierig zijn.

Als schrijver moet je overal vragen bij stellen alsof je een kleuter bent die in de ‘ja maar waarom dan’-fase is blijven hangen. Of je nu een nieuwsbericht leest over een gek voorval, of een vriendin hoort praten over losgeslagen familielid, wees geïnteresseerd in het achterliggende verhaal.

Inspiratie is overal om je heen, als je maar nieuwsgierig genoeg bent.

  1. Een schrijver moet aanpassingsvermogen bezitten en open-minded zijn.

Wanneer je een boek schrijft, is er zelden maar één goed antwoord. Jij zit achter het stuur en jij bepaalt dus welke kant je verhaal op gaat. Toch betekent dat niet dat je vast moet houden aan je oude vertrouwde route.

Sta open voor alle mogelijkheden die de schrijfwereld biedt en durf te experimenteren, bijvoorbeeld met verschillende schrijfstijlen, genres en schrijftechnieken. Wie weet waar ze je naartoe brengen.

  1. Een schrijver moet oog hebben voor detail.

Of je nu de emoties van een personage beschrijft of de sfeer van een setting, oog voor detail kan net die extra diepte aan je verhaal geven.

Ook in de inspiratiefase van een nieuw boek kan het handig zijn als je je omgeving als een volleerd detective in de gaten houden.

  1. Een schrijver moet kunnen reflecteren.

Als schrijver zijn je innerlijke saboteur en het imposter syndrome nooit ver weg. Het is daarom handig als je kan reflecteren over de groei die je al hebt doorgemaakt. Sta regelmatig even stil bij wat je de afgelopen paar jaar hebt bereikt. Hoeveel beter je bent geworden.

Ook kan het geen kwaad om te accepteren dat schrijven een leerproces is dat constant doorgaat. Er is geen eindpunt waarbij je juichend een finishlijn bereikt omdat je het hoogste level van het schrijverschap hebt gehaald. Je kunt altijd beter worden en dat is maar goed ook. 😊

  1. Een schrijver moet geduld kunnen opbrengen.

De uitspraak ‘geduld is een schone zaak’ is waarschijnlijk ooit verzonnen door een schrijver. Wachten tot je antwoord krijgt van een uitgever naar wie je je manuscript hebt opgestuurd, wachten op feedback, wachten op de dag van publicatie, wachten op de beoordeling van de bibliotheek, het schrijversleven is de ideale leerschool om geduld te kweken.

Tegelijkertijd weet ik inmiddels uit ervaring dat al die weken dat je in spanning zit, vaak stiekem ook wel weer snel omvliegen. En je hoeft in de tussentijd natuurlijk niet met je duimen te draaien. Er danst waarschijnlijk wel weer een nieuw boek door je hoofd dat aandacht wil.

  1. Een schrijver moet tegen kritiek kunnen.

Het moment is daar: je deelt je boekenbaby met de rest van de wereld. Alsof je je hart uit je borstkas rukt en op straat gooit, zodat iedereen die daar zin in heeft erop kan stampen. 😉

Vooruit, zo erg is het ook weer niet. Toch is het als schrijver onvermijdelijk dat er op enig moment een dag zal aanbreken waarop iemand iets gemeens over je boek gaat zeggen (waar je het al dan niet mee eens bent).

Adem in, adem uit. Je kunt niet voor iedereen schrijven. Zelfs als er een kern van waarheid in hun kritiek zit, ben jij dapper genoeg geweest om je schrijfsel met de buitenwereld te delen. En dat is ook wat waard.

Aan welke karaktereigenschappen heb jij tot nu toe het meest gehad voor je schrijversleven en welke onmisbare karaktertrekken zijn nog voor verbetering vatbaar? Deel het met ons in de besloten Facebookgroep van BackWords.

Scroll naar boven