Hoe kies je de schurk van je verhaal?
De kans is groot dat de hoofdpersoon het eerste personage is dat je voor je ziet wanneer je aan een nieuw verhaal begint. Maar hoe zit dat met haar tegenstander(s)? Wie wordt de schurk, de antagonist die het je protagonist moeilijk gaat maken?
Van Lord Voldemort tot President Snow en Darth Vader, sommige bad guys vergeten we nooit meer. In deze blog onderzoeken we hoe we de beste boef voor onze boeken kunnen kiezen.
Wie is de antagonist ook alweer?
De antagonist is de belangrijkste tegenstander van de hoofdpersoon, degene die (of hetgeen dat) de protagonist dwarsboomt (of dwarsbomen) bij het bereiken van haar doel.
In de klassieke tegenstelling gaat het om een strijd tussen goed en kwaad en wordt de antagonist vaak gezien als ‘de slechterik’. Het is een obstakel dat uit de weg moet worden geruimd.
Toch is niet elke antagonist hetzelfde.
9 typen antagonisten
De antagonist kan één specifieke persoon zijn, de bad guy/girl, maar dat hoeft niet. Het kan namelijk ook een natuurkracht zijn, de maatschappij als geheel of een innerlijk conflict van de hoofdpersoon. Of wat dacht je van een dier, een voormalige bondgenoot of meerdere losse barrières?
Lees in deze blog welke 9 typen antagonisten we kunnen onderscheiden.
De antagonist ziet zichzelf (meestal) niet als schurk
Hoewel al dat dwarsbomen van de antagonist heel negatief klinkt vanuit het perspectief van de protagonist, is zij vanuit haar eigen perspectief waarschijnlijk helemaal niet de slechterik. Haar doel conflicteert simpelweg met dat van de protagonist.
In de ogen van de antagonist is de protagonist juist een irritante stoorzender die in de weg staat bij het verwezenlijken van haar dromen of het afvinken van haar to do-lijst.
Waarom heeft een verhaal eigenlijk een schurk nodig?
Stel: je hoofdpersoon wordt ’s ochtends wakker en bedenkt dat ze vandaag de wereld gaat redden. Gelukkig weet ze meteen hoe ze dat gaat aanpakken, haar plan lukt in één keer en iedereen leeft nog lang en gelukkig.
3 redenen waarom een antagonist een verhaal beter maakt:
- Conflict: zonder conflict heb je geen verhaal. Zelfs een feelgood roman wordt saai als de protagonist nooit een tegenslag te verwerken krijgt.
- Diepgang: een schurk zorgt voor wrijving en obstakels die een verhaal interessanter maken. Zij voegt complexiteit toe aan een plot, waardoor we de hoofdpersoon ook op minder goeie dagen leren leren kennen.
- De antagonist haalt iets naar boven in de protagonist: een memorabele slechterik raakt een gevoelige snaar bij de hoofdpersoon. Ze kruipt onder haar huid en daagt de held uit om ook haar eigen gedrag eens goed onder de loep te nemen.
De beste antagonisten zijn niet alleen maar slecht
Bij een klassieke strijd tussen een protagonist en antagonist denk je waarschijnlijk aan goed versus kwaad. Toch kan een ‘slechterik’ ook hele mooie karaktereigenschappen hebben. Dit maakt haar juist interessanter, menselijker en geloofwaardiger.
Misschien is ze wel mantelzorger voor haar vader, blijkt ze heel lief te zijn voor dieren of is ze de beste tante die haar nichtje zich kan wensen.
Wil je helemaal laten zien dat de situatie niet zwart-wit is, dan kun je je schurk een sympathiek motief geven. Oftewel: een reden voor haar gedrag waar lezers zich wel (enigszins) in kunnen vinden.
Bijvoorbeeld: de antagonist wil graag een zeldzaam medicijn gebruiken voor haar zieke zusje, maar de protagonist heeft er andere plannen mee. Op die manier is de slechterik wel een obstakel voor de hoofdpersoon, maar kun je als lezer haar onbaatzuchtige motief toch begrijpen.
Karakterprofiel: je antagonisten leren kennen
Om de beste schurk te kiezen voor je verhaal is het handig om haar goed te leren kennen. Weet jij voordat je begint met schrijven bijvoorbeeld al wat haar gezinssituatie is, welke hobby’s ze heeft, wat haar dominantste karaktereigenschap is, hoe ze eruitziet?
Zelf heb ik vaak voor de belangrijkste personages wel al de basis van een karakterprofiel in mijn hoofd zitten of zelfs uitgeschreven, maar ik leer ze pas echt goed kennen tijdens het schrijven. Stukje bij beetje ontdek ik hoe ik hun stem en hun emoties het beste kan verwoorden. Ik leg opeens zaken bloot over hun verleden waar ik in eerste instantie niet aan had gedacht of ik realiseer me wat hun exacte motieven zijn.
Hoewel ik dus graag goed voorbereid begin aan een verhaal, kan ik tijdens het schrijven nog door mijn personages worden verrast.
Lees ook: Hoe maak je een karakterprofiel? Geloofwaardige personages creëren
Kortom: hoe kies je de schurk van je verhaal?
Het antwoord op deze kwestie vind je door je af te vragen:
- Waarom deze antagonist voor dit verhaal?
- Welke schurk dwarsboomt de hoofdpersoon het vaakst of het heftigst?
- Welke slechterik heeft een duidelijk doel of verlangen dat ze niet zomaar zal opgeven?
- Welke bad guy is het meest gemotiveerd om de protagonist te blijven dwarsbomen?
- Welke antagonist heeft een serieus probleem als ze stopt met het dwarsbomen van de protagonist?
- Welke schurk haalt echt iets naar boven in de hoofdpersoon?
- Met welke slechterik heeft de held de meest intense band?
Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.