Wat is een antagonist?
De antagonist, samen met de protagonist waarschijnlijk de meest voorkomende schrijfterm in mijn blogs. Maar wie of wat is de antagonist eigenlijk, welke typen slechteriken kunnen we onderscheiden en hoe creëer je een overtuigende schurk voor jouw verhaal?
In deze blog vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rijtje én links naar blogs over antagonisten die verder de diepte in gaan.
Wat is een antagonist?
De antagonist is de belangrijkste tegenstander van de hoofdpersoon, degene die (of hetgeen dat) de protagonist dwarsboomt bij het bereiken van haar doel.
In de klassieke tegenstelling gaat het om een strijd tussen goed en kwaad en wordt de antagonist vaak gezien als ‘de slechterik’. Het is een obstakel dat uit de weg moet worden geruimd.
Toch is niet elke antagonist hetzelfde.
9 typen antagonisten
De antagonist kan één specifieke persoon zijn, de bad guy/girl, maar dat hoeft niet. Het kan namelijk ook een natuurkracht zijn, de maatschappij als geheel of een innerlijk conflict van de hoofdpersoon. Of wat dacht je van een dier, een voormalige bondgenoot of meerdere losse barrières?
Hoewel dit allemaal heel negatief klinkt vanuit het perspectief van de protagonist, kan de antagonist ook hele mooie karaktereigenschappen hebben. Bovendien is zij vanuit haar eigen perspectief waarschijnlijk ook niet de slechterik. Haar doel conflicteert simpelweg met dat van de protagonist.
Lees in deze blog welke 9 typen antagonisten we kunnen onderscheiden: 9 typen antagonisten
Protagonist versus antagonist
De protagonist probeert gedurende het verhaal iets te bereiken. Zij heeft een doel en in plaats van fluitend de finishlijn over te wandelen, komt zij obstakels tegen. Vaak worden deze tegenslagen veroorzaakt door een of meerdere antagonisten.
Denk aan Harry Potter versus Voldemort, Katniss Everdeen versus President Snow, de Smurfen versus Gargamel. Al deze schurken vinden zelf waarschijnlijk dat ze heel goed bezig zijn. Zij zien juist de hoofdpersonen als hun antagonist.
Lees in deze blog hoe de protagonist en de antagonist zich tot elkaar kunnen verhouden: Protagonist versus antagonist
Dit hebben memorabele antagonisten met elkaar gemeen
Van Darth Vader tot Lord Voldemort, sommige slechteriken vergeten we nooit meer. Ze zijn verschrikkelijk en machtig, maar hebben vaak ook een menselijke kant.
Een complexe backstory en persoonlijkheid is daarom iets wat je vaak zult terugzien bij een memorabele bad guy. Het zijn geen eendimensionale obstakels, want ze zijn door hun ervaringen gevormd tot wie ze nu zijn. Ook dwarsbomen ze de protagonist niet vanwege een overvloed aan vrijetijd, maar omdat ze een duidelijke motivatie hebben.
Lees in deze blog welke eigenschappen gedenkwaardige antagonisten meestal nog meer bezitten: Dit hebben memorabele antagonisten met elkaar gemeen
Voorbeelden van memorabele antagonisten
Antagonisten die ons allemaal zijn bijgebleven zijn natuurlijk de eerdergenoemde Darth Vader uit Star Wars, Lord Voldemort uit Harry Potter en President Snow uit The Hunger Games.
Of misschien ben je, zoals ik, wel opgegroeid met Disney-schurken zoals Ursula (The Little Mermaid), Jafar (Aladdin) en Shere Khan (The Jungle Book).
Soms draait een verhaal om de strijd tegen een klassieke bad guy, zoals Hannibal Lector uit The Silence of the Lambs of Sauron uit The Lord of the Rings, maar de antagonist kan ook de maatschappij als geheel zijn. Denk aan de Republic of Gilead in The Handmaid’s Tale, waarbij deze maatschappij natuurlijk wel een aantal kopstukken heeft die representatief zijn voor de rest.
Niet per se minder memorabel zijn antagonisten die de vorm aannemen van een natuurkracht in apocalyptische films en boeken, zoals Armageddon. Of de onmenselijke antagonisten, zoals de dinosaurussen en haaien uit Jurassic Park en Jaws.
Maak een karakterprofiel voor je antagonist
Als je je antagonist eenmaal hebt gekozen, wil je die uiteraard zo goed mogelijk leren kennen. Is het een persoon, dan bepaal je hoe haar gezinssituatie eruitziet, wat ze in haar dagelijks leven doet (naast de hoofdpersoon dwarsbomen) en wellicht ook hoe zij er qua uiterlijk uitziet.
Van haar slechte karaktereigenschappen heb je misschien direct een beeld, maar vergeet ook niet na te denken over haar mooie kanten, zodat je een geloofwaardig personage creëert.
Bouw met behulp van deze blog een karakterprofiel op: Hoe maak je een karakterprofiel?
De emotionele wonden van je antagonist
Ik heb het al eerder benoemd, maar de motivatie van je antagonist is net zo belangrijk als de motivatie van je protagonist. Tenzij er sprake is van een hersenaandoening, zal niemand uit het niets besluiten om ongewenst gedrag te gaan vertonen.
Soms worden haar keuzes beïnvloed door een complex verleden met traumatische ervaringen. Een antagonist is ook maar een mens (of een dier, alien of natuurkracht natuurlijk 😉). Zij maakt dus fouten en leert daar niet altijd van.
Twijfel je nog over de beweegredenen van jouw antagonist, of voelt haar gedrag nog te ongeloofwaardig, dan kun je in deze blog inspiratie opdoen over haar emotionele wonden: 7 categorieën emotionele wonden
Wie of wat is jouw favoriete antagonist? Deel het in de besloten Facebookgroep van BackWords.