Stoeien met settings 🏡

Laat je personages niet in het luchtledige hangen

Het verhaal in je hoofd begint steeds concretere vormen aan te nemen. Tijd voor een feestje! Maar waar? Ga je naar je favoriete kroeg of blijf je lekker thuis voor een avondje ontspanning? Of doe je eens gek en trakteer je jezelf op een bezoekje aan een onderzeeër?

Ehm… sorry?

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je jouw plots aan het ontwikkelen bent, maar de settings van een verhaal hebben uiteraard invloed op hoe de lezer een scène zal ervaren.

Want:

  • Welke sfeer wekt een setting op? Is het er gemoedelijk of krijg je er automatisch een akelig voorgevoel van?

  • Past de locatie bij het doel van de scène? Is het er bijv. niet te lawaaierig als je personages een goed gesprek proberen te voeren? Of is dat juist wel handig?

  • Welk effect heeft een setting op de personages? Komen ze hier vaker of zijn ze er volledig onbekend?

  • En breder bekeken: zouden jouw verhaallijnen zich eerder afspelen op het platteland of in de stad, in Nederland/België of in het buitenland, in het verleden, het heden of de toekomst?

Of zoals Chris Roerden het zo mooi beschrijft in ‘Don’t Murder Your Mystery‘: wat is het eerste dat iemand verwacht wordt te zeggen wanneer hij bijkomt na bewusteloos geslagen te zijn?

'Waar ben ik?'

Een paar zaken die je kunt overwegen bij het kiezen van jouw settings:

  • Speelt je verhaal in het nu, dan kun je natuurlijk je eigen woonplaats kiezen. Op die manier kun je gemakkelijker op pad voor extra informatie, of om de sfeer te proeven.

  • Je kunt voor een andere locatie gaan die je zelf goed kent, zodat je er met meer overtuiging over kunt schrijven. Bijv. een vakantiebestemming waar je al jaren komt.

  • Durf je het aan om een onbekende stad of dorp te kiezen, leer deze plek dan beter kennen door bijv. een stadswandeling te maken of een Lonely Planet aan te schaffen.

  • Uiteraard kun je ook een volledig nieuwe fantasywereld of woonplaats uit je duim zuigen. Dat is wel iets meer werk, maar je weet in ieder geval zeker dat alle ‘feiten’ kloppen.

  • Ga niet altijd voor settings die al in alle boeken en films voorkomen. Waarom zou je jouw personages niet een keer een goed gesprek laten voeren op een minder voor de hand liggende locatie dan een restaurant of kroeg? Zoals een onderzeeër. 😉

Hoe kun je jouw settings zo levensecht mogelijk beschrijven?

Verzamel bijvoorbeeld afbeeldingen van jouw locaties via Google Images of Pinterest. Zoek huizen op Funda waar je personages zouden kunnen wonen.

Denk tijdens jouw research ook aan afbeeldingen van voorwerpen die jouw personages vaak gebruiken, hobby’s die ze beoefenen en kleding die ze graag dragen.

Kortom: laat je personages niet in het luchtledige hangen!

Hoe kies jij jouw settings? Laat het ons weten in de besloten Facebookgroep van BackWords!

PS Een paar jaar geleden liep ik door Leiden uit te buiken na uit eten te zijn geweest met een vriendin. Opeens realiseerde ik me dat we in de buurt waren van het huis dat ik via Google Maps had uitverkoren als woning van mijn hoofdpersoon Emily. Die kans kon ik natuurlijk niet laten liggen! (Vandaar bovenstaande foto.)

Scroll naar boven